Oι άθλοι του Ηρακλή στην πράξη: πώς άρπαξε τα άγρια άλογα του Διομήδη, πώς σκότωσε με τις σαΐτες του τις Στυμφαλίδες όρνιθες, πώς έκλεψε τα μήλα των Εσπερίδων αλλά και πώς εξόντωσε τη Λερναία Υδρα, το τέρας με τα εννέα κεφάλια που σκορπούσε τη συμφορά στους ανθρώπους που ζούσαν γύρω από τη λίμνη Λέρνα. Κάποιες… χιλιετίες μετά ο Ηρακλής ξαναγυρίζει στη Λέρνα της Αργολίδας ως πρωταγωνιστής του αρχαιολογικού- θεματικού πάρκου που θα δημιουργηθεί στην περιοχή.
Το πάρκο ορίζεται στην επιχωματωμένη σήμερα κατά το μεγαλύτερο μέρος της Αλκυονία λίμνη, κοντά στον οικισμό των Μύλων. Το ένα σκέλος του αποσκοπεί στην ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχή, ενώ το δεύτερο θα λειτουργήσει διαδραστικά με εκπαιδευτικά παιχνίδια που θα αναφέρονται στον Ηρακλή και στα κατορθώματά του. Ηδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του, αλλά για την πραγματοποίηση του προγράμματος απαιτείται η ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Επτά σκάμματα-παιχνιδότοποι με διαστάσεις 7Χ7 μέτρα, πλην του αναφερομένου στον άθλο της Λερναίας Υδρας που σχετίζεται με το μυθολογικό υπόβαθρο της περιοχής και γι΄ αυτό θα είναι μεγαλύτερο (7Χ14 μέτρα), θα αποτελέσουν τον πυρήνα του εκπαιδευτικού προγράμματος. Τα παιδιά θα μάθουν για τον Ηρακλή και θα γνωρίσουν τους αρχαίους μύθους παίζοντας παζλ με αγγεία τριών διαστάσεων στα οποία θα απεικονίζονται οι άθλοι. Επιπλέον: Στο κέντρο του πάρκου θα διαμορφωθεί υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων χωρητικότητας 200 ατόμων. Περιμετρική πορεία περιήγησης και εσωτερικά μονοπάτια θα χαραχθούν για τους επισκέπτες. Θεματικοί κήποι με φυτά γνωστά στην αρχαιότητα (όπως κισσός, δάφνη κτλ.) θα δημιουργηθούν σε διάφορα σημεία, ενώ θα φυτευθούν πλατάνια σε ανάμνηση του «πολύρρυτου» άλσους πλατάνων που είδε ο Παυσανίας στην περιοχή. Υπαίθρια καθιστικά και πινακίδες σήμανσης των παιχνιδιών και παρουσίασης των άθλων του Ηρακλή και της μυθολογίας της περιοχής περιλαμβάνονται επίσης.
Μύθοι και πραγματικότητα
Οι πηγές της Λέρνας, οι οποίες διαμορφώνουν την Αλκυονία λίμνη και τον Ποντίνο ποταμό, που εκβάλλει στον Αργολικό κόλπο, δίνουν το στίγμα του χώρου. Τα σημαντικότερα σωζόμενα αρχαία κατάλοιπα είναι η λεγόμενη «Οικία των Κεράμων» της Προϊστορικής Εποχής, κατοικία προφανώς του άρχοντα της περιοχής, που έλεγχε τη γεωργική παραγωγή και τις διά θαλάσσης και ξηράς επικοινωνίες. Τα 143 πήλινα σφραγίσματα και τα αποθηκευτικά αγγεία που βρέθηκαν στο κτίριο αυτό υποδεικνύουν τον σημαντικό εμπορικό ρόλο του στον προϊστορικό οικισμό. Μνημειακοί είναι και οι δύο κάθετοι λακκοειδείς τάφοι, οι οποίοι έχουν όμοια κατασκευή με τους τάφους του ταφικού κύκλου Α των Μυκηνών. Τα ευρήματα των ανασκαφών βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργους. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ-ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΕΡΝΑΣ
\344 ΘΕΣΗ: Μύλοι Αργολίδας, αρχαία Λέρνα.
\344 ΕΚΤΑΣΗ:
15 στρέμματα. \344 ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ: Ενοποίηση των αρχαιολογικών πυρήνων μέσω νέας πορείας των επισκεπτών. Σύνδεση με ξύλινες πεζογέφυρες. Κτίριο βιοκλιματικού σχεδιασμού (εμβαδόν 273 τ.μ.) με πωλητήριο, αποθήκη, αίθουσα προβολών και εργαστήριο αγγειοπλαστικής. Κατασκευή θεματικού πάρκου για παιδιά με επίκεντρο τους άθλους του Ηρακλή. Συντήρηση και αναβάθμιση του τσιμεντένιου στεγάστρου της «Οικίας των Κεράμων», καθώς και του ίδιου του μνημείου.
Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης. Προστασία του οικοσυστήματος.
\344 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 650.000 ευρώ για το πάρκο και 450.000 ευρώ για τον αρχαιολογικό χώρο.
\344 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Με αυτεπιστασία από τη Δ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων. \344 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Συνεργασία Δήμου Λέρνας, Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου και το ΥΠΠΟΤ.