Πάγια ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν περισσότεροι από 350.000 επαγγελματίες στα ασφαλιστικά ταμεία όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, θεσμοθετεί το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εισπραχθεί έστω ένα τμήμα των οφειλών οι οποίες υπερβαίνουν τα 12,5 δισ. ευρώ. Στο νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνεται ρύθμιση βάσει της οποίας καθιερώνεται αντικειμενικός τρόπος διακανονισμού χρεών με τη θέσπιση πάγιου συστήματος.

Από την πλευρά τους οι έμποροι, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε αδυναμία να λειτουργήσουν καθώς οφείλουν τεράστια ποσά και δεν έχουν «ασφαλιστική ενημερότητα», απαραίτητη για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο και τις τράπεζες, ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει μέσω του ΤΕΜΠΜΕ εγγυημένα δάνεια για να πληρώσουν τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, θέση που υποστηρίζουν και οι τράπεζες. Μετά το ΕΒΕΑ, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και η Ενωση Εμπορικών Συλλόγων εισηγήθηκαν στην υπουργό Ανάπτυξης κυρία Λούκα Κατσέλη την άμεση δανειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΜΠΜΕ, αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ). Το ποσό δεν θα εκταμιεύεται στον δανειζόμενο, αλλά θα μεταφέρεται απευθείας από την τράπεζα στο ασφαλιστικό ταμείο προς το οποίο έχει εκκρεμείς ασφαλιστικές υποχρεώσεις ο δανειζόμενος. Το μέγιστο ποσό του δανείου μέσω ΤΕΜΠΜΕ προτείνεται να καθοριστεί στο ύψος των οφειλών του δανειζομένου, με ανώτατο τις 100.000

ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής πέντε έτη.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προτείνει τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και την περαιτέρω ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Αποδέχεται τον διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κλάδο Υγείας, χωρίς διαφοροποίηση του ποσοστού εισφορών που καταβάλλονται στους ασφαλιστικούς φορείς, και καθιέρωση νέας σύ νταξης με μεικτό σχήμα βασικής και αναλογικής.

Αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης, οι έμποροι τάσσονται υπέρ της τριμερούς χρηματοδότησης για το ΙΚΑ και της διμερούς χρηματοδότησης για τον ΟΑΕΕ, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων και της περιουσίας των Ταμείων. Σε ό,τι αφορά την περιουσία των Ταμείων, προτείνουν να συσταθεί ΝΠΙΔ, με συμμετοχή όσων εκ των ασφαλιστικών φορέων επιθυμούν, το οποίο έχοντας τα εχέγγυα και την τεχνογνωσία που απαιτείται, θα ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με την αξιοποίησή της.