Εσπασε την παράδοση ο κ. Κ. Καραμανλής και δεν θα πάει διακοπές αυτά τα Χριστούγεννα. Η κρίση τού επιβάλλει να μείνει στην Αθήνα για δύο λόγους. Πρώτον, για να δώσει το μήνυμα της «αυτοσυγκράτησης» και, δεύτερον, για να ετοιμάσει τον ανασχηματισμό, που πρέπει να έλθει εγκαίρως για να μην ονομαστεί «Κυβέρνηση της Αποκριάς» .

***
Τηλεοράσεις και φελλοί. Ο κ. Δ. Σιούφας τοποθέτησε τηλεοράσεις plasma στα γραφεία του ΠαΣοΚ στη Βουλή. Η τηλεοπτική αναβάθμιση ήρθε να συμπληρώσει την τοποθέτηση πατώματος από φελλό στους διαδρόμους. Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε συνεργάτη μου ότι το υλικό του πατώματος δεν συνιστά σχόλιο για το σημερινό πολιτικό προσωπικό.

***
Αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματος της ΝΔ από την Εξεταστική Επιτροπή, γέμισε το Μαρκόπουλο με αφίσες και φέιγ βολάν κατά του κ. Θ. Ρουσόπουλου. Ειδικοί «πυροτεχνουργοί» ανέλυσαν τη «συνδεσμολογία της αφισοκόλλησης» και κατέληξαν ότι οργανώθηκε από Νεοδημοκράτες της περιοχής. Καλά να πάθει ο κ. Ρουσόπουλος αφού γνώριζε ότι όποιος ασχολείται με την πολιτική τον τρώνε οι (κομματικές) κότες.

***
Oι υπουργοί δεν έστειλαν δώρα εφέτος για να μην κατηγορηθούν ότι είναι σπάταλοι εν μέσω κρίσης. Μαθαίνω ωστόσο ότι η κατάργηση των δώρων αφορούσε μόνο τους δημοσιογράφους. Τα υπουργικά δώρα σε επιχειρηματίες και άλλους κολλητούς έφτασαν κανονικά.

Επίσης, η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση των υπουργικών γραφείων δεν επλήγη. Μάλιστα σε προθάλαμο γραφείου υπουργού υπάρχει υπερμοδάτο δέντρο μεγάλης αξίας. Συνεργάτης μου με διαβεβαιώνει ότι κάθε μπάλα κοστίζει 70 ευρώ. Μπράβο του! Τι αξία έχει η εξουσία αν σε αναγκάζει να στερηθείς το ωραίο;

***
Και όμως, η Δικαιοσύνη λειτουργεί. Ρεκόρ στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης επετεύχθη στην περίπτωση του κ. Ι. Κεφαλογιάννη. Πολιτικοί κύκλοι έχουν εκπλαγεί για το πώς η υπόθεσή του εκδικάστηκε σε Α΄ και Β΄ βαθμό μέσα σε τρεις μήνες. Ασφαλώς το γεγονός ότι πρόκειται για πρώην υπουργό είναι απλή σύμπτωση.

***
Διάβημα Κασσίμη. «Είμαι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τη χώρα σας για ένα συγκεκριμένο θέμα» είπε τις προάλλες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον ουζμπέκο ομόλογό του. «Πήρατε από την ομάδα μου, την ΑΕΚ,τον καλύτερο παίκτη της,τον Ριβάλντο».

O Ουζμπέκος αιφνιδιάστηκε σε τέτοιον βαθμό που δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο περί αστείου. Εσπευσε λοιπόν να διευκρινίσει ότι η ομάδα που αγόρασε τον Ριβάλντο δεν είναι κρατική, αλλά ανήκει σε ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρεία.

***
Σας ενημέρωσα προ ημερών για τη γλώσσα που έβγαλε ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος στον κ. Γ. Παπανδρέου στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, του ανωτάτου διακοσμητικού οργάνου του ΠαΣοΚ. Μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτακόπουλος εξαπέλυσε αιχμές για την προγραμματική συγκρότηση του κόμματος.

Μου λένε ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν ειρωνικός στις απαντήσεις του προς το προϊστορικό στέλεχος. «Γιώργο, γιατί δεν ρωτάς καλύτερα τη φίλη σου τη Μαριλίζα, που ασχολείται με το πρόγραμμα;» του είπε ο πρόεδρος. «Σημασία δεν έχει τι λέει ο Παναγιωτακόπουλος στον Παπανδρέου, αλλά τι γνώμη έχει ο Παπανδρέου για τον Παναγιωτακόπουλο» εξήγησε σε συνεργάτη μου ιστορικό στέλεχος του κόμματος. Η οποία δεν αμφιβάλλω ότι είναι η καλύτερη…

***
Αγαπημένο σενάριο των ημερών η υπουργοποίηση της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση χρειάζεται όσο τίποτε το κύμα συμπάθειας που συνοδεύει τη Μαριέττα μετά την περιπέτεια της υγείας της.

Κάποιοι όμως επιμένουν ότι η κυρία Γιαννάκου μάλλον προορίζεται να καλύψει τη θέση του κ. Ν.Καραχάλιου και να γίνει Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού. Ισως τελικά να είναι καλύτερα. Οι καλές θέσεις στη Ρηγίλλης είναι μετρημένες και οι προνοητικοί τις καταλαμβάνουν εγκαίρως προτού πλακώσουν οι εκπεσόντες του παραδείσου της εξουσίας.

***
Αυτό σημαίνει να είσαι αριστερός σήμερα. Μαθαίνω ότι κ. Αλ.Τσίπρας υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε για την ανάρτηση πανό στην Ακρόπολη, από τη στιγμή που πριν από λίγο καιρό φωτογραφήθηκε εκεί η Τζένιφερ Λόπεζ και δεν ενοχλήθηκε κανείς. Το επιχείρημα αυτό είναι ενδεικτικό ενός δημοφιλούς τρόπου σκέψης με βάση τον οποίον ένα υποτιθέμενο λάθος αποτελεί τη δικαιολογία για να ακολουθήσουν πολλά περισσότερα. Κάποιοι κακεντρεχείς λένε ότι ο Αλέξης αποδείχθηκε η Σάρα Πέιλιν του Αλαβάνου. Ωστόσο εγώ δεν μπορώ παρά να τον χειροκροτήσω. Τουλάχιστον ξέρει ποια είναι η Τζένιφερ Λόπεζ.

***
Η μεταγραφή του Ριβάλντο δεν είναι τίποτε μπροστά στον διορισμό του Νικοπολίδη. Συνεργάτης μου με ενημερώνει ότι όπως γράφτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με κοινή υπουργική απόφαση των κκ. Αθ. Νάκου και Ι. Ιωαννίδη ο γνωστός τερματοφύλακας διορίστηκε δενδροκηπουρός στον Δήμο Κηφισιάς. Οταν ένας εν ενεργεία διεθνής ποδοσφαιριστής είναι αναγκασμένος να αναζητήσει διορισμό σε δήμο, τότε η κρίση θα πρέπει να είναι πολύ σοβαρή…

***
Μερικοί Ελληνες πετυχαίνουν στην Ευρώπη περισσότερα από όσα θα πετύχαιναν σε δέκα ζωές στην Ελλάδα. Δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη χειροκρότησαν τον κ. Στ. Δήμα κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Στρασβούργο με αφορμή την έγκριση του πακέτου μέτρων για το κλίμα. «Είναι η δεύτερη πιο ευτυχισμένη μέρα μου στην Επιτροπή» είπε ο κ. Δήμας στους δημοσιογράφους.

«Ποια είναι η πρώτη;» τον ρώτησαν. «Η πρώτη θα είναι η ημέρα της σύναψης της διεθνούς συμφωνίας στην Κοπεγχάγη,τον Δεκέμβριο του 2009» απάντησε. Με άλλα λόγια, ο κ. Δήμας απολαμβάνει τόση μεγάλη αναγνώριση για τη δουλειά του ως επίτροπος Περιβάλλοντος ώστε το τελευταίο που θα ήθελε είναι να γίνει υπουργός στην Ελλάδα.

***
Η Ελλάδα, όμως, ό,τι και να λέμε, παραμένει ακαταμάχητη. Πού αλλού στον κόσμο μπορεί να προκύψει στο άψε-σβήσε ένα τόσο φλογερό πολιτικό ειδύλλιο, όπως είναι αυτό που δημιουργήθηκε την Πέμπτη μετά τα μεσάνυχτα ανάμεσα στον σεξολόγο προεδρεύοντα της Βουλής και βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Βαΐτση Αποστολάτο και στον βουλευτή της ΝΔ κ. Γρ.Αποστολάκο;

Στην εν λόγω συνεδρίαση ο κ. Αποστολάτος έδωσε τον λόγο στην κυρία Λούκα Κατσέλη τονίζοντας με την αργόσυρτη, μπάσα και ηδυπαθή φωνή του: «Η σπουδαία κυρία Κατσέλη επί των οικονομικών του ΠαΣοΚ που έχει και συναίσθημα. Ο,τι χρειάζεται…».

Μετά την κυρία Κατσέλη ανέβηκε στο βήμα ο κ. Αποστολάκος και παραπονέθηκε γιατί δεν δέχθηκε και αυτός τα «ψήγματα της ευγένειας», όπως είπε, του σεξολόγου.

«Είστε της κλάσης μου εσείς, κύριε Αποστολάκο, μας χωρίζει ένα “κ” ή ένα “τ” απάντησε αμέσως ο κ. Αποστολάτος. Και ο κ. Αποστολάκος δεν έχασε την ευκαιρία: «Αισθάνομαι απόλυτα ασφαλής ότι θα διευθύνετε τη συζήτηση άψογα διότι εκτός από την υφέρπουσα συνωνυμία είναι και η καλαισθησία που απορρέει το σπινθηροβόλο βλέμμα σας». Επειτα από αυτό η πολιτική νύχτα ήταν μεγάλη…

▅ Πληθαίνουν οι φωνές για «πολιτικές καινοτομίες» λόγω της οικονομικής κρίσης. Προχθές ο κ. Χρ.Βερελής μίλησε για την ανάγκη τοποθέτησης ενός υπερκομματικού υπουργού Οικονομίας. Ποιος θα μπορούσε να θυσιαστεί για να ξεπλύνει τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος; Μήπως εννοεί τον σημερινό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ.Παπαδήμο; Σε ένα τέτοιο κλίμα ο κ. Θ.Πάγκαλος δεν θα μπορούσε να υστερήσει. Πρότεινε να υπάρξει συμφωνία ΠαΣοΚ- ΝΔ για το Βατοπαίδι και στη συνέχεια να προσφέρει η ΝΔ στο ΠαΣοΚ τρία υπουργεία: το Οικονομίας, το Δημόσιας Τάξης και το Δικαιοσύνης. Γιατί όχι και το Μέγαρο Μαξίμου; Το παπανδρεϊκό ιερατείο δυσαρεστήθηκε από όλα αυτά, αλλά κράτησε την αναπνοή του. Ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου πήρε επίτηδες ξινό ύφος ουδετερότητας και «αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών». Τελικά, εκείνη που πλήρωσε τη νύφη ήταν η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η «καλή κοπέλα από σπίτι» Μαριλίζα δεν είχε καταλάβει ότι η Χαριλάου Τρικούπη ήθελε να πνίξει το θέμα στη σιωπή. Ανέβηκε λοιπόν στο βήμα της Βουλής για να μιλήσει για τον προϋπολογισμό και αντί να επιτεθεί μόνο στη Νέα Δημοκρατία, αποφάσισε να κατατροπώσει και τον κ. Βερελή. Είναι σαφές ότι η Μαριλίζα δεν ξέρει πολλά από πολιτική επικοινωνία. Διότι αν ήξερε θα ασχολούνταν και με τον κ. Πάγκαλο, εξασφαλίζοντας ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο σε όλα τα κανάλια.