Νευρικός και ασταθής ο κόσμος, αναδεικνύει συνεχώς κρίσεις και αδιέξοδα. Ιδέες και αντιλήψεις δοκιμάζονται τούτον τον καιρό, ηγέτες και κυβερνήσεις αμφισβητούνται και μαζί χρεοκοπούν πολιτικές, μοντέλα και καθεστώτα.

Παρά ταύτα, οι αντιστάσεις είναι μεγάλες. Οι δυνάμεις της αδράνειας πολλές και ισχυρές. Αντιδρούν, υπερασπιζόμενες με πάθος δογματικό ακόμη και το προφανές λάθος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή ηγεσία, και μαζί η δική μας κυβέρνηση, παρακολουθεί άβουλη και αμήχανη την κρίση, δεν αντέχει ούτε βήμα μετατόπισης από τα προηγούμενα.

Κολλημένες στο Σύμφωνο Σταθερότητας οι Βρυξέλλες, δεσμευμένες από της Λισαβόνας το δόγμα, μένουν στα ίδια και στα ίδια. Κακά τα ψέματα, η ευρωπαϊκή ελίτ έχει στην κυριολεξία παραλύσει. Ακόμη, η πιο προχωρημένη εκδοχή της έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον νεοεκλεγέντα Μπαράκ Ομπάμα. Είναι λυπηρό, αλλά ακόμη και οι επιφανέστεροι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας επιζητούν νομιμοποίηση από τον νέο αμερικανό πρόεδρο, προσβλέπουν στα μέτρα και στις νέες πολιτικές που θα αρχίσει να ξετυλίγει από τα μέσα Ιανουαρίου.

Ηδη οι πρώτες πρώτες πληροφορίες για το σχέδιο Ομπάμα των 865 δισ. δολαρίων κερδίζουν το ενδιαφέρον των ευρωπαίων πολιτικών. Εντυπωσιάστηκαν τόσο από το μέγεθος όσο και από τον χαρακτήρα της παρέμβασης στην αμερικανική οικονομία.

Το σχέδιο εξόδου από την κρίση του Μπαράκ Ομπάμα προβλέπει αποχώρηση από το Ιράκ και μεταφορά πόρων στις υποδομές, στην Παιδεία και στην Υγεία. Στόχος του είναι να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία τούτες τις ημέρες της ύφεσης μέσω της αναβάθμισης των δρόμων, των γεφυρών, των φραγμάτων και των αντιπλημμυρικών υποδομών. Και μαζί προβλέπει επανοικοδόμηση όλων των σχολείων, σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές ανάγκες και τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα νέα δημόσια σχολεία της Αμερικής θα ενσωματώνουν την τεχνολογική πρόοδο, ώστε το εκπαιδευτικό έργο να προσαρμοσθεί αναλόγως, και θα είναι βιοκλιματικά και ενεργειακά αυτόνομα με χρήση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Ακόμη, το πρόγραμμα προβλέπει την επανασύσταση του αμερικανικού συστήματος υγείας, ώστε να καταστεί ικανό να προσφέρει βασικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες. Πολλοί θεωρούν ότι ο Ομπάμα χτίζει το μοντέλο της νέας, μετά την κρίση, οικονομίας, που θα στηρίζεται πιο πολύ στους δημόσιους πόρους και στα κοινωνικά αγαθά. Το δυστύχημα για τους αμήχανους Ευρωπαίους, που προσβλέπουν στον νέο αμερικανό πρόεδρο, είναι ότι το μοντέλο Ομπάμα είναι ευρωπαϊκό. Από τις παραδόσεις της πηγάζει. Αλλά είναι τέτοια η στρέβλωση και η μυωπία της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ, που ούτε τα αγαθά της αναγνωρίζει…

akarakousis@dolnet.gr