Δεν έφθανε η κρίση, ήρθαν και οι θεομηνίες για να μας αποτελειώσουν το 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αντασφαλιστικής εταιρείας Μunich Re, η χρονιά που φεύγει είναι η χειρότερη σε ανθρώπινες απώλειες από το 2004 (χρονιά του τσουνάμι), ενώ σε υλικές ζημιές μπορεί να συγκριθεί μόνο με το 2005 (χρονιά του τυφώνα Κατρίνα) και με το 1995 (χρονιά του σεισμού στο Κόμπε). Σε κυκλώνες, πλημμύρες και σεισμούς έχασαν τη ζωή τους 220.000 άνθρωποι και καταστράφηκαν περιουσίες (ασφαλισμένες) συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Η χρονιά που φεύγει ήταν μία από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ από πλευράς φυσικών καταστροφών, σύμφωνα πάντα με την κολοσσιαία αντασφαλιστική εταιρεία. Σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, το 2007, καταγράφηκαν μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες, ενώ και οι υλικές ζημιές ήταν σημαντικά περισσότερες. Σύμφωνα με την εταιρεία, η κλιματική αλλαγή επέτεινε την «καταστρεπτική ισχύ» των τυφώνων και των πλημμυρών. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές της Μunich Re θεωρούν επιβεβλημένη την καθιέρωση αυστηρότερων ορίων για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου (τα οποία «ενοχοποιούνται» από τους επιστήμονες για την αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη) με στόχο την πρόληψη ανεξέλεγκτων καιρικών φαινομένων τα χρόνια που έρχονται.

Με στενά οικονομικούς όρους, το 2008 καταγράφηκαν λιγότερα γεγονότα που «προκάλεσαν ζημιά» σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αλλά αυτό το στοιχείο αφορά κυρίως τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες. Διότι εφέτος οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών ήταν ευρύτερες. Περισσότερες από 220.000 ήταν οι ανθρώπινες απώλειες, μεγαλύτερες από τη χρονιά του τσουνάμι στην Ινδονησία (2004). Συνολικά οι υλικές ζημιές το 2007 άγγιξαν τα 200 δισ. δολάρια, ενώ οι απώλειες δίχως ασφαλιστική κάλυψη έφθασαν τα 45 δισ. δολάρια- ποσό υψηλότερο κατά 50% σε σύγκριση με το 2007.

Oλα δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής άρχισαν να γίνονται αισθητές χρόνο με τον χρόνο και καταγράφονται πλέον με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς. Ο αναλυτής Τόρστεν Γέβορεκ της Μunich Re υποστηρίζει ότι τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης επιβεβαιώνουν μια μακροχρόνια τάση αύξησης των φυσικών καταστροφών. Τα εφετινά δεδομένα καθιστούν το 2008 την «τρίτη ακριβότερη χρονιά όλων των εποχών» για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες, πέρα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ανησυχούν πλέον όλο και περισσότερο για την καταστρεπτική «μανία» της φύσης. Η χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί είναι το 1995 και ακολουθεί το 2005, όταν ο σεισμός στο Κόμπε είχε χτυπήσει την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ασία ήταν η ήπειρος που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη το 2008. Ο κυκλώναςΝαργκίς που σάρωσε τη Μιανμάρ άφησε πίσω του 130.000 νεκρούς και κατέστρεψε μια ολόκληρη περιοχή στο δέλτα του ποταμού Ιραουάντι. Στην Κίνα ο καταστρεπτικός σεισμός που χτύπησε τον Μάιο την επαρχία Σετσουάν είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 70.000 ανθρώπων και άφησε εκατομμύρια αστέγους. Η Μunich Re εκτιμά ότι οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες μετά τον Κόμπε. Ο κυκλώνας Ναργκίς και ο σεισμός στη Σετσουάν προκάλεσαν εφέτος τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιών που καταστράφηκαν ήταν ανασφάλιστες.

Ως εκ τούτου, το «ακριβότερο» συμβάν του 2008 για τα ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν ο τυφώνας Αϊκ που προκάλεσε ζημιές 30 δισ. δολαρίων για τον κλάδο.

Ηταν ένας από τους πέντε τυφώνες στον Βόρειο Ατλαντικό που προκάλεσαν καταστροφές στη διάρκεια του έτους. Καταγράφηκαν επίσης 16 τροπικές καταιγίδες. Στο έδαφος των ΗΠΑ 1.700 ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν υλικές ζημιές δισ. δολαρίων. Το ίδιο συνέβη και στην Ευρώπη σε περιοχές όπου παρατηρήθηκαν έντονες βροχοπτώσεις. «Αν καθυστερήσουμε,το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο για τις επόμενες γενιές» σημείωσε ο Γέβορεκ. Η Μunich Re αναφέρεται σε στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WΜΟ), σύμφωνα τα οποία το 2008 ήταν η 10η θερμότερη χρονιά από τότε που υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για τη θερμοκρασία του πλανήτη. Το πιο εντυπωσιακό απ΄ όλα είναι ότι οι 10 θερμότερες χρονιές καταγράφηκαν τα 12 τελευταία έτη…