Με μια συμφωνία για πολιτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας, αλλά και με συνεργασία για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς έληξε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και την Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Και οι δύο τόνισαν εμφατικά ότι η Αθήνα ζήτησε μόνο πολιτική στήριξη και όχι οικονομική.
Η Ανγκελα Μέρκελ προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών καιπροσφέρθηκε να δώσει τη γερμανική τεχνογνωσία σε θέματα μεταρρυθμίσεων, όπως οι σχέσεις κράτους – πολίτη. «Δεν θα επιβάλλουμε κάτι, θα κάνουμε προτάσεις» είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Θα δούμε αν αυτή η συνεργασία συνεχιστεί σε βάθος χρόνου ή θα είναι μόνο του παρόντος».
Η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη την Ελλάδα για τα ουσιαστικά μέτρα που έλαβε, προκειμένου να αμβλύνει το έλλειμμά της και τόνισε πως γίνεται «τιτάνια προσπάθεια».
Στη συνέχεια είπε ότι η Γερμανία θα παρακολουθήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα, ότι, αν χρειαστεί, το Βερολίνο θα τονίσει τη σπουδαιότητα της σταθερότητας του ευρώ και σε αυτό το σημείο επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική στήριξη.
Για τους κερδοσκόπους είπε ότι δεν μπορεί να αφήνονται ελεύθεροι και ότι σε επαφή με την Κομισιόν θα γίνει προσπάθεια να ελεγχθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι τεχνικά εύκολο, γι’ αυτό η πολιτική θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση Ελλάδας και Γερμανίας για συνεργασία σε διάφουρς τομείς, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, έκανε αναφορά στην καλή σχέση των δύο λαών και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την εμβάθυνση αυτή της σχέσης.
Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα και η Γερμανία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση πολλών κοινών προβλημάτων τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανέφερε τους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής προστασίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, της μετανάστευσης και τους ασύλου, καθώς και του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Ακολούθως ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ για τα λόγια υποστήριξης στο ελληνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης -όπως το χαρακτήρισε-, ενώ σε ένα μήνυμα προς τους Έλληνες ανέφερε ότι τα βάρη και οι θυσίες και θα επιμεριστούν δίκαια και θα πιάσουν τόπο.
Επίσης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική στήριξη και στάθηκε στη συνεργασία για την καταπολέμηση των φαινομένων της κερδοσκοπίας.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η κ. Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα δείχνοντας την αλληλεγγύη, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που περνάνε όλα τα κράτηκαι στις θυσίες που υποβάλλονται όλοι οι λαοί (αναφέρθηκε σε Ιρλανδία, Ουγγαρία καιΛετονία). Επίσης, είπε ότι η Γερμανία με έλλειμμα 5% αποφάσισε να παγώσει για φέτος τις συντάξεις.
Αντιδράσεις
«Τα συγχαρητήρια της Μέρκελ στον Γ. Παπανδρέου αποτελούν πρόσθετη επιβεβαίωση για τον χαρακτήρα των κυβερνητικών μέτρων, ότι είναι βάρβαρα για τον λαό και ευεργετικά για το κεφάλαιο. Ακόμα, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν συνέχεια» σχολίασε το ΚΚΕ για τη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ.