Το οργανωμένο έγκλημα ζει και βασιλεύει στις γειτονιές της Αθήνας. Η απουσία αστυνομικών από τους δρόμους λόγω των κινητοποιήσεων για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου επέτρεψε στους κακοποιούς να αλωνίζουν ανενόχλητοι. Ιδιαίτερα προβληματίζει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η ποιοτική αναβάθμιση της εγκληματικότητας, καθώς δρουν ανεξέλεγκτα κακοποιοί οι οποίοι δεν διστάζουν να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές είτε στο πλαίσιο εκτέλεσης «συμβολαίου θανάτου» είτε για να αρπάξουν χρήματα. Παράλληλα αυξάνεται η λεγόμενη εγκληματικότητα του δρόμου με τους πολίτες να αισθάνονται απροστάτευτοι και τους αστυνομικούς να περιορίζονται σε ρόλο καταγραφής της σκληρής πραγματικότητας.
Οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. επιμένουν να δίνουν στοιχεία που δείχνουν σημαντικές μειώσεις φέτος σε σχέση με πέρυσι σχεδόν σε όλους τους τομείς της εγκληματικότητας με εξαίρεση τις κλοπές αυτοκινήτων και τις διαρρήξεις σε οχήματα από τα οποία αρπάζουν χρήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Αρμόδιοι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι πέρυσι στην Αττική σημειώθηκαν περίπου 220 ληστείες σε τράπεζες, ενώ φέτος αναμένεται να μην ξεπεράσουν τις 170. Ωστόσο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών τους διαψεύδουν και σημειώνουν ότι οι προϊστάμενοι αρκετών τμημάτων ασφαλείας αποκρύπτουν τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία για να εμφανίσουν θετικό έργο στο Αρχηγείο εν όψει και των προαγωγών και μεταθέσεών τους.
Παράλληλα οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής προσθέτουν πως «παραδοσιακά» κατά τους χειμερινούς μήνες και κυρίως την περίοδο των εορτών παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας. Αυτό οφείλεται, όπως ισχυρίζονται, στο γεγονός ότι κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι συνήθως τα άτομα που συμμετέχουν σε παράνομες ενέργειες ασχολούνται με εποχικές εργασίες.
Oπως και να έχουν τα πράγματα το αστυνομικό δελτίο καταγράφει τις τελευταίες ημέρες κατά μέσο όρο τέσσερις ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αύξηση της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το 2007 αύξηση κατά 81% σημειώθηκε στη μικροεγκληματικότητα όπως οι αρπαγές κινητών τηλεφώνων και μικρών χρηματικών ποσών κυρίως από ανηλίκους, 6,25% αύξηση σημειώθηκε στις ανθρωποκτονίες, 43,4% στις ληστείες, 4,7% στις κλοπές τροχοφόρων και 21,8% στις κλοπέςδιαρρήξεις.
Oι αστυνομικοί ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί το έγκλημα αναβαθμίζεται διαρκώς ποιοτικά και οι κακοποιοί πλέον έχουν γίνει πολύ σκληροί: δεν διστάζουν να τραβήξουν πιστόλι και δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές προκειμένου να αποκτήσουν το «πολύτιμο» για αυτούς ή να εκτελέσουν εν ψυχρώ ανθρώπους έναντι αμοιβής. Οπως εκτιμούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τη «βαριά εγκληματικότητα» κρύβονται συνήθως αλλοδαποί κυρίως από την Αλβανία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
Η φτώχεια γεννά εγκληματικότητα λένε πολιτικοί όπως ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Γ.Φλωρίδης, ο οποίος το καλοκαίρι μετά τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι ότι επειδή η οικονομική δυσκολία στην Ελλάδα μεγαλώνει αυτό θα δημιουργήσει περισσότερο πρόσφορο έδαφος για την εγκληματικότητα». Επίσης, οι πολίτες αν και διέρχονται περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης εν τούτοις αναγκάζονται για να προστατέψουν τις περιουσίες αλλά και τους εαυτούς τους να καταφύγουν σε εταιρείες σεκιούριτι.