Την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση προκάλεσαν οι αντιπολιτευτικές «κορόνες» των βουλευτών της ΝΔ για την τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για την επιλογή των προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση προκειμένου να κατοχυρωθούν θεσμικά και να ρυθμιστούν θέματα αμοιβών των ελλήνων και ξένων ειδικών που όρισε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στις επιτροπές «σοφών».

Σχολιάζοντας φράσεις όπως «θεσμική διολίσθηση», «αυτοκρατορικές συμπεριφορές» και «γκριζάρισμα της δημοκρατίας μας», οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών αντεπιτέθηκε μιλώντας για «εκστρατεία λάσπης και δυσφήμησης» και «πισώπλατο χτύπημα κατά του Πρωθυπουργού την ώρα που δίνει κρίσιμη μάχη κορυφής σε διεθνές επίπεδο».

«Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς φέρει προσωπική ιστορική ευθύνη για τις ακραίες φραστικές επιθέσεις των βουλευτών του, που επιδίδονται σε έναν απίστευτο λαϊκισμό ανευθυνότητας με ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις που κινούνται στα όρια της προσβολής» υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης.

Οπως εξήγησε ο ίδιος, η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων περί διαφάνειας και η ανάγκη για την ψήφισή της προέκυψε από την οικονομική κρίση, προκειμένου «ο Πρωθυπουργός να έχει στη διάθεσή του κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα». Κατέληξε δε λέγοντας ο κ. Ραγκούσης ότι «οι αποφάσεις που θα εκδοθούν για το έργο που ανατίθεται σε αυτές τις επιτροπές,αλλά και για τις αμοιβές των μελών του, θα τύχουν δημοσιότητας στο Διαδίκτυο, όπως συμβαίνειάλλωστεμε όλες τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και των υπουργών».

Ο αυστηρός τόνος του υπουργού Εσωτερικών δεν εμπόδισε πάντως τα στελέχη της ΝΔ να επαναλάβουν την υψηλών τόνων κριτική τους, με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Χρ. Ζώη να ερωτά «τι είδους απευθείας αναθέσεις εθνικών ζητημάτων σε ξένες εταιρείες έχει συνομολογήσει ο Πρωθυπουργός;».