Με μία νέα υπέρπτηση μαχητικών αεροσκαφών, αυτή τη φορά πάνω από το Αγαθονήσι, η Αγκυρα επέδειξε χθες την επιμονή της στην τακτική των προκλήσεων και της έντασης στο Αιγαίο.

Τέσσερα τουρκικά μαχητικά που είχαν αποσπαστεί από έναν σχηματισμό ο οποίος πετούσε εντός του FΙR Αθηνών, μεταξύ Χίου και Λέσβου, κατευθύνθηκαν νότια και αφού είχε προηγηθεί μία εικονική αερομαχία με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι σε σχετικά χαμηλό ύψος, περίπου 1.200 ποδών (400 μέτρα). Η πτήση τους διήρκεσε περί τα τρία λεπτά και εν συνεχεία βγήκαν από το FΙR Αθηνών, πετώντας νοτίως της Σάμου.

Συνολικά χθες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου έγιναν 16 πτήσεις τουρκικών μαχητικών, τα μισά από τα οποία ήταν οπλισμένα. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ανήλθαν σε 10. Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες να επιλέγει διαφορετική τακτική σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, σε βαθμό που τα ελληνικά επιτελεία παρακολουθούν με αυξημένη προσοχή- έστω κι αν καταβάλλεται προσπάθεια οι τόνοι να παραμείνουν χαμηλοί ή ακόμη κι αν έχει επιχειρηθεί η αποσιώπηση κάποιων περιστατικών.

Χ αρακτηριστικά αναφέρεται ότι ενώ ο καθημερινός αριθμός των παράνομων εισόδων στο FΙR Αθηνών είναι περιορισμένος σε σχέση με παλαιότερες περιόδους, η ποιοτική διαφοροποίηση είναι αισθητή. Ενδεικτικό είναι ότι στο διάστημα του τελευταίου μηνός τα τουρκικά μαχητικά έχουν πραγματοποιήσει δύο πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά (Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι), υπερβαίνοντας έτσι τα όρια της γνωστής τακτικής των παραβιάσεων εντός της ζώνης μεταξύ 6 και 9 ν.μ. Επίσης, μόλις μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή της άσκησης Τολμηρός Τοξότης, στο Κεντρικό Αιγαίο, τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το πεδίο βολής της Ανδρου κατά τη διάρκεια άσκησης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά, ενώ η «μάχη της τσιπούρας» στην περιοχή των Ιμίων συνεχίζεται με την επανάληψη των γνωστών περιστατικών μεταξύ αλιευτικών και ακταιωρών. Ολες οι παραπάνω δραστηριότητες ακολούθησαν το επεισόδιο προ μηνός περίπου, όταν τουρκικών συμφερόντων ερευνητικό σκάφος υπό νορβηγική σημαία επιχείρησε πλου νοτίως του Καστελόριζου, θυμίζοντας παλαιότερα περιστατικά που είχαν οδηγήσει σε εντάσεις στο Αιγαίο.