Η ατμόσφαιρα στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ήταν «παγωμένη». Οπως ακριβώς ήταν και το ύφος του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου όταν προχώρησε στην αρχική εισήγησή του προς τους υπουργούς για την αναγκαιότητα του τρίτου και ιδιαιτέρως οδυνηρού πακέτου μέτρων, αλλά και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την ώρα που ανακοίνωνε ένα προς ένα τα μέτρα. Το γενικό περίγραμμά τους, όπως και τα φλέγοντα ζητήματα (π.χ. το ποσοστό μείωσης του 14ου μισθού), οι περισσότεροι το γνώριζαν από το προηγούμενο βράδυ καθώς είχαν συγκληθεί παράλληλα δύο συσκέψεις, μία υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο και μία υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη. Παρ΄ όλα αυτά η συζήτηση που διεξήχθη στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν ήταν αδιάφορη.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έλαβε με δική της πρωτοβουλία επαρκή μέτρα, στο πνεύμα ότι όλοι θα γίνουμε φτωχότεροι για να μην πτωχεύσουμε. «Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης» είπε και επισήμανε πως αν δεν ανταποκριθούν η ΕΕ και οι αγορές «η ύστατη λύση θα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Στην προοπτική του ΔΝΤ αντιτάχθηκαν οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης, οι οποίοι τόνισαν με έμφαση ότι η χώρα πρέπει να διαθέτει σταθερά ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ότι θα ήταν καλύτερα η κυβέρνηση να μην επικαλείται συνεχώς αυτό το ενδεχόμενο.

Ο υπουργός Αμυνας συμπληρώνοντας ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όταν το νόμισμα είναι κοινό αλλά όχι μηχανισμός στήριξης των περιφερειακών ανισο τήτων. Δήλωσε ότι στηρίζει τα μέτρα αλλά θα προτιμούσε να είχαν ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Υπέρ της αναγκαιότητας των μέτρων τάχθηκαν επίσης οι κκ. Α. Λοβέρδος, Μιχ. Χρυσοχοΐδης , Δ. Ρέππας και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν πειστεί για την κρισιμότητα των στιγμών αλλά όχι και τα μέλη του ΠαΣοΚ και ότι πρέπει να αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις προνομιούχων ομάδων.

O κ. Λοβέρδος από την πλευρά του με την τοποθέτησή του προκάλεσε αίσθηση. «Οποιος στη δύσκολη στιγμή αντί να δείξει αλληλεγγύη προσβλέπει σε μια θέση μετά την υπέρβαση της κρίσης, αυταπατάται. Από την κρίση ή θα βγούμε όλοι νικητές ή θα καταστραφούμε» τόνισε.

Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι είναι προτιμότερο να ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο, όχι μέτρα σε δόσεις, και πρότεινε να επιβληθεί έκτακτη εισφορά 50.000 ευρώ στις εταιρείες offshore και φόρος 10% στα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ ώστε να ενισχυθεί το ιδεολογικό στίγμα του ΠαΣοΚ.

Την ανησυχία της για τη φυσιογνωμία του κόμματος εξέφρασε και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου . «Τα μέτρα κινούνται στα όρια της φυσιογνωμίας μας» σχολίασε. «Είναι πέρα από τη φυσιογνωμία μας αλλά είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης» απάντησε ο κ. Παπανδρέου.

Η κυρία Κατερίνα Μπατζελή έθεσε το θέμα της χρονικής ισχύος των μέτρων. Ωστόσο επιφυλάξεις για τα μέτρα διατύπωσε και ο κ. Χ. Καστανίδης, αν και τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης.