Πέρασε εννέα μήνες ερευνώντας τη ζωή και τη σκέψη ενός απλησίαστου μεγιστάνα των ΜΜΕ. Συνομίλησε πάνω από 50 ώρες μαζί του και σε 464 σελίδες περιγράφει όσα είδε και έμαθε, διεισδύοντας στο γραφείο αλλά και στο σπίτι του Ρούμπερτ Μέρντοκ. Ο δημοσιογράφος του Vanity Fair Μάικλ Γουλφ είναι ο συγγραφέας της βιογραφίας που εκδόθηκε με την άδεια του μεγιστάνα των ΜΜΕ και κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες υπό τον τίτλο Ο άνδρας που κατέχει τις ειδήσεις- Στο μυαλό του Ρούπερτ Μέρντοκ, και το μόνο που δεν εξακρίβωσε παρά την πολύμηνη έρευνα ήταν το… χρώμα των μαλλιών του αυστραλού εκδότη- επιχειρηματία.

Με μια αυτοκρατορία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες Sun και Τimes και το τηλεοπτικό κανάλι ΒSkyΒ στη Βρετανία, τις Νew Υork Ρost, ΤheWall Street Journal, τον εκδοτικό οίκο Ηarper Collins, την 20th Century Fox και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox Νews στις ΗΠΑ, το Star ΤV στην Ασία και το διαδικτυακό ΜySpace, ο 77χρονος Αυστραλός γίνεται ο ίδιος είδηση, με το βιβλίο που αφορά τη ζωή του.

Μια βιογραφία που έτυχε της έγκρισης του Μέρντοκ, προτού φυσικά εκδοθεί, αν και στην πορεία προς το τυπογραφείο οι ενστάσεις από το περιβάλλον του δεν έλειψαν. Ενστάσεις της τελευταίας στιγμής που οδήγησαν σε γεγονότα όπως ότι στο πρόσφατο πάρτι που παρέθεσε για την έκδοση του βιβλίου του ο Γουλφ οι πενήντα προσκεκλημένοι από την εταιρεία Νews Corp.,

τη «ναυαρχίδα» του Αυστραλού, δεν προσήλθαν τελικά στην εκδήλωση. Τι θα γινόταν αν δεν είχε και την έγκριση του Μέρντοκ; Στη βιογραφία ο Γουλφ παρουσιάζει συνομιλίες του με την αιωνόβια (99 ετών) μητέρα του Μέρντοκ, Ντέιμ, αφηγήσεις του ίδιου για τη γνωριμία του με την τρίτη σύζυγό του Γουέντι Ντεγκ, πρώην παρουσιάστρια του Star ΤV, τις αιώνια σκληρές, δεξιές απόψεις του για την πολιτική, την πίστη του στις εφημερίδες, τη γνώμη του για τον Ομπάμα που αρχικά σνoμπάρισε αλλά αργότερα υποστήριξε σθεναρά γιατί «πουλάει φύλλα», αλλά και τις παρασκηνιακές ενέργειες που οδήγησαν τη Wall Street Journal υπό τον έλεγχό του, όπως και την υποστήριξή του παραδοσιακά στον πόλεμο του Ιράκ και τις απόψεις του για τους μουσουλμάνους: «Ενα απόγευμα, πίνοντας χυμόκαρύδας,είπε πως θεωρεί βασικό πρόβλημα των μουσουλμάνων ότι παντρεύονταιτα εξαδέλφια τους». Την ίδια εποχή όπου ο εκδοτικός οίκος Random Ηouse προγραμμάτιζε την κυκλοφορία του βιβλίου τα Χριστούγεννα, αποσκοπώντας σε περισσότερες πωλήσεις, σε ολόκληρο τον κόσμο η συζήτηση για τη διαδοχή του 77χρονου εκδότη στην αυτοκρατορία του εντείνεται. Ο ίδιος ο Μέρντοκ ισχυρίζεται μιλώντας στον Γουλφ ότι τα ηνία του ομίλου του που εκτείνεται σε τέσσερις ηπείρους- Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία- θα περάσουν ισομερώς στα έξι παιδιά του. Οι κακές γλώσσες- που τόσο πολύ αγαπά να τις χρησιμοποιεί ο ίδιος ο Μέρντοκ για να επιτίθεται στους κατά καιρούς εχθρούς του- επιμένουν ότι το deal δεν θα γίνει από τον ίδιο αλλά από την κατά 38 χρόνια νεότερή του σύζυγο Γουέντι Ντεγκ, με την οποία παντρεύτηκε το 1999 και έχει αποκτήσει δύο κόρες, την Γκρέις και την Κλόε. Πριν από τρία χρόνια είχε αποχωρήσει από τη Νews Corp. ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν, ενώ η κόρη του Ελίζαμπεθ, στα σαράντα της, δραστηριοποιείται μόνη της στον επιχειρηματικό στίβο των media, διαθέτοντας τη δική της εταιρεία παραγωγής και επιμένοντας ότι «πολλές φορές για έναν Μέρντοκ είναι καλύτερα να βρίσκεται εκτός της Νews Corp.». Ο ίδιος ο Γουλφ πάντως ισχυρίζεται ότι τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη για τον καταμερισμό τής άνω των 8 δισ. δολαρίων περιουσίας του, χαρακτηρίζοντας τη στάση του Μέρντοκ «περίεργη, ανησυχητικήκαι πονηρή.Λέει ότι τα παιδιάτου θα συμμετέχουν ισότιμα,όμωςστη δική του φιλοσοφία όλα είναι υπό διαπραγμάτευση καθημερινώς». Οσο για το χρώμα των μαλλιών του, από τα ελάχιστα που δεν κατάφερε να αποκαλύψει.