Μυστήριο στη Βουλή καθώς βρέθηκε πεταμένος φάκελος με 8.000 ευρώ τον οποίο ουδείς έχει αναζητήσει, παρ΄ ότι έχουν περάσει αρκετές ημέρες. Ο φάκελος δεν είχε όνομα, ούτε περιείχε κάποιο αποδεικτικό έγγραφο τράπεζας. Ο υπάλληλος που τον βρήκε τον έδωσε στον φρούραρχο του Κοινοβουλίου ενώ έχει ενημερωθεί και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος.

Ενα συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από το γεγονός ότι ένας φάκελος με 8.000

ευρώ παραμένει στα αζήτητα είναι ότι εκείνος που τον έχασε είτε διαθέτει τόσο πολλά χρήματα ώστε δεν το αντιλήφθηκε είτε δεν μπορεί να τον ζητήσει χωρίς να εκτεθεί αφού ίσως αδυνατεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους. Προτείνουμε στον κ. Πετσάλνικο να οργανώσει μια λιτή δεξίωση και να αφιερώσει τα μετρητά ως σπονδή στο νεοϊδρυθέν ταμείο του για τη διάσωση μιας χώρας της οποίας κάποιοι πολίτες (ή κάποιοι πολιτικοί) κυκλοφορούν με παχυλά φακελάκια στις τσέπες.

***

Επιστρέφει η Ολυμπιακή στο Ελληνικό Δημόσιο; Η κυβέρνηση ίσως βρίσκεται μπροστά στην ευχάριστη θέση να πραγματοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση και να αναλάβει και πάλι το κράτος τον έλεγχο της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η ιστορία έχει ως εξής: Συνεργάτης μου με ενημέρωσε ότι ο κ. Δ. Ρέππας και ο κ. Α. Λοβέρδος ουδεμία σχέση έχουν με το άλυτο οικονομικό θέμα των πρώην εργαζομένων της Ολυμπιακής οι οποίοι έχουν καταλάβει το Γενικό Λογιστήριο, όπως άφησα να εννοηθεί χθες.

Οι υπουργοί Υποδομών και Απασχόλησης έχουν υπογράψει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία ρυθμίζει δευτερεύοντα θέματα. Το «ψητό» βρίσκεται στον απαράδεκτο νόμο 3717 της Νέας Δημοκρατίας για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, τον οποίο κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί φυσικά να εφαρμόσει (γιατί δεν διαθέτει το απαιτούμενο κεφάλαιο ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει επιδόματα ανεργίας, συντάξεις και αποζημιώσεις υπαλλήλων και πιλότων).

Ο νόμος πάντως δεν μπορεί να καταργηθεί αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην ακύρωση της συμφωνίας πώλησης της εταιρείας. Τι θα γίνει τελικά; Κάποιοι κυβερνητικοί προτείνουν να δοθούν στους εργαζομένους τα 660 εκατομμύρια σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να «σορτάρουν» τα ομόλογα (όπως κάνουν οι ξένοι κερδοσκόποι) και μετά να τα «σπάσουν» και να εισπράξουν 700-800 εκατομμύρια σε μετρητά. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν επιλέξει το παραπάνω μέτρο, μπορεί να γίνει το εξής: η Ολυμπιακή ξανά στο κράτος!

***

Ο κ. Δ. Δρούτσας (στο σκίτσο) σηκώνει ικανό βάρος της προσπάθειας για την ανόρθωση του πεσμένου κύρους της χώρας. Κακεντρεχή μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αναρωτιούνταν χθες: «Πώς γίνεται ο Δημήτρης να δίνει μία συνέντευξη την ημέρα και να είναι τελευταίος στις μετρήσεις δημοτικότητας;» . Η απάντηση που δίδεται από τους φίλους του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών είναι ότι οι περισσότερες συνεντεύξεις του δίδονται σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Κατόπιν τούτου εικάζω ότι η δημοτικότητα του επονομαζομένου και ως Φον Δρούτσα είναι μεγαλύτερη στη διεθνή κοινή γνώμη απ΄ όση είναι στην ελληνική.

Επ΄ ευκαιρία οφείλω να τονίσω ότι άνθρωπός μου που είναι σε θέση να γνωρίζει με ενημερώνει ότι παρά τις φήμες περί του αντιθέτου, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επιμείνει στην υπουργοποίηση του κ. Δρούτσα και δεν θα τοποθετήσει στην κορυφή του ΥΠΕΞ οποιονδήποτε άλλον από όσους ορέγονται το αξίωμα. Απλώς- λέει η πηγή μου- ο Πρωθυπουργός δεν προχώρησε στην αναβάθμιση του κ. Δρούτσα μετά τα Χριστούγεννα γιατί θεώρησε ότι έπρεπε να συνεχιστεί η «προπόνηση» ως το Πάσχα.

***

Προβληματίζει το γεγονός ότι το κοινοβουλευτικό επεισόδιο της επίθεσης του κ. Χρ. Παπουτσή στον κ. Φ. Σαχινίδη δεν έχει εκτονωθεί. Ο προβληματισμός εντοπίζεται ιδιαίτερα σε βουλευτές με πολιτική ευελιξία (ή κοινώς με συμπεριφορά «ανεμοδούρας»). Για παράδειγμα, μου λένε ότι οι βουλευτές κκ. Στ.Κουτμερίδης και Λ. Μίχος καθώς και η κυρία Μαρία Σκραφνάκη (που βρίσκονταν εντός της αιθούσης όταν έγινε το συμβάν) αρχικώς επιδοκίμαζαν τον κ. Παπουτσή. Υστερα από λίγες ημέρες, αντιλαμβανόμενοι τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου, άρχισαν την γκρίνια κατά του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τους συγχαίρω για την ιδεολογική συνέπεια.