ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ κομμένη στα δύο αποτυπώνεται στην έρευνα της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής». Η κοινή γνώμη φαίνεται ότι βρίσκεται σε σταυροδρόμι δύσκολων αποφάσεων, έχοντας αποσύρει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης της από τα δύο μεγάλα κόμματα- επτά στους δέκα δηλώνουν δυσαρεστημένοι- καθώς εκτιμά
ότι δεν έχουν να προτείνουν λύσεις διεξόδου από την κρίση. Ταυτοχρόνως δεν επενδύει στα μικρά κόμματα (και στις κυβερνήσεις συνεργασίας), τα οποία αντιμετωπίζει ως κόμματα διαμαρτυρίας. Είναι ενδεικτικό ότι οι γνώμες των πολιτών στο δίλημμα αν επιθυμούν να πέσει η κυβέρνηση ή να εξαντλήσει την τετραετία είναι απολύτως διχασμένες. Μοιρασμένη είναι η κοινωνία και σε ζητήματα της επικαιρότητας, όπως αν θα σταματήσουν τα επεισόδια
μετά τις γιορτές ή πώς αντιμετωπίζει τη συμμετοχή των παιδιών στις κινητοποιήσεις. Από την έρευνα φαίνεται επίσης ότι υπάρχει έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας στη χώρα, σύμφωνα με το 85,5% των πολιτών, με συνέπεια να μη διαμορφώνεται ρεύμα προς κάποια πολιτική δύναμη και να μην είναι απολύτως διασφαλισμένο το προβάδισμα του ΠαΣοΚ έναντι της ΝΔ, το οποίο αυτή τη στιγμή μετρείται στις 4,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Σ ύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, οι δυνάμεις των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: το ΠαΣοΚ συγκεντρώνει 32,9% και ανοίγει την ψαλίδα με τη ΝΔ, η οποία έπεται με 28,3%. Στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, τον Σεπτέμβριο, η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν 0,7% (31,8% το ΠαΣοΚ έναντι 31,1% της ΝΔ). Η έρευνα διενεργήθηκε στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, οπότε έχει «πιάσει» τον αντίκτυπο της νεανικής εξέγερσης στην κοινωνία και στα κόμματα. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι για πρώτη φορά έπειτα από έναν χρόνο το ΚΚΕ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 7,6% έναντι 7,3%. Ο ΛΑΟΣ μετρείται στο 3,9% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 3,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 15,7%. Το ΠαΣοΚ προηγείται και στην παράσταση νίκης με ποσοστό 51,5% έναντι 24,9% της ΝΔ.
Παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί η παράταξή του το τελευταίο διάστημα και ο ίδιος προσωπικά, ο κ. Κ.Καραμανλής διατηρεί το προβάδισμα έναντι του κ. Γ.Παπανδρέου ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Συγκεντρώνει την προτίμηση της πλειοψηφίας των πολιτών, τόσο στη σύγκριση με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς (38,9% έναντι 35,1% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης) όσο και στη σύγκριση απευθείας με τον κ. Παπανδρέου (39,7% έναντι 36,6% αντιστοίχως).
Η υπόλοιπη έρευνα αποτυπώνει ένα σαθρό πολιτικό σκηνικό, όπου το 85,5% απαντά θετικά στο ερώτημα αν υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία. Υψηλό (69,6%) είναι και το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι το έλλειμμα αυτό δεν μπορεί να το καλύψει ούτε η συνεργασία Κα ραμανλή- Παπανδρέου. Οι δυνατότητες των δύο αρχηγών να ανατάξουν την αυξανόμενη απογοήτευση των πολιτών εμφανίζονται περιορισμένες καθώς αμφότεροι θεωρούνται αδύναμοι (24,2% για τον κ. Καραμανλή και 38,3% για τον κ. Παπανδρέου).
Επιπροσθέτως, οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την έως σήμερα πορεία της κυβέρνησης (68,7% έναντι 24,5% που δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι) αλλά και από τη δραστηριότητα του ΠαΣοΚ (70% έναντι 28,5% το οποίο εκφράζει θετική άποψη). Η αμφιθυμία τους απέναντι στο ΠαΣοΚ διαφαίνεται από την τριχοτόμηση των ποσοστών στην ερώτηση «αν το ΠαΣοΚ ήταν στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γ.Παπανδρέου,τα πράγματα θα ήταν»: «χειρότερα» απάντησε το 33,8%, «περίπου τα ίδια» το 31,5% και «καλύτερα» το 31,5%. Η κυβέρνηση εμφανίζεται… «πολύ σκληρή για να πεθάνει» καθώς ποσοστό 25,6% των πολιτών πιστεύει ότι, παρά την οικονομική κρίση και την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει, μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία. Επίσης, το 31% τής δίνει χρόνο ζωής ως τις ευρωεκλογές και το 20,8% εκτιμά ότι θα αντέξει το πολύ έναν-δύο μήνες.
Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στο ερώτημα «επιθυμείτε να αντέξει η κυβέρνηση και να εξαντλήσει την τετραετία ή να πέσει;», όπου το 46,1% απαντά να πέσει, αλλά το 45,9% θέλει να εξαντλήσει την τετραετία.
Η ίδια πλειοψηφική τάση αποτυπώνεται και στην ερώτηση «τι θα επιθυμούσατε να συμβεί το 2009 ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο μιας σοβαρής οικονομικής,πολιτικής και εθνικής κρίσης;», όπου το 34,8% ζητεί να προχωρήσει ο κ. Καραμανλής σε σαρωτικό ανασχηματισμό και να εξαντλήσει με αποφασιστικότητα την τετραετία. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας επιθυμεί ως λύση το 31,5% των πολιτών, ενώ το 29,8% τάσσεται υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης και της διεξαγωγής εκλογών. Ωστόσο η κοινή γνώμη σε ποσοστό 68,6% αντιμετωπίζει τα μικρά κόμματα ως κόμματα διαμαρτυρίας και μόνο το 29,4% πιστεύει ότι μπορούν να συμβάλουν σε αξιόπιστες κυβερνητικές λύσεις.
Το «mea culpa» για το Βατοπαίδι
Ενδιαφέρον παρουσιάζεται το τοπίο μετά το «mea culpa» του Πρωθυπουργού. Σημαντικό ποσοστό των πολιτών (40,6%) αντιμετωπίζει θετικά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Πρωθυπουργό και την αναγνώριση του «λάθους» στη σκανδαλώδη, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Καραμανλής, υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ωστόσο η πλειονότητα των πολιτών (56,2%) έκρινε αρνητικά αυτή την πρωτοβουλία. Στην ερώτηση «τι σημαίνει για εσάς πρακτικά η αναγνώριση του “λάθους” από τον κ. Καραμανλή;» , το 65% των πολιτών δηλώνει ότι κατά τη γνώμη τους το θέμα Βατοπαίδι έκλεισε. Συγκεκριμένα, το 51,5% δηλώνει ότι η αναγνώριση του λάθους σημαίνει να αποπεμφθούν ή να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι υπουργοί και το 13,5% να γίνει αποδεκτή και να συνεχίσουμε κανονικά χωρίς άλλες αποφάσεις. Την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών θεωρεί ως εξιλέωση το 30,4%.
Σχετικώς με την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, φαίνεται ότι η κοινή γνώμη δεν έχει πειστεί από τα επιχειρήματα του ΠαΣοΚ καθώς μόνο το 27,9% πιστεύει ότι γίνεται επειδή το ΠαΣοΚ θέλει να λάμψει η αλήθεια για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, ενώ το 67,8% απαντά ότι απλώς εξυπηρετούνται κομματικές σκοπιμότητες.
Οι συνέπειες της κοινωνικής αγανάκτησης
Αποτέλεσμα της γενικότερης κοινωνικής αγανάκτησης θεωρεί το 82% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα τα επεισόδια και τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις με αφορμή τον φόνο του 15χρονου μαθητή. Το 9,5% πιστεύει ότι ήταν αυθόρμητη έκφραση της οργής για τον θάνατο του μαθητή. Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν η ένταση θα συνεχιστεί ή θα εκτονωθεί μετά την εορταστική περίοδο, όπου το 40,8% εκτιμά ότι θα εκτονωθεί ενώ το 49,2% διαφωνεί και πιστεύει ότι ο κύκλος της βίας δεν θα κλείσει σύντομα. Ανάλογη διάσταση απόψεων εκδηλώνεται στο ερώτημα «αν τα παιδιά σας συμμετείχαν σε ανάλογες κινητοποιήσεις,πώς θα αντιδρούσατε;». «Θα τα απέτρεπα» απαντά το 38,9%, «θα τα παρότρυνα» το 43,2%.
Οι κινητοποιήσεις της νεολαίας προκάλεσαν συναισθήματα «ελπίδας- αισιοδοξίας» σχεδόν στο 50% των πολιτών, αλλά και «απογοήτευσης- φόβου» στο 44,8% διαμορφώνοντας συνθήκες συσπείρωσης στα συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας.
Η ταυτότητα της έρευνας
Επωνυμία εταιρείας: Κάπα Research ΑΕ, Αριθμ. Μητρ.: 5.
Επωνυμία- όνομα εντολέα: «Το Βήμα».
Σκοπός δημοσκόπησης: Ερευνα κοινής γνώμης σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ.
Μέγεθος δείγματος- γεωγραφική κάλυψη: 1.039 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων: 17 και 18 Δεκεμβρίου του 2008.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με βάση την ψήφο του 2007.
Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 3,09% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
Η Κάπα Research: Είναι μέλος της ΕSΟΜΑR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.