Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ? Τηλ.: 211-365.7000 ? Fax: 211-365.8004

? Ε-mail: epistoles@tovima.gr

? Ενέργεια και Γκορ
Ο κ. Σάκης Γαλιγάλης, από του Παπάγου της Αθήνας,γράφει:

Ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα «Τhe Νew Υork Τimes» (9.11.08) διάβασα ένα άρθρο του Αλ Γκορ για την κλιματική αλλαγή και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Το άρθρο συνιστούσε στην Αμερική να «γυρίσει την πλάτη» της στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο) και πρακτικά «να τα δώσει όλα» στις ανανεώσιμες. Παρουσίαζε τη στροφή στις ανανεώσιμες σαν πανάκεια. Δεν άντεξα και έστειλα στην εφημερίδα το ακόλουθο μήνυμα. Στο φαινομενικά περιεκτικό άρθρο του ο Αλ Γκορ κάνει έκκληση να γίνουν τεράστιες επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτά που υποστηρίζει όμως πρακτικά σημαίνουν ότι θα πρέπει να γεμίσουν όλες τις πεδιάδες της Αμερικής με ηλιακούς συλλέκτες, τα βουνά με ανεμογεννήτριες και φυσικά με κακάσχημα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Δεν θα ήταν πιο λογικό εκ μέρους του να συστήσει στους συμπατριώτες του πριν προχωρήσουν σε αυτές τις επενδύσεις-«τέρατα», να δουν π.χ. αν μπορούν να σβήσουν κάποια από τα φώτα, κάποιες από τις τηλεοράσεις, κάποιους από τους υπολογιστές και τα περιφερειακά τους, που τόσο παράλογα εξακολουθούν να τα κρατούν αναμμένα, χωρίς πάντα λόγο; Από τις υποδείξεις που κάνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ουσιαστικά μόνο η σύστασή του για βελτίωση της μόνωσης του εξωτερικού κελύφους των κτισμάτων, κατά κάποιον τρόπο, σχετίζεται με την άποψη της διαχείρισης της ζήτησης ενέργειας. Τουλάχιστον είναι ειλικρινής με το να παραδέχεται ότι ο ίδιος έχει επενδύσει πολλά δικά του χρήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό όμως μπορεί να εγείρει υποψίες ότι στην εκστρατεία του κινείται από ιδιοτέλεια… Συμβαίνει να πιστεύω ότι το τρομακτικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής σχετίζεται πρωταρχικά με τη ζήτηση και λιγότερο με την προσφορά ενέργειας. Εμείς στον «αναπτυγμένο» κόσμο, παρασυρμένοι από τη λάμψη της υλιστικής διαβίωσης, καταντήσαμε να ζούμε με τρόπο που δεν είναι καθόλου συμβατός με ένα αειφόρο (διατηρήσιμο) περιβάλλον. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, η βασική αιτία του προβλήματος, όσο απλοϊκό η πιθανόν «αριστερό» κι αν το βρίσκουν μερικοί. Για αυτό πιστεύω ότι η πιο καλή ενέργεια δεν είναι αυτή από ανανεώσιμες πηγές, αλλά η ενέργεια που πρωτογενώς δεν ζητείται, η ενέργεια που δεν καταναλίσκεται. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σχετίζονται με την προσφορά και όχι με τη ζήτηση ενέργειας. Βρίσκω την ενασχόληση του «αναπτυγμένου» κόσμου με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την τελευταία δεκαετία αν όχι υποκριτική τουλάχιστον παραπλανητική. Κατά τη γνώμη μου, αποσπά την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας από τον κύριο στόχο, που πρέπει να είναι το να ελαττώσουμε την πρωτογενή ζήτηση ενέργειας. Με αυτή την έννοια και προκειμένου να τονίσω περισσότερο την άποψή μου σκόπιμα δηλώνω την αφεντιά μου «εχθρό» των ανανεώσιμων!

? «Δύο κράτη»
Ο κ. Παν.Χρ.Καραγεώργος, από την Αθήνα,γράφει:

Η Τουρκία προβάλλει ιδιόρρυθμες ιδέες για την οργάνωση και διοίκηση της κυπριακής ομόσπονδης δημοκρατίας. Ισως κάποιος πρέπει να της πει ότι δεν πρέπει να της διαφεύγει πως η λύση του Κυπριακού προοιωνίζεται τη λύση του Κουρδικού. Και αν μεν οι Τουρκοκύπριοι, αυτόχθονες και εκ Βουλγαρίας, είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες, οι Κούρδοι είναι δεκαοκτώ ή και περισσότερα εκατομμύρια. Και είναι εκεί πολύ προτού οι Τούρκοι προκύψουν ως επιδρομείς και κατακτητές εκ της Κεντρικής Ασίας. Αν δημιουργηθούν δύο κράτη στην Κύπρο, γιατί όχι και στην Τουρκία; Αντιμετωπίζοντας λοιπόν το Κυπριακό, ας έχει υπόψη και την ομόσπονδη, διζωνική, δικοινοτική τουρκική δημοκρατία του μέλλοντος.

? Στρατιωτικοί
Ο δρ Α.Κακαράς, διδάσκων του Πανεπιστημίου Αιγαίου,γράφει:

Απαξιώνονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τη μέθοδο των «αποκαταστάσεων». Με συμμετοχή βέβαια και των ίδιων των στρατιωτικών, αφού όχι μόνον πολλοί ανέχθηκαν αυτήν την ιστορία, αλλά μερικοί την επεδίωξαν. Σημειώνουμε και τις κατάπτυστες «αποκαταστάσεις» με τη μέθοδο των Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων. Ετσι γέμισε η χώρα μας ναυάρχους, στρατηγούς, πτέραρχους. Επανήλθαν στην υπηρεσία οι διωχθέντες (απαραίτητο και δίκαιο), πλην όσων δεν επιθυμούσαν ή δεν το επέτρεπε η ηλικία τους και στους οποίους χορηγήθηκαν σε τρία στάδια οι καταληκτικοί βαθμοί (απαράδεκτο). Οι ήδη απόστρατοι επανήλθαν στην κατάσταση εφεδρείας (δίκαιο) με αντίστοιχη παροχή βαθμών (απαράδεκτο). Ηρθησαν οι δυσμενείς κρίσεις και αποκαταστάθηκε η αρχαιότητα, όπου είχε θιγεί, όπως επίσης οι πειθαρχικές ποινές και οι δυσμενείς βαθμολογίες και εκθέσεις (δίκαιο). Απονεμήθηκε και ο τίτλος του «επίτιμου» όχι μόνον σε όσους εξάντλησαν την ιεραρχία εν ενεργεία από τους διωχθέντες και αποκατασταθέντες (δίκαιο), αλλά και σε περιπτώσεις που δεν σταδιοδρόμησαν εν ενεργεία μετά το 1974 (δεν χρειαζόταν). Οι διασταλτικές ερμηνείες των νόμων αποκατάστασης διωχθέντων και η καθιέρωση διαδικασίας ΕΔΕ για παροχές πάλι βαθμών με προεδρικά διατάγματα και όχι με νόμο από τη Βουλή είναι δείγμα αυταρχισμού.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ? Τηλ.: 211-365.7000 ? Fax: 211-365.8004

? Ε-mail: epistoles@tovima.gr