ΠΕΚΙΝΟ Μιλώντας στην ίδια Μεγάλη Αίθουσα συνεδριάσεων του Παλατιού του Λαού όπου τριάντα ακριβώς χρόνια νωρίτερα η τότε κομματική ηγεσία υπό τον Ντενγκ Χσιάο Πινγκ ανακοίνωσε την πρώτη «στροφή» προς την καπιταλιστική οικονομία, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο ξεκαθάρισε- εν μέσω μιας ιδιαίτερα απειλητικής για τις εξαγωγές διεθνούς οικονομικής κρίσης- ότι η χώρα του πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις προς την οικονομία της αγοράς.

Ο πρόεδρος Χου είπε σε περίπου 6.000 κομματικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους που συγκεντρώθηκαν εκεί, αλλά και στα αμέτρητα εκατομμύρια των Κινέζων που παρακολούθησαν την «ιστορική» ομιλία του από την τηλεόραση, ότι η χώρα του οφείλει τρεις δεκαετίες αδιάλειπτης ανάπτυξης στις μεταρρυθμίσεις του Ντενγκ, οι οποίες περιόρισαν τον αυστηρότατο κρατικό έλεγχο στην οικονομία που είχε επιβάλει επί δεκαετίες ο Μάο Τσε Τουνγκ και άνοιξαν τον δρόμο για τις ξένες επενδύσεις στην Κίνα.

«Εμμένουμε να επικεντρωνόμαστε στην οικονομική ανάπτυξη.Επεκτείναμε το άνοιγμα στο εξωτερικό,και αυτό επέτρεψε στη χώρα μας να επιτύχει τη μεγάλη ιστορική μεταμόρφωση από μια μισόκλειστη κοινωνία σε μια εντελώς ανοιχτή.Αν μείνουμε στάσιμοι ή οπισθοδρομήσουμε,θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο» δήλωσε ο κ. Χου. Απέφυγε προσεκτικά κάθε αναφορά στις «καταραμένες» έννοιες «καπιταλισμός» και «οικονομία της αγοράς», προτιμώντας την έκφραση «σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το όνειρο πολλών Δυτικών περί «εκδημοκρατισμού» της Κίνας στα πρότυπα της Δύσης θα παραμείνει όνειρο. «Πρέπει να διδαχθούμε από τους ωφέλιμους καρπούς των πολιτικών επιτευγμάτων της ανθρωπότητας,αλλά ποτέ δεν θα αντιγράψουμε το μοντέλο του Δυτικού πολιτικού συστήματος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε αρκετές φορές την αγαπημένη του έκφραση περί «αρμονικής κοινωνίας». Η ομιλία του πάντως ολοκληρώθηκε… παραδοσιακά, με την ανάκρουση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Για την ιστορία, να σημειωθεί εδώ ότι στις 18 Δεκεμβρίου του 1978 ο Ντενγκ ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά θα επιτρεπόταν η καλλιέργεια και η πώληση γεωργικών προϊόντων από ιδιώτες, το πρώτο βήμα δηλαδή για την κατάργηση των μαοϊκών αντιλήψεων περί «κοινοβιακής» γεωργίας και βιομηχανίας στα πρότυπα των σοβιετικών «κολχόζ». «Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την οικονομία με οικονομικά μέσα» ήταν η καθοριστική φράση του πραγματιστή Ντενγκ.

Τι δεν είπε ο κ. Χου; Οτι η κομματική ηγεσία ανησυχεί όλο και περισσότερο για την επιβράδυνση της οικονομίας, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης των Δυτικών καταναλωτών για τα προϊόντα της- και ιδιαίτερα για το κύμα των εκατοντάδων χιλιάδων απολύσεων που αυτή ήδη έχει επιφέρει, δημιουργώντας έτσι το προανάκρουσμα για μια ευρύτερη κοινωνική ανάφλεξη που ίσως συμπεριλάβει και δυσαρεστημένους εκπροσώπους της νεόκοπης «μεσαίας τάξης» της χώρας.