«Αγνωστοι» παραμέ- νουν, 20 και πλέον μήνες μετά την αποκάλυψή τους, οι νεκροί της ιδιότυπης ταφής 2.300 και πλέον ετών που είχαν βρεθεί στην Αγορά της αρχαίας πόλης των Αιγών.

Το εντυπωσιακό εύρημα είχε φέρει στο φως η επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα και ευρωβουλευτής κυρία Χρυσούλα Παλιαδέλη και από την αρχή η προσέγγισή της ήταν ότι «θα μπορούσε να ταυτισθεί με τον Ηρακλή, τον γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης που είχε δολοφονηθεί – σύμφωνα με τις πηγές- με εντολή του βασιλιά Κασσάνδρου».

Τον περασμένο Αύγουστο μάλιστα ένα πανομοιότυπο ταφικό σύνολο που αποκαλύφθηκε στον ίδιο χώρο προκαλεί νέα ερωτήματα. Και ο λόγος είναι ότι σε αυτή την ταφή υπήρχε ένας ασημένιος παναθηναϊκός αμφορέας, εύρημα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο της εποχής αυτής.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο, ίσως μοναδικό, αντικείμενο » υπογραμμίζει η κυρία Παλιαδέλη, η οποία θα επικεντρώσει σε αυτό ακριβώς την πολυαναμενόμενη αυριανή εισήγησή της στο 23ο αρχαιολογικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου το σύ νολο και την ιδιαιτερότητα των ταφικών ευρημάτων (χρυσό στεφάνι, χρυσό σκεύος, ασημένια υδρία και αμφορέας) καθώς και την προέλευσή τους παραπέμπει στην ολοκλήρωση της ανθρωπολογικής εξέτασης των οστών και του δεύτερου ταφικού συνόλου, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα δύο πολύτιμα ταφικά σύνολα από την Αγορά των Αιγών αποτελούν μέρη της ίδιας ταφικής διαδικασίας, αφού εντοπίστηκαν στο ίδιο βάθος, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, σφραγίστηκαν με την ίδια ενιαία επίχωση και δηλώνουν την ίδια πρόθεση για την “ταφή” τους εκτός νεκροταφείου. Αποτελούν, δηλαδή, ένα ενιαίο σύνολο που δεν τάφηκε στην παρακείμενη βασιλική νεκρόπολη, αλλά στο πιο δημόσιο σημείο της οχυρωμένης πόλης των Αιγών, λίγο βορειότερα από το θέατρο και το ανάκτορο, δίπλα στα αφιερώματα της βασίλισσας Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στη θεά Εύκλεια» τονίζει η ευρωβουλευτής.