ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Oμολογία ήττας στο κρίσιμο για την προεδρία του ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης χαρακτήρισαν πολλοί Δημοκρατικοί, γερουσιαστές και βουλευτές, το 20λεπτο διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα. Με αυτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε χθες τα μέλη του Κογκρέσου «να τελειώσουν τη δουλειά» και να υπερψηφίσουν την τελική, «ψαλιδισμένη» εκδοχή του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην ουσία όμως παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι είναι πολύ δύσκολο πλέον να περάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας όπως το είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Ωστόσο κάλεσε τους Δημοκρατικούς να δώσουν την «τελευταία μάχη», όπως είπε χαρακτηριστικά, και παρουσίασε ένα φιλόδοξο- και κατά πολλούς βουλευτές μη ρεαλιστικόχρονοδιάγραμμα για ψήφιση του νόμου εντός ολίγων εβδομάδων. «Πιστεύω ότι το Κογκρέσο χρωστά στον αμερικανικό λαό μια τελική ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση της Υγείας» δήλωσε ο πρόεδρος- αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα καταφύγει στο κοινοβουλευτικό τέχνασμα του «συμβιβασμού» (reconciliation) μεταξύ των δύο Σωμάτων, που επιτρέπει την ψήφιση ενός νόμου με απλή πλειοψηφία. Θύμισε μάλιστα ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το ίδιο «κόλπο» για να περάσουν άλλα, εξίσου σημαντικά νομοσχέδια, όπως τις περίφημες φοροαπαλλαγές για τα υψηλά εισοδήματα της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους. Το κακό για τον κ. Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω στις αντιρρήσεις τους, αρνούμενοι κάθε συμβιβασμό και κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι επιχειρούν να επιβάλουν ένα αντιδημοφιλές νομοσχέδιο.
Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν πως με το διάγγελμά του ο Ομπάμα στην ουσία «φορτώνει» το πρόβλημα της μεταρρύθμισης στους ώμους των δύο κοινοβουλευτικών αρχηγών των Δημοκρατικών, δηλαδή της Νάνσι Πελόσι στη Βουλή και του Χάρι Ριντ στη Γερουσία. Αμφότερα τα πρωτοκλασάτα στελέχη εξέδωσαν αμέσως ανακοινώσεις με τις οποίες συντάσσονται στην «τελική μάχη» για τη μεταρρύθμιση που ανήγγειλε ο κ. Ομπάμα, αλλά δεν διέφυγε από τους αναλυτές το γεγονός ότι κανένας τους δεν υιοθέτησε σαφώς το φιλόδοξο νέο χρονοδιάγραμμα του προέδρου. Το αντίθετο: «διαρροές» από τη Γερουσία έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η νέα προθεσμία είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί, από τη στιγμή που απαιτείται μακρά γραφειοκρατική διαδικασία.
O υσιαστικά, για να περάσει η μεταρρύθμιση με τη μέθοδο του συμβιβασμού, θα πρέπει τα δύο Σώματα να περάσουν από κοινού ένα νέο πακέτο μέτρων που θα γεφυρώνει τα χάσματα μεταξύ των δύο σχεδίων, με απλή πλειοψηφία. Και πάλι όμως θα πρέπει η νέα νομοθεσία να εγκριθεί από την υπερκομματική Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.
Ο πραγματικός φόβος των Δημοκρατικών όμως είναι άλλος: η πιθανότητα πολλοί Δημοκρατικοί να μην ψηφίσουν στο Κογκρέσο την εκδοχή της Γερουσίας, από την οποία έχουν εξαφανιστεί ως διά μαγείας πολλά από τα βασικά σημεία του δικού της νομοσχεδίου, και ιδιαίτερα η πολυσυζητημένη «δημόσια επιλογή» (public option) για την ασφάλιση. Πόσω μάλλον που στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου το Ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα αποτελέσει το κορυφαίο ζήτημα αντιπαράθεσης- και πολλοί βουλευτές φοβούνται μήπως πληρώσουν τον «συμβιβασμό» με τις έδρες τους.