Δυτική΄Οχθη
Παλαιστίνιος γιατρός σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού και ένας άλλος τραυματιστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που έγινε στη Δυτική Όχθη, στο χωριό Νααλίν, κοντά στη Ραμάλα. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες στους στρατιώτες και αυτοί απάντησαν με πυροβολισμούς.

Ιορδανία
Βουλευτές έκαψαν τη σημαία του Ισραήλ μέσα στην αίθουσα της ιορδανικής Βουλής, που συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στους Παλαιστίνιους. Στην πρωτεύουσα Αμμάν, εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν πορεία προς την αιγυπτιακή πρεσβεία απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα με τη Γάζα, τα οποία είναι κλειστά σχεδόν από τότε που η Χαμάς ασκεί την εξουσία.

Αίγυπτος
Περίπου 50.000 άτομα έλαβαν μέρος σε διαδηλώσεις που έγιναν στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις, στις οποίες θεωρείται ότι πρωτοστατούσε η εκτός νόμου ισλαμιστική οργάνωση «Μουσουλμάνοι Αδελφοί. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε τη Χαμάς να ανανεώσει την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί με το Ισραήλ και έληξε στις 19 Δεκεμβρίου.

Περσία
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στην Τεχεράνη και ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, «ανώτατος ηγέτης» της χώρας, εξέδωσε «φετφά» με τον οποίο καλεί τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να υπερασπιστούν τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Ιράκ
Στη Μοσούλη, ένας έφηβος σκοτώθηκε και 17 άλλα άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αντι-ισραηλινής διαδήλωσης, όταν αυτόχειρας βομβιστής που κυκλοφορούσε με ποδήλατο ανατινάχθηκε μέσα στο πληθος. Διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες στη σουνιτική πόλη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης. Άλλη διαδήλωση έγινε και στη Μπαλαντιγιάτ, προάστειο της Βαγδάτης όπου κατοικούν πολλοί Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Ο αγιατολάχ Αλί Σιστανί, πνευματικός ηγέτης των Σιιτών, καταδίκασε τη «βάρβαρη επιχείρηση» και ζήτησε έμπρακτα μέτρα για να σταματήσειη «συνεχώς επαναλαμβανόμενη επίθεση»΄του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Λίβανος
Στη Βηρυτό, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές που επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έχει κλείσει τα συνορά της με τη Γάζα και κατηγορείται από τους ισλαμιστές ότι έχει συμμαχήσει με το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Συρία
Χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν στο κέντρο της Δαμασκού για να διαμαρτυρηθούν κατά της «ισραηλινής επιθετικότητας» στη Γάζα και για τη «σιωπή» των αραβικών καθεστώτων. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γιούσεφ αλ Αζμεχ, κρατώντας σημαίες με τα παλαιστινιακά και συριακά χρώματα, καθώς και πράσινες σημαίες της Χαμάς και κίτρινες της Χεζμπολάχ. Δεν έλειψαν και φωτογραφίες του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ντουμπάι
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στον περίβολο του προξενείου τους στο Ντουμπάι κρατώντας σημαίες της πατρίδας τους . Η αστυνομία δεν επέτρεψε να πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους. Με συνθήματα ζητούσαν από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, ενώ άλλα απευθύνονταν προς τα υπόλοιπα αραβικά καθεστώτα, και απαιτούσαν « όχι πιά άλλες συνόδους και συνθήματα, αλλά δράση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΑΠΕ-ΜΠΕ