Προτάσεις διαλόγου και κοινής δράσης «με αριστερές δυνάμεις και με εκείνους οι οποίοι αντιπαρατίθενται στον νεοφιλελεύθερο δικομματισμό» παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσβλέποντας σε μια προοδευτική διέξοδο της χώρας, πρότεινε 15 άμεσους στόχους, δίνοντας μια πρόγευση του προγράμματός του το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Ιανουαρίου του 2009.

Το «πρόγραμμα άμεσων στόχων πάλης» έδωσαν στη δημοσιότητα χθες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνος μαζί με στελέχη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Ρ. Ρινάλντι(ΚΟΕ), Δ. Τσακνιά (ΑΚΟΑ), Γ.Θεωνά (ΚΕΔΑ). Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τα εξής: ▅ Κατάργηση των συνθηκών της ΕΕ και ιδιαίτερα των διατάξεων των Συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

▅ Δραστική μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών στην Ελλάδα, αποχώρηση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο των βάσεων της Σούδας και του Ακτίου, απόρριψη της αντιπυραυλικής ασπίδας. ▅ Υπό δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία η Εθνική Τράπεζα, η Αγρoτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

▅ Αφοπλισμός των αστυνομικών μονάδων στη διάρκεια κινηματικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων, κατάργηση των ΜΑΤ, ΕΚΑΜ και των ειδικών φρουρών, μείωση της στρατιωτικής θητείας σε έξι μήνες.

▅ Απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

▅ Εξίσωση των κατώτερων αποδοχών με τον μέσον όρο των χωρών της ΕΕ-«15», με προοπτική τα 1.300

ευρώ τον μήνα, άμεση καταβολή μηνιαίων διορθωτικών αυξήσεων μισθού 300 ευρώ το 2009 και εφεξής.

▅ Επαναφορά του συντελεστή 40% για τα κέρδη ΑΕ και ΕΠΕ άνω των 30.000 ευρώ, αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

▅ Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, διαμόρφωση αφορολόγητου αποθεματικού για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

▅ Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

▅ Διπλασιασμός των δαπανών για την Υγεία, κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους φοιτητές και τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις.

▅ Διεύρυνση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, θεσμοθέτηση της 2χρονης προσχολικής και της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

▅ Διαχωρισμός ρόλων Εκκλησίας – Κράτους, επιστροφή της μεγάλης ακίνητης εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας στο κράτος.