Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια… Μικρή αλλά πολύτιμη η (λατινοαμερικανική) έκθεση «Φανταστικά όντα- Αφιέρωμα στον Χόρχε Λουίς Μπόρχες » στο Μουσείο Μπενάκη, όπως και τα έργα του μεξικανού καλλιτέχνη Φρανσίσκο Τολέδο που παρουσιάζονται στην οδό Κουμπάρη.

Ο νους τρέχει αμέσως στον διάσημο αργεντινό συγγραφέα Μπόρχες, πρωτομάστορα της αχαλίνωτης φαντασίας, και στην πιθανή σχέση που μπορεί να έχει το όνομά του με μια έκθεση ζωγραφικής. Τα 46 έργα (μελάνια και ακουαρέλες) φιλοτεχνήθηκαν το 1983 με σκοπό να εικονογραφήσουν την ειδική εορταστική έκδοση του βιβλίου του Μπόρχες με τίτλο «Ηandbook of Fantastic Ζoology». Η παραγγελία για την πολύτιμη αυτή έκδοση ανήκε στον σημαντικότερο εκδοτικό οίκο του Μεξικού Fondo de Cultura Εconomica. Τα έργα έχουν έκτοτε κάνει τον γύρο του κόσμου, φθάνοντας τώρα αισίως και στην Αθήνα.

Ο 68χρονος Τολέδο θεωρείται από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του Μεξικού, άξιος σύγχρονος εκπρόσωπος της λατινοαμερικανικής ζωγραφικής παράδοσης. Είναι περισσότερο γνωστός στους Ελληνες ο λαβυρινθώδης κόσμος του (τυφλού) αργεντινού συγγραφέα με τις εγκυκλοπαίδειες και το μυθολογικό σύμπαν που δημιουργεί από λεξικογραφικές συνδέσεις. Αλλά ο ένας με το πινέλο και ο άλλος με την πένα είναι τελικά συγγενείς.

Ενας βασιλιάς της φωτιάς και το άτι του, ο Μυρμηγκολέων, ένας απόγονος του Λεβιάθαν, η Σφίγγα, ο Μονόκερως της Κίνας, ο Μανδραγόρας, το μαλλιαρό τέρας της Φέρτε Μπερνάρ, η μητέρα των χελωνών, ο πίθηκος του μελανοδοχείου… Τι κρύβουν ή τι φανερώνουν αυτά τα περίεργα, εξωπραγματικά πλάσματα, οικεία και ανοίκεια μαζί; Οι φιγούρες του Τολέδο μάς εισάγουν σε έναν φανταστικό κόσμο, σε μικρές μυθοπλασίες. Κάθε ζώο-πλάσμα κρύβει πίσω του μια αλληγορία που μπορεί μεν να είναι εμπνευσμένη από τα γραπτά του Μπόρχες, μιλάει όμως κατευθείαν στον ψυχισμό του θεατή. Υπάρχουν συνοδευτικά μικρά κείμενα δίπλα σε κάθε έργο. Ωστόσο ο καθένας δημιουργεί τις δικές του εντυπώσεις από τις εικόνες αυτές, ανάλογα με τους φόβους και τα όνειρά του.