ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ και σκεπτικισμός

Καθώς η Ιστορία διδάσκει ότι διάφορα νομισματικά συστήματα δημιουργήθηκαν για να εγκαταλειφθούν στη συνέχεια (π.χ. Βretton Woods, Λατινική Νομισματική Ενωση, κτλ.) ο Αλαν Μπράουν, επικεφαλής επενδύσεων του ομίλου Schroders, δεν απέκλεισε πρόσφατα ακόμη και το ενδεχόμενο κάποια χώρα να αναζητήσει έναν δρόμο εξόδου από το ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλλει η δομή της ευρωζώνης. Παράλληλα η κατάρρευση του ευρώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί, καθώς δέκα χρόνια μετά τη γέννησή του το ενιαίο νόμισμα έχει επιδείξει μια ανάμεικτη συμπεριφορά.

Ευρώ και  σκεπτικισμός | tovima.gr

Καθώς η Ιστορία διδάσκει ότι διάφορα νομισματικά συστήματα δημιουργήθηκαν για να εγκαταλειφθούν στη συνέχεια (π.χ. Βretton Woods, Λατινική Νομισματική Ενωση, κτλ.) ο Αλαν Μπράουν, επικεφαλής επενδύσεων του ομίλου Schroders, δεν απέκλεισε πρόσφατα ακόμη και το ενδεχόμενο κάποια χώρα να αναζητήσει έναν δρόμο εξόδου από το ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλλει η δομή της ευρωζώνης.

Παράλληλα η κατάρρευση του ευρώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί, καθώς δέκα χρόνια μετά τη γέννησή του το ενιαίο νόμισμα έχει επιδείξει μια ανάμεικτη συμπεριφορά. Αν και η εισαγωγή του συνιστά μια επιτυχία ενώ έχει καθιερωθεί και ως το δεύτερο νόμισμα στον κόσμο (μετά το δολάριο), η οικονομική σύγκλιση των χωρών είναι απογοητευτική. Παράλληλα, οι μεταρρυθμίσεις είχαν περιορισμένη έκταση, ενώ η πραγματική σχέση ανταλλαγής μεταξύ των νομισμάτων κινείται διαφορετικά. Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν ήταν ισχυρή, ενώ τώρα υπάρχουν πραγματικές εντάσεις στις οικονομίες εκείνες που έρχονται αντιμέτωπες με ένα σημαντικά υψηλό κόστος για να εξασφαλίσουν την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας. Καθώς ο οικονομολόγος Ανάτολι Καλέτσκι ανέφερε πως «ζούμε πλέον σε έναν κόσμο που μετακινείται από το αδιανόητο στο αναπόφευκτο χωρίς καν να περάσει μέσα από το λιγότερο πιθανό!», καλά είναι- τουλάχιστον για την Ελλάδα- να μην επικρατήσουν οι ευρωσκεπτικιστές. Στα σενάριά τους δεν αποκλείεται όχι μόνο η έξοδος μιας αδύναμης χώρας από το ευρώ που στην ουσία θα ισοδυναμούσε με την κατάρρευσή της, αλλά και το ενδεχόμενο εξόδου ακόμη και ισχυρών μελών της Ενωσης, η οποία έτσι θα έπαιρνε την κάτω βόλτα.

Από την άλλη πλευρά πάντως υπάρχει και ο αντίλογος, καθώς ορισμένοι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της ένωσης εξαιτίας της κρίσης καθώς το πολιτικό κεφάλαιο που έχει συσσωρευτεί είναι πολύ μεγάλο για να πεταχτεί με μιας στον κάλαθο των αχρήστων. Παράλληλα, υπάρχει μια πληρωμένη απάντηση στους ευρωσκεπτικιστές που αφορά ένα σενάριο της ΗSΒC το οποίο δεν απέκλειε την είσοδο της στερλίνας στο ευρώ, αν βέβαια τα πράγματα για τη βρετανική οικονομία επιδεινωθούν ραγδαία. Καθώς πάντως το οικονομικό τοπίο δείχνει ευμετάβλητο, πέρα από τους επενδυτές και οι εδώ κυβερνώντες οφείλουν μάλλον να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς οι καιροί που ζούμε είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένοι.

mantik@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk