Σε έξαρση βρίσκεται η φοροδιαφυγή το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ παράλληλα οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ καθημερινά πραγματοποιούν εκατοντάδες ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με στόχο να περιοριστεί το νοσηρό αυτό φαινόμενο που έχει οδηγήσει σε περιπέτειες την ελληνική οικονομία. Χθες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) κ. Ι. Καπελέρης έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ελέγχων για τον περασμένο μήνα. Τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά καθώς τον Φεβρουάριο του 2010 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 529,5 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και αυτά του πρώτου μήνα του τρέχοντος έτους το σύνολο των προστίμων το πρώτο δίμηνο του έτους ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένα σε σύγκριση με πέρυσι κατά 200%.

Οι σημαντικότερες παραβάσεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν τα πλαστά και τα εικονικά τιμολόγια, τη μη απόδοση ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και άλλων παρακρατούμενων φόρων, ενώ σε πρώτη «ζήτηση» βρίσκεται και το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το λαθρεμπόριο στα προϊόντα που εφαρμόζεται ειδικός φόρος κατανάλωσης, όπως είναι τα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά, θα θεριέψει το επόμενο διάστημα μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών φορολόγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΕΕ, από το σύνολο των 529 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα, το 80% αυτών, δηλαδή 430 εκατ. ευρώ, αφορούν 5.287 υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ενώ 85,2 εκατ. ευρώ τη μη απόδοση ΦΠΑ. Το ποσό των προστίμων που επέβαλε στις επιχειρήσεις το ΣΔΟΕ τον Φεβρουάριο είναι αυξημένο κατά 281% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, κατά τον οποίο τα πρόστιμα είχαν ανέλθει σε μόλις 138,95 εκατ. ευρώ.

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης σε δηλώσεις του χθες σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι υπηρεσίες λειτουργούν με άλλους ρυθμούς. Εχουμε συνεχείς διασταυρώσεις, έχουμε καθημερινώς σχεδόν εξόδους, στοχευμένες εξόδους, του πρώην ΣΔΟΕ, της ΥΠΕΕ και για συγκεκριμένες κατηγορίες υπόπτων». Για το μέτρο της σύνδεσης των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο, ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι γίνεται διορθωτική κίνηση με την οποία ο υπολογισμός των απαιτούμενων αποδείξεων θα γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Οπως είπε ο γενικός γραμματέας, «ως τα 12.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής 10% και από εκεί και πάνω ο συντελεστής 30% θα εφαρμόζεται στη διαφορά εισοδήματος και όχι στο σύνολο του εισοδήματος ». Ανέφερε επίσης ότι οι φορολογούμενοι δεν θα κρατάνε τις αποδείξεις στο σπίτι τους αλλά θα τις υποβάλλουν στην Εφορία, αναγράφοντας συνολικά το ποσό στη φορολογική δήλωση, χωρίς αναλυτική κατάσταση. Στη συνέχεια θα διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.