ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μονοθεματική ήταν η αποψινή συνάντηση της καγκελάριου της Γερμανίας κυρίας Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο η οποία τέλειωσε πριν από λίγο.

«Δεν πρόκειται να γίνει λόγος για οικονομική βοήθεια» είχε δηλώσει το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ. «Αυτό δεν το ζητά εξάλλου ούτε και ο κ.Παπανδρέου» πρόσθεσε παραπέμποντας σε σχετική δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού, που δημοσιεύει σήμερα η «FrankfurterAllgemeineZeitung». «Η στήριξη μας είναι πολιτική. Η καγκελάριος έχει εμπιστοσύνη στη νέα ελληνική κυβέρνηση και στα μέτρα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας που εξήγγειλε την περασμένη Τετάρτη» τόνισε. Στη στήριξη αυτή, συμπλήρωσε, συμπεριλαμβάνεται και ο έλεγχος της υλοποίησης του προγράμματος σταθερότητας – αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι «καλή η εμπιστοσύνη, ακόμα καλύτερος όμως ο έλεγχος».

Η στάση αυτή επιβεβαιώθηκε, λίγο αργότερα, και από την ίδια την κ.Μέρκελ. Σε δηλώσεις της στο Μόναχο, η καγκελάριος επαίνεσε με τα καλύτερα λόγια τους Έλληνες, επανέλαβε όμως ότι η κυβέρνησή της δεν θα τους δώσει ούτε ευρώ. Ο κ.Παπανδρέου «έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα με τα μέτρα που πήρε. Πρέπει να τον υποστηρίξουμε σε αυτό» δήλωσε. Η Ελλάδα «βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο». Η καλή υποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές την Πέμπτη, πρόσθεσε, «μας δίνει αισιοδοξία, ότι θα πρυτανεύσει η λογική και στις περαιτέρω εξελίξεις».

Η καγκελάριος έκανε επιπλέον έκκληση, να σταματήσει έγκαιρα η παρατηρούμενη έξαψη των παθών μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. «Τα αρνητικά συναισθήματα δεν βοηθάνε» είπε. «Προέχει η λύση των τρεχόντων προβλημάτων». Και σε αυτό, πρόσθεσε, θα συνεισφέρει η στενότερη συνεργασία των δυο χωρών, που θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή συνάντηση με τον κ.Παπανδρέου.

Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε πάντως καλά χαρτιά στο αποψινό «πόκερ». Κι αυτό επειδή, δίπλα στα κυβερνητικά κόμματα, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, είναι και οι περισσότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης εναντίον της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ. «Οι Έλληνες να απευθυνθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως το έκαναν με επιτυχία οι Ούγγροι» προσθέτει ο εκπρόσωπος του ίδιου κόμματος για θέματα οικονομίας Κάρστεν Σνάιντερ. «Η κοινοβουλευτική ομάδα μας υποστηρίζει σε αυτό ομόφωνα τον Γκάμπριελ».

Οι Πράσινοι δηλώνουν με τη σειρά τους, ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική απόφαση, τείνουν όμως μάλλον, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, κατά της παροχής βοήθειας. Και μόνο το κόμμα Αριστερά λέει «ναι» στη βοήθεια. Όχι βέβαια άνευ όρων. «Οι Έλληνες πρέπει να διορθώσουν από μόνοι τους πολλά κακώς κείμενα» τονίζει η μελλοντική πρόεδρος του κόμματος Γκεζίνε Λέτς (ορίσθηκε διάδοχος του Όσκαρ Λαφονταίν και θα τον αντικαταστήσει από τον ερχόμενο Μάιο). Επιπλέον, η βοήθεια σε αυτούς πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο μιας αλλαγής των κανόνων εντός της Ευρωζώνης με τη δημιουργία μιας οικονομικής – όχι μόνο νομισματικής – ένωσης στη βάση της κοινοτικής αλληλεγγύης. «Πρώτα αλλαγή των κανόνων και ύστερα παροχή δανείου» προσθέτει. «Έτσι μόνο θα πιάσει η βοήθεια πραγματικά τόπο».