ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΜΑΡΤΙΟΣ. Με το βλέμμα στραμμένο στις αυριανές αντιδράσεις των αγορών, έπειτα από τις επαφές του κ. Γ. Παπανδρέου στο Λουξεμβούργο και στο Βερολίνο την προηγούμενη Παρασκευή και στο Παρίσι σήμερα το απόγευμα, η κυβέρνηση αναμένει την πολυπόθητη «ανάσα» που θα της ανοίξει τον δρόμο προς τις πιστώσεις.
Κρίσιμος σταθμός η Ουάσιγκτον
Από τη Δευτέρα το πρωί ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, που κατά πολλούς είναι ο κρισιμότερος σταθμός της εντατικής περιοδείας του των τελευταίων ημερών. Οι συζητήσεις του εκεί εν πολλοίς θα επηρεαστούν και από τα όσα προηγήθηκαν το τριήμερο στην Ευρώπη, όπου ο κ. Παπανδρέου υπό τις παρούσες συνθήκες εξασφάλισε σε πολιτικό επίπεδο όσο περισσότερα μπορούσε.
Στο Βερολίνο απέσπασε τους επαίνους της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, μια αυτονόητη δήλωση για κοινό αγώνα κατά της κερδοσκοπίας, τη διαβεβαίωσή της ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει (ώστε να χρειαστεί την απευθείας βοήθεια της Γερμανίας, που δεν συζητείται στο Βερολίνο…) και τη συμφωνία για μια ευρεία συνεργασία (κοινώς, προοπτική για γερμανικές επενδύσεις) στην υποδομή της χώρας.
Είχε προηγηθεί μια συνάντηση με τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, όπου ο πρόεδρος του Εurogroup τόνισε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα της ευρωζώνης» .
Οικονομική ενίσχυση ο κ. Παπανδρέου δεν απέσπασε από το Βερολίνο καθώς κάτι τέτοιο συναντά την κατηγορηματική αντίθεση ενός ευρέος διακομματικού μετώπου στη Γερμανία, με την εξαίρεση ίσως του κόμματος Die Linke. Παρά ταύτα, γερμανικές πηγές επεσήμαιναν την Παρασκευή ότι το 14% της ομολογιακής έκδοσης των 5 δισ. ευρώ απορροφήθηκε από γερμανικά κεφάλαια. Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου που τον συνόδευαν στη Γερμανία (κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Παμπούκης , Δ.Δρούτσας,Γ.Πεταλωτής ) δήλωναν ότι η κυβέρνηση πήρε αυτό που ήθελε σε πολιτικό επίπεδο. Στελέχη του οικονομικού επιτε λείου που βρέθηκαν στο Βερολίνο επεσήμαιναν όμως ότι το πιο ικανοποιητικό στοιχείο της συνάντησης ήταν το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε για την «ανανέωση και διεύρυνση της ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης».
Η ικανοποίηση οφειλόταν στο γεγονός ότι το κείμενο αυτό περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες αναφορές στους τομείς συνεργασίας, όπως: * Συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
* Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα επεξεργασίας λυμάτων.
* Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης απορριμμάτων, σε συνδυασμό με την ενεργειακή τους αξιοποίηση, με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
* Ενίσχυση συνεργασιών γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων και στον τομέα των ενεργειακών υποδομών.
Μεγάλες προσδοκίες
Κατόπιν αυτών ο κ. Παπανδρέου επέστρεψε το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα και σήμερα το απόγευμα φθάνει στο Παρίσι για μία ακόμη συνάντηση με τον πρόεδρο Σαρκοζί. Οι προσδοκίες από τη συνάντηση αυτή είναι υψηλότερες από την αντίστοιχη του Βερολίνου για δύο λόγους: αφενός επειδή η γαλλική ευαισθησία στο θέμα της συνοχής της ευρωζώνης είναι πολύ μεγαλύτερη και αφετέρου επειδή η Γαλλία επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το πλαίσιο. Από αύριο το πρωί ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για μια επίσκεψη που κατά πολλούς προκάλεσε και τις εσπευσμένες προσκλήσεις του κ. Παπανδρέου σε Βερολίνο και Παρίσι.
Αντίθετα με ό,τι αρχικά είχε μεταδοθεί, τα οικονομικά ζητήματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον, ενώ κατά πάσα βεβαιότητα την Τρίτη θα γίνει και μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, παρουσία και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.