Σε νέα φάση το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας σεχώρες της Αφρικής όπως η Νιγηρία, στην οποία οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν εμποδίσει τις προηγούμενες προσπάθειες. Στη νέα επιχείρηση θα εμβολιαστούν 85 εκατομμύρια παιδιά σε 19 χώρες.

Η Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας φαινόταν να βρίσκεται κοντά στο στόχο της το 2003, μέχρι που ορισμένοι μουλάδες σε βόρειες περιοχές της Νιγηρίας άρχισαν να αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι τα εμβόλια ήταν επίτηδες μολυσμένα από τη Δύση ώστε να προκαλούν AIDS και στειρότητα.

Αποτέλεσμα της διακοπής των εμβολιασμών ήταν ένα νέοξέσπασμα πολιομυελίτιδας, το οποίο ξεκίνησε το 2008 στη Νιγηρία και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλη τη δυτική Αφρική μέχρι τη Μαυτιρανία.

Η μουσουλμανική θρησκευτική ηγεσία αναθεώρησε τη στάση της και από τον Ιανουάριο του 2009 προσφέρει στήριξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού, αναφέρει το Reuters.

Το νέο πρόγραμμα θα καλύψει παιδιά κάτω των 5 ετών. Ξεκινά στις 6 Μαρτίου στη Νιγηρία και θα επεκταθεί αργότερα σε 18 χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην προσπάθεια συμμετέχουν 400.000 εθελοντές, διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και ο Ροταριανός Όμιλος.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μεταδίδεται από την έμμεση επαφή τα κόπρανα ασθενών, συνήθως μέσω μολυσμένου νερού. Προκαλεί παράλυση, μυική ατροφία, δυσμορφίες και σε κάποιες περιπτώσεις θάνατο.

Η ασθένεια παραμένει ενδημική και στο Αφγανιστάν, την Ινδία και το Πακιστάν, όπουτα προγράμματα εμβολιασμού θα συνεχιστούν.

Στη διάρκεια του 2009 αναφέρθηκαν παγκοσμίως 1.606 κρούσματα. Μέχρι το 1998, όταν ξεκίνησε η Πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας, η ασθένεια παρέλυε καθημερινά σχεδόν 1.000 παιδιά σε 125 χώρες.