Αν η προηγούμενη γενιά οργάνωνε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της μέσω πολυγραφημένων προκηρύξεων, εφημερίδων τοίχου και στόμα με στόμα, οι σημερινοί νέοι επικοινωνούν, πληροφορούνται και οργανώνονται με τη βοήθεια του Ιnternet, των κινητών τηλεφώνων και των μικροϋπολογιστών παλάμης.
Τις τελευταίες ημέρες οι μαθητές που διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, εκτός από τις μαζικές συγκεντρώσεις, έχουν οργανώσει με τη βοήθεια που τους προσφέρει η τεχνολογία εκατοντάδες μικρότερες συγκεντρώσεις σε αστυνομικά τμήματα, σχολεία και κεντρικά σημεία της Αθήνας.
Επιδεικνύοντας άριστη γνώση των νέων τεχνολογιών, καταφέρνουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να οργανώσουν πορείες, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, τέτοιες που θα ζήλευαν ακόμη και οι πιο καλοκουρδισμένοι κομματικοί μηχανισμοί.
Χ αρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Αλέξη οι μαθητές έστελναν με SΜS το μήνυμα: «Σήμερα όλοι στα μαύρα. Το πρωί δεν θα μπούμε στο σχολείο αλλά θα περιμένουμε απ΄ έξω σε ένδειξη διαμαρτυρίας.Προωθήστε το.Μας αφορά όλους». Η εξάπλωση ανάλογων μηνυμάτων βοήθησε στο να υπάρξει μια μαζική αντίδραση από πολύ νωρίς. Είχε κανείς την εντύπωση ότι κάποιος καθοδηγούσε τους μαθητές αλλά στην πραγματικότητα εκείνοι επικοινωνούσαν μεταξύ τους και συντόνιζαν τις κινήσεις τους στέλνοντας ή λαμβάνοντας απλά ένα μήνυμα στο κινητό τους. Οι σημερινοί 15άρηδες και 20άρηδες αποφασίζουν και ενημερώνονται για τις κινητοποιήσεις των συνομηλίκων τους όχι μόνο με μηνύματα και e-mail που προωθούν στους φίλους τους αλλά και μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, πολιτικής ακτιβιστικής πληροφόρησης όπως το Ιndymedia, ιστοσελίδες σύντομων μηνυμάτων όπως το Τwitter, καθώς και μέσα από χιλιάδες blogs.
Αν θέλει κανείς να πάρει μια ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο η νέα γενιά οργανώνει τις αντιδράσεις της δεν έχει παρά να μπει σε κάποια από τις ομάδες του Facebook που είναι αφιερωμένες στη μνήμη του άτυχου Αλέξη. Για παράδειγμα, στο γκρουπ Αlexandros Grigoropoulos (RΙΡ), το οποίο αριθμεί περισσότερα από 130.000 μέλη, μπορεί να διαβάσει στην αρχική σελίδα:
«Εσείς μας σκοτώνετε κι εμείς σας χαρίζουμε λουλούδια – Ειρηνική βουβή διαμαρτυρία για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το Σάββατο 20/12,14.00,
στην πλατεία Συντάγματος».
Ενα άλλο εργαλείο με το οποίο επικοινωνούν οι νέοι είναι το Τwitter, που δίνει τη δυνατότητα για επικοινωνία αλλά και μαζικές αποστολές μικρών μηνυμάτων μέσω του Διαδικτύου εντελώς ανέξοδα. Την ίδια στιγμή «οπλισμένοι» με κινητά και ψηφιακές μηχανές αποτυπώνουν τα γεγονότα και τα επεισόδια σε φωτογραφίες και βίντεο που σε σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκουν τον δρόμο τους για τα ιστολόγια και το youtube δίνοντας μια άμεση εικόνα για όσα συμβαίνουν η οποία δεν περνάει από το φίλτρο των ΜΜΕ και ίσως γι΄ αυτό την εμπιστεύονται περισσότερο.