ΗΓΕΤΕΣ των Ταλιμπάν και άλλων ένοπλων ομάδων που πολεμούν την αφγανική κυβέρνηση συνομιλούν με διαμεσολαβητές για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, εστιάζοντας τα αρχικά τους αιτήματα σε ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. Οι συνομιλίες, αν όχι η απόσυρση των Αμερικανών, υποστηρίζονται από την αφγανική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία έχει εκφράσει την επιθυμία να πείσει τους «μετριοπαθείς» Ταλιμπάν να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα, δηλώνει ότι δεν λαμβάνει μέρος στις συνομιλίες και ότι δεν πρόκειται να το κάνει ώσπου οι Ταλιμπάν συμφωνήσουν να καταθέσουν
τα όπλα. Δεν προσπαθεί όμως να διακόψει τις συνομιλίες και αφγανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι διαθέτουν τη σιωπηρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι στιγμής οι συνομιλίες δεν έχουν αποτελέσματα επειδή οι αντάρτες επιμένουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την υπόσχεση απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα- προς το παρόν η κυβέρνηση Ομπάμα στέλνει περισσότερους στρατιώτες προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Πράγματι, με 20.000 στρατιώτες να βρίσκονται καθ΄ οδόν, οι αμερικανοί διοικητές δείχνουν αποφασισμένοι να προκαλέσουν τέτοια ζημιά στους Ταλιμπάν ώστε να τους υποχρεώσουν να διαπραγματευθούν με ευνοϊκότερους για τις ΗΠΑ όρους.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Oι συνομιλίες μεταξύ Ταλιμπάν και διαμεσολαβητών οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει θεωρούνται σημαντικές καθώς δείχνουν ότι μια πολιτική συμφωνία ίσως θέσει τέλος στον οκταετή πόλεμο. Επιπλέον ενδέχεται να θέσουν τους προέδρους Χαμίντ Καρζάι και Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον διλήμματος καθώς θα κληθούν να διαπραγματευθούν με τους Ταλιμπάν και άλλες αιμοδιψείς ομάδες. Κάποιοι από τους ηγέτες που λαμβάνουν τώρα μέρος στις συνομιλίες διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Παρ΄ ότι οι συνομιλίες άρχισαν πριν από πολλούς μήνες επισπεύσθηκαν και συγκεκριμενοποιήθηκαν από τη στιγμή που ο Ομπάμα ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα. Οι ηγέτες των Ταλιμπάν, μέσω του εκπροσώπου τους, δημοσίως αρνούνται ότι συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις. Ωστόσο Αφγανοί και Πακιστανοί στην Καμπούλ υποστηρίζουν ότι συνομιλούν απευθείας με την ομάδα των Ταλιμπάν, της οποίας ηγείται ο Μουλά Ομάρ. Το συμβούλιο εδρεύει στην πακιστανική πόλη Κέτα. Συνομιλίες πραγματοποιούνται και με εκπροσώπους του πολέμαρχου Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ και τον Σιρατζουντίν Χακάνι. Οι αντάρτες του Χακάνι είναι γνωστοί για τους βομβιστές αυτοκτονίας που στέλνουν στο Αφγανιστάν. «Η Αμερική δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο» είπε ο Μουλά Αμπντούλ Σαλαάμ Ζαεέφ, πρώην εκπρόσωπος των Ταλιμπάν που τώρα συμμετέχει στις συνομιλίες. «Εχω μεταφέρει αυτό το μήνυμα στους Ταλιμπάν». Οι συνομιλίες πλέον δεν διεξάγονται με απομονωμένες ομάδες ανταρτών- όπως προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση- αλλά με ηγέτες μεγάλων κινημάτων. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες μόνο αν οι Ταλιμπάν προθυμοποιηθούν να εγκαταλείψουν τη βία και τα όπλα και να αποδεχθούν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Αφγανιστάν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ιαν Κέλι . Παρ΄ όλα αυτά δύο από τους βασικούς διαμεσολαβητές, οι Ζαεέφ και Νταούντ Αμπέντι, υποστηρίζουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με αμερικανούς αξιωματούχους. Υπηρεσιακό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε αναφορά σε μια μοναδική συνάντηση με τον Αμπέντι, η οποία ωστόσο διεκόπη απότομα καθώς οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επιτρεπόταν να συναντηθούν με εκπροσώπους του Χεκματιάρ.

Ο Αμπέντι, αφγανοαμερικανός επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια και μέλος του πολιτικού κόμματος του Χεκματιάρ, δήλωσε ότι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν και τον Μάρτιο. Σε συνέντευξη ο Αμπέντι ανέφερε ότι ανέλαβε να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις- με τον Χεκματιάρ και τους ηγέτες των Ταλιμπάνκατ΄ εντολήν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πράγμα που αμερικανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν. Ο κ. Αμπέντι υποστηρίζει ότι συναντήθηκε αρκετές φορές με αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, πριν και μετά το ταξίδι του στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος είπε ότι οι αντάρτες συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τα όπλα μόνο αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι αξιώσεις των Ταλιμπάν είναι ασυμβίβαστες με τη στρατηγική του Ομπάμα, που στοχεύει στην αποδυνάμωσή τους μέσω ενός συνδυασμού στρατιωτικής ισχύος και οικονομικής ανάπτυξης. Βασικό αίτημα των ανταρτών είναι η άμεση απόσυρση των αμερικανικών και των ξένων στρατευμάτων στις βάσεις τους, που θα ακολουθηθεί από κατάπαυση του πυρός και πλήρη απόσυρση μέσα σε διάστημα 18 μηνών. Τότε η κυβέρνηση θα αντικατασταθεί από μια μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα αποτελείται από ευρύ φάσμα αφγανών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν και άλλων ανταρτών. Οι αμερικανοί και οι ξένοι στρατιώτες θα αντικατασταθούν από μια ειρηνευτική δύναμη προερχόμενη από μουσουλμανικά κράτη, στην οποία οι αντάρτες δεν θα επιτίθενται. Εθνικές εκλογές θα διενεργηθούν μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων.