ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΜΑΡΤΙΟΣ. Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί τον ευρύ χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και δίνει έμφαση στην εμπέδωση της ασφάλειας σε όλη την περιοχή, πιστεύοντας ότι η ένταξη των χωρών της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη και την ειρήνη στους λαούς της. Αυτό θα τονίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στην ημίωρη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (9 μ.μ., ώρα Αθήνας). Οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα τονίσει ο αμερικανός πρόεδρος, βλέπουν την ΕΕ ως ουσιώδη συνέταιρό τους και υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνησή του ενισχύει και θα συνεχίζει να ενισχύει κάθε ελληνική προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της περιοχής που εκτείνεται από την Αδριατική ως τη Μαύρη θάλασσα, και την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός θα αναφέρει στον αμερικανό πρόεδρο τη βούληση της Ελλάδας να ενταχθούν στην ΕΕ ως το 2014 όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα εκφράσει την ικανοποίησή του στον Πρωθυπουργό που δεν υπάρχει κανένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο να εμποδίζει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων- διαπίστωση στην οποία συμφωνεί και ο κ. Παπανδρέου-, γεγονός το οποίο επιτρέπει την απρόσκοπτη συνεργασία των δύο χωρών, και θα σημειώσει ότι εκτιμά τη θετική στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο αμερικανός πρόεδρος θα δηλώσει στον έλληνα πρωθυπουργό ότι κατανοεί το πρόβλημα που αποτελεί για την Ελλάδα το όνομα της Μακεδονίας, θα αποφύγει όμως να εκδηλώσει κάποια πρόθεση για ανάμειξη της χώρας του στην επίλυση του προβλήματος και θα περιοριστεί να δηλώσει ότι και η πΓΔΜ πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ μόλις βρεθεί ικανοποιητική λύση για το όνομα. Ούτε και στο ζήτημα της Κύπρου αναμένεται να δείξει κάποια πρόθεση για παρέμβαση που θα μπορούσε να οδηγήσει τις συνομιλίες σε θετικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνησή του είναι πάντοτε υπέρ μιας ενωμένης, διζωνικής και δικοινοτικής Κύπρου, θα τονίσει ο πρόεδρος Ομπάμα- διαλύοντας έτσι τη σύγχυση από κάποιες άστοχες δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η ελληνική αντιπροσωπεία φτάνει στην Ουάσιγκτον σήμερα μετά τα μεσάνυχτα.

– Ευθύς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα ο κ. Παπανδρέου και ο υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθούν με τον αμερικανό υπουργό Οικονομίας κ. Τίμοθι Γκέιθνερ.

Ο Πρωθυπουργός και η ακολουθία του θα μεταβούν και δεύτερη φορά την ίδια ημέρα στον Λευκό Οίκο, όπου στις 4.30 μ.μ. (ώρα Αθήνας 11.30 μ.μ.), παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, αμερικανών κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων και αντιπροσώπων της Ομογένειας θα γίνει ο επίσημος εορτασμός της εθνικής επετείου με την καθιερωμένη υπογραφή διακήρυξης της 25ης Μαρτίου από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του κ. Δρούτσα με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον. Το πρωί της Τρίτης θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής κυρία Νάνσι Πελόσι και την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας.

Αύριο το πρωί ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Βrookings Ιnstitution και στη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον θα δώσει συνεντεύξεις σε εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα και θα παρακαθήσει σε γεύμα το οποίο παραθέτει ο κ. Γ. Σακελλάρης μαζί με ελληνοαμερικανούς οικονομικούς παράγοντες.