Για τρίτη θητεία

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ πρόεδρος του Eurogroup ώς το 2012

Τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επανεξέλεξαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης για τη θέση του προέδρου του Eurogroup ώς το 2012. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατέχει τη θέση αυτή από το 2005.

Τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επανεξέλεξαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης για τη θέση του προέδρου του Eurogroup ώς το 2012.

Ο διορισμός αυτός εδραιώνει τον Γιούνκερ ως έναν από τους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή. Επίσης αναμένεται να ενισχύσει τη σταθερότητα των κλυδωνιζόμενων οικονομικών αγορών από το κύμα της παγκόσμιας δημοσιονομικής κρίσης.

Ο 54χρονος Γιούνκερ προεδρεύει των συναντήσεων του Eurogroup από τον Ιανουάριο του 2005. Σύμφωνα με τους κανονισμούς θα έπρεπε να παραιτηθεί μετά από δύο συνεχόμενες διετείς θητείες, την 1 Ιανουαρίου του 2009, αλλά οι υπουργοί συμφώνησαν να επιμηκύνουν τη θητεία του για να υπάρξει σταθερότητα από την οικονομική κρίση.

Ο Γιούνκερ, στο παρελθόν έχει έλθει σε σύγκρουση με την ισχυρή οικονομική δύναμη της ΕΕ, τη Γερμανία, για τους νόμους της μυστικότητας που διέπουν το τραπεζικό σύστημα του Λουξεμβούργου. Ωστόσο θεωρείται ο αδιαφιλονίκητος ειδικός επί δημοσιονομικών θεμάτων και ο εγγυητής της οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας σε εποχές με προβλήματα.

Το Eurogroup συναντάται άτυπα μια φορά το μήνα την παραμονή της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των «27» της ΕΕ.

Σκοπός του γκρουπ είναι να συζητά θέματα που συνδέονται με συγκεκριμένες ευθύνες που μοιράζονται όλοι και αφορούν το κοινό νόμισμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk