ΠΑΡΙΣΙ Στον φόβο του για μεταλαμπάδευση του «ελληνικού συνδρόμου» στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη αποδίδει την άτακτη υποχώρηση του γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί η ηλεκτρονική εφημερίδα «ΕUobserver», όσον αφορά δύο από τις πλέον αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του: την αλλαγή της διδακτέας ύλης στα λύκεια και τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή.
Σε εκτενές δημοσίευμά της με τον γλαφυρό τίτλο «Ο Σαρκοζί φοβάται ότι το φάντασμα του 1968 θα στοιχειώσει την Ευρώπη» η εφημερίδα παραθέτει πρόσφατες δηλώσεις του γάλλου προέδρου.
«Δεν γίνεται να έχουμε έναν ευρωπαϊκό Μάη του ΄68 μέσα στα Χριστούγεννα…» δήλωσε ανήσυχος ο «Σαρκό» πριν από λίγες ημέρες σε μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. «Οι παλμοί ανεβαίνουν παντού στη Ευρώπη, μετά την Ελλάδα τώρα και στην Ισπανία,την Ιταλία,ακόμη και τη Γαλλία. Το σύνθημα των ελλήνων φοιτητών για τη “γενιά των 600 ευρώ” μπορεί εύκολα να έχει και εδώ απήχηση» προειδοποίησε ο Σαρκοζί. «Οταν βλέπετε τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με τόση βία, όταν βλέπετε να γίνεται πλιάτσικο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, προφανώς αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος. Πρόσφατα άλλωστε είχε πει σε βουλευτές του: «Οι Γάλλοι μπορεί να εξεγερθούν- είδατε τι γίνεται στην Ελλάδα. Στους Γάλλους αρέσει να με βλέπουν στην άμαξα με την Κάρλα,αλλά οι ίδιοι αποκεφάλισαν τον βασιλιά τους».
Η βρετανική εφημερίδα «Daily Τelegraph» σχολίασε ότι ο κ. Σαρκοζί επέστρεψε στο Παρίσι ακόμη πιο ανήσυχος σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «πανευρωπαϊκού Μάη του ΄68», ύστερα από συζητήσεις που είχε με τους ομολόγους του στην πρόσφατη Σύνοδο των Βρυξελλών για την οικονομική κρίση. Α υτό που τρομάζει περισσότερο τους ηγέτες είναι ότι τα επεισόδια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες ξέσπασαν προτού γίνουν πραγματικά αισθητές οι συνέπειες από τη κρίση: τι θα γίνει, αλήθεια, αν η ανεργία «χτυπήσει κόκκινο»;
Και η Γαλλική Φοιτητική Ενωση (UΝΕF) συνέδεσε τις διαμαρτυρίες στη Γαλλία με αυτές στην Ελλάδα, εκφράζοντας την αμέριστη «συμπαράστασή» της στους Ελληνες «ενάντια στην καταπίεση της Αστυνομίας». «Δεν δεχόμαστε να ζήσουμε στην αβεβαιότητα,χωρίς μέλλον» τονίζει σε ανακοίνωσή της η UΝΕF, αναφερόμενη και στις μεγάλες νεανικές διαδηλώσεις του 2006 ενάντια στη θεσμοθέτηση της Σύμβασης Πρώτης Εργασίας (CΡΕ) που διευκόλυνε τις απολύσεις νέων εργαζομένων.