Στοιχήματα, στατιστικές, μικρά και παράξενα για τον θείο Όσκαρ, όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το χρυσό αγαλματάκι (και ντρεπόσασταν να ρωτήσετε). Η απονομή των βραβείων γίνεται την Κυριακή 7 Μαρτίου.
Αξιοπερίεργα των φετινών Όσκαρ
Η ταινία Ψηλά στον Ουρανό είναι η δεύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων υποψήφια για Οσκαρ καλύτερης ταινίας μετά το Η Ωραία και το Τέρας του 1992.
Η Κάθριν Μπίγκελοου είναι η τέταρτη γυναίκα σκηνοθέτης που είναι υποψήφια και η δεύτερη Αμερικανίδα μετά την Σοφία Κόπολα, το 2004 για το Χαμένοι στην Μετάφραση. Υποψήφιες ήταν επίσης η Ιταλίδα Λίνα Βερτιμίλερ το 1977 για το Ο Πασκουαλίνο και οι Επτά Καλλονές και η Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον το 1994 για το Μαθήματα Πιάνου. Καμία δεν κέρδισε το Όσκαρ.
Η Μέριλ Στριπ είναι υποψήφια για 16η φορά για την ταινία Τζούλι και Τζούλια. Έχει τιμηθεί δύο φορές για τις ερμηνείες της στις ταινίες Κράμερ εναντίον Κράμερ το 1979 και Η Εκλογή της Σόφι το 1982.
Στις κατηγορίες των ηθοποιών, 12 είναι υποψήφιοι για πρώτη φορά και πέντε έχουν ήδη κερδίσει το βραβείο (Τζορτζ Κλούνεϊ, Μόργκαν Φρίμαν, Πενέλοπε Κρούζ, Μέριλ Στριπ και Έλεν Μίρεν).
Η Μέριλ Στριπ και η Πενέλοπε Κρουζ είναι οι μόνες δύο υποψήφιες που είχαν προταθεί και το 2009, η Στριπ για την ταινία Αμφιβολία και η Κρούζ για το Vicky Christina Barcelona για την οποία κέρδισε το Όσκαρ.
Η Σάντρα Μπούλοκ κατάφερε κάτι σπάνιο: να είναι υποψήφια για Όσκαρ, αλλά και για Χρυσό Βατόμουρο την ίδια χρονιά.
Υποψήφια για πρώτο γυναικείο ρόλο -και μάλιστα φαβορί- στην ταινία The Blind Side, η 45χρονη ηθοποιός είναι υποψήφια και για την χειρότερη ερμηνεία της χρονιάς (για την ταινία All About Steve).
Η ταινία η Λευκή Κορδέλα είναι η ένατη ασπρόμαυρη ταινία που προτείνεται για Όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας από το 1967 όταν καταργήθηκε ο διαχωρισμός ασπρόμαυρης και έγχρωμης ταινίας.
Ο γνωστός κωμικός Σάσα Μπάρον Κοέν αποκλείστηκε από την παρουσίαση της τελετής απονομής των Οσκαρ εξαιτίας ενός χιουμοριστικού σκετς που σκόπευε να παρουσιάσει με τον Μπεν Στίλερ και αφορούσε την ταινία Avatar.
Στο σκετς ο Κοέν θα εμφανιζόταν με μπλε δέρμα παριστάνοντας μια γυναίκα της φυλής Να’βι που σκίζει το επίσημο φόρεμά της για να αποκαλύψει ότι είναι έγκυος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό θα προσέβαλε τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον ως πατέρα.
Ο ηθοποιός αρνήθηκε να το αλλάξει και έτσι δεν περιλαμβάνεται πλέον στους παρουσιαστές της τελετής.
Τα στοιχήματα των Όσκαρ
Τζεφ Μπρίτζες και Σάντρα Μπούλοκ θεωρούν φαβορί τα γραφεία στοιχημάτων για τα φετινά Όσκαρ. Όποιος θέλει να κερδίσει χρήματα θα πρέπει να στοιχηματίσει έξι δολάρια στον Τζ.Μπρίτζες για να κερδίσει ένα, ενώ ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει 13-1 πιθανότητες να κερδίσει το χρυσό αγαλματάκι.
Ελαφρώς προηγείται η Σάντρα Μπούλοκ της Μέριλ Στρίπ, ενώ η Κάθριν Μπίγκελοου θεωρείται φαβορί για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Κάποιος θα πρέπει να στοιχηματίσει 5 δολάρια, προκειμένου να κερδίσει ένα.
Τα στοιχήματα είναι μοιρασμένα για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, όπου Hurt Locker και Avatar έχουν την ίδια σχεδόν απόδοση.
Για τον θείο Όσκαρ
Ο «θείος» Όσκαρ έχει ύψος μόλις 33 εκατοστά και ζυγίζει 3,85 κιλά, δεν έχει καθόλου μαλλιά, είναι καλυμμένος με χρυσό 24 καρατίων και θεωρείται εδώ και δεκαετίες το «άγιο δισκοπότηρο» για όλους τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, αμερικανικού και παγκόσμιου.
Τα διάσημα αγαλματίδια πρωτοεμφανίστηκαν το 1929, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών και Κινηματογράφου από τον πρόεδρο της Metro-Goldwyn-Mayer, Λούις Μάγιερ.
Η ιδέα οφείλεται στον καλλιτεχνικό διευθυντή της MGM, Σέντρικ Γκίμπονς και στον Τζορτζ Στάνλεϊ που δημιούργησε το πρώτο αγαλματίδιο.
Το όνομά του θεωρείται ότι το πήρε από σχόλιο της βιβλιοθηκάριου της Ακαδημίας, Μάργκαρετ Χέρικ, η οποία είπε ότι το αγαλματάκι της θυμίζει τον θείο της τον Όσκαρ.
Συνολικά 24 βραβεία θα απονεμηθούν τη νύχτα της τελετής, η Ακαδημία όμως έχει προβλέψει να υπάρχουν περισσότερα, αφού σε ορισμένες κατηγορίες οι νικητές είναι περισσότεροι από έναν, όπως αυτή της καλύτερης ταινίας.
Στη βάση του μικρού αγάλματος είναι χαραγμένος ένας αριθμός και η προειδοποίηση: «το αγαλματίδιο απαγορεύεται να πουληθεί και να μεταβιβαστεί χωρίς πρώτα να υπάρξει προσφορά από την Ακαδημία Κινηματογράφου».
Το 2008, η Ακαδημία κέρδισε την δικαστική διαμάχη με τους κληρονόμους της Μέρι Πίκφορντ, της σταρ του βωβού κινηματογράφου, που ήθελαν να πουλήσουν το αγαλματίδιο.
Τα αγαλματίδια είναι κατασκευασμένα από βρετάνιο και επιχρυσωμένα. Κατασκευάζονται από την εταιρία R.S. Owens στο Σικάγο και το κάθε ένα κοστίζει περίπου 18.000 δολάρια. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της έλλειψης μετάλλων, τα Οσκαρ ήταν απλώς βαμμένα χρυσά.