Πρόσφατα η UΕFΑ δημοσιοποίησε έκθεση με στοιχεία για την οικονομική κατάσταση 732 ομάδων Α΄ Εθνικής το 2008 τα οποία άντλησε μέσω του συστήματος αδειοδότησης που εφαρμόζει τα τελευταία έξι χρόνια σε 53 χώρες-μέλη της. Σε σύγκριση με το 2007 τα συνολικά έσοδα των 732 ομάδων ήταν αυξημένα κατά 10,6% και ανήλθαν σε 11,5 δισ. ευρώ. Το ίδιο έτος τα έξοδα έφτασαν στα 12,1 δισ. ευρώ (105% των εσόδων) και το ετήσιο έλλειμμα από 515 εκατ. ευρώ το 2007 έκλεισε το 2008 στα 578 εκατ. ευρώ. Από τα 12,1 δισ. ευρώ τα 7,1 δισ. κατέληξαν στους λογαριασμούς των ποδοσφαιριστών, ενώ 57 σύλλογοι κατέβαλαν πάνω από το 100% των εσόδων τους για αμοιβές παικτών! Την UΕFΑ προβληματίζει κυρίως το συσσωρευμένο τραπεζικό χρέος, το οποίο έφτασε σε 5,5 δισ. ευρώ, με τις ομάδες της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο (56%). «Παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των εσόδων, πολλά σωματεία επιμένουν να ζουν με δανεικά. Για να υπάρξει σταθερότητα η UΕFΑ θα πρέπει να στηρίξει τις ομάδες οι οποίες δεν παρεκκλίνουν από την οικονομική πειθαρχία» σχολίασε ο γάλλος πρόεδρος της UΕFΑ κ. Μισέλ Πλατινί. Ηδη οι ηγεσίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών αναζητούν τρόπους να φρενάρουν τους ρυθμούς ανάπτυξης των αποδοχών των ποδοσφαιριστών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18% το 2008. «Οι αποδοχές των παικτών ξέφυγαν από τα όρια της πραγματικότητας» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και μεγαλομέτοχος της Μίλαν κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Πριν από την κρίση η Μίλαν και πολλές άλλες ομάδες ξόδευαν όσα ήθελαν με την ησυχία τους. Για να ζητάνε τώρα να μπει όριο αποδοχώνσημαίνει ότι η κρίση άγγιξε πραγματικά το ποδόσφαιρο» απάντησε ο πρόεδρος της Τζένοα κ. Ενρίκο Πρετσιόζι. Το περασμένο καλοκαίρι η Ρεάλ Μαδρίτης ξόδεψε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ για απόκτηση ποδοσφαιριστών, όταν το 2008 το κόστος των μεταγραφών σε Αγγλία και Ισπανία μετρήθηκε συνολικά στα 385 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, οι ομάδες της Γαλλίας και της Ολλανδίας, οι οποίες παράγουν ποδοσφαιριστές και ως επί το πλείστον τροφοδοτούν με ταλέντα την Αγγλία και την Ισπανία, δήλωσαν το 2008 καθαρά έσοδα 185 εκατ. ευρώ.

Οι ομάδες των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας) με τη σειρά τους εισπράττουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ευρωπαϊκής τηλεοπτικής πίτας (88,1%), το 61,5% της διαφήμισης και των χορηγιών και το 70,4% από την πώληση των εισιτηρίων.

Ο μέσος όρος εσόδων της Πρέμιερ Λιγκ το 2008 ανήλθε σε 122 εκατ. ευρώ, της Μπουντεσλίγκα σε 79 εκατ. ευρώ, του Καμπιονάτο σε 78 εκατ. ευρώ, της Πριμέρα Ντιβισιόν σε 72 εκατ. ευρώ και του Σαμπιονά σε 50 εκατ. ευρώ, όταν κατά την UΕFΑ ο μέσος όρος εσόδων της ελληνικής Σούπερ Λίγκας ήταν 13 εκατ. ευρώ.