Από τη Ρηγίλλης άρχισε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και του κόμματος. Η «καρατόμηση» του κ. Ν.Καραχάλιου από τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ ήταν το πρώτο σαφές μήνυμα στα «γαλάζια» στελέχη ότι έρχονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και σε καίριες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό. Η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή, έπειτα από προτροπή του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη, να απομακρυνθεί ο κ. Καραχάλιος πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και προκάλεσε ποικίλα ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η απομάκρυνση του κ. Καραχάλιου προβλημάτισε αρκετά στελέχη για το εύρος των αλλαγών και σε ποιον βαθμό θα προχωρήσουν οι εσωκομματικές «εκκαθαρίσεις», όπως τις χαρακτήρισαν υπουργοί και βουλευτές που διεκδικούν το δικαίωμα της πολιτικής ανεξαρτησίας και δεν εξυμνούν κάθε κίνηση, ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Για «αναγκαίες κινήσεις» που θα διευκολύνουν το έργο του Πρωθυπουργού μιλάνε στελέχη του στενού «καραμανλικού πυρήνα».

Η απομάκρυνση του κ. Καραχάλιου από την οδό Λυκείου, παραπλεύρως της Ρηγίλλης, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, θεωρήθηκε νίκη του κ. Ζαγορίτη, ο οποίος επιθυμούσε εδώ και πάρα πολύ καιρό να απαλλαγεί από την παρουσία του. Κατά διαστήματα η σχέση των δύο ανδρών πέρασε από «σαράντα κύματα», αν και υπήρξε και εκεχειρία για «παραταξιακούς λόγους», ενώ σημαντική υποστήριξη είχε ο κ. Καραχάλιος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκη, με τον οποίο διατηρεί στενή πολιτική φιλία και κυριολεκτικά ήταν το «μάτι» και το «αφτί» του στη Ρηγίλλης.

Ο κ. Ζαγορίτης βρήκε την ευκαιρία να απαλλαγεί από τον κ. Καραχάλιο μετά την προ ημερών δήλωσή του στην εφημερίδα «Ηerald Τribune» ότι ο Πρωθυπουργός είναι σοβαρά προβληματισμένος και δεν ξέρει πώς θα διαχειριστεί την κρίση, έστω κι αν ο ίδιος αρνήθηκε το δεύτερο σκέλος της αναφοράς του. Ο κ. Ζαγορίτης εισηγήθηκε από την πρώτη στιγμή στον Πρωθυπουργό την απομάκρυνση του κ. Καραχάλιου και υπέρ αυτής της άποψης λέγεται σε νεοδημοκρατικούς κύκλους ότι ήταν και οι αναβαθμισμένοι αυτή την περίοδο κκ. Μεν.Δασκαλάκης (γενικός διευθυντής ΝΔ που αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο σύστημα Μαξίμου- Ρηγίλλης) και Χρ. Χατζηεμμανουήλ(πρόεδρος ΟΠΑΠ), ενώ επικριτικός για τη στάση του πρώην γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος. Αντίθετη άποψη είχε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος έδωσε έντονη παρασκηνιακή μάχη για να διατηρηθεί στη θέση του ο κ. Καραχάλιος αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η εξέλιξη αυτή ενόχλησε αφάνταστα τον κ. Μεϊμαράκη καθώς ο κ. Καραχάλιος ήταν από τους στενούς συνεργάτες του την περίοδο της παντοκρατορίας του στη Ρηγίλλης, ενώ διατηρούν ακόμη καθημερινή επικοινωνία.

ΑΠΕ Ο παραιτηθείς γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ κ. Ν. Καραχάλιος (αριστερά) με τον υπουργό Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη, με τον οποίο διατηρεί στενή πολιτική φιλία. Στελέχη της ΝΔ προσκείμενα στον κ. Μεϊμαράκη μετά την ανακοίνωση της παραίτησης μιλούσαν για «λάθος κίνηση»

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του κ. Καραμανλή και το «mea culpa» για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου η ΝΔ επέστρεψε στην εσωστρέφεια. Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και, σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές το βράδυ υπήρξε ένταση σε Ρηγίλλης και Λυκείου. Πολλά στελέχη, κυρίως προσκείμενα στον κ. Μεϊμαράκη, μιλούσαν για «λάθος κίνηση» και για απόφαση που έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία». Κάποιοι είπαν μάλιστα ότι ορισμένοι εκ των συνομιλητών του κ. Καραμανλή τον «παραπλάνησαν» και, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί φίλοι του κ. Καραχάλιου, ο πρώην Γραμματέας είχε ενημερώσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον για σκόπιμο λάθος στην ελληνική έκδοση της εφημερίδας.

Ο κ. Ζαγορίτης επιχείρησε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Καραχάλιο, ο οποίος αρνείται πεισματικά την οποιαδήποτε επικοινωνία. Εξάλλου οι δηλώσεις και των δύο ήταν σε τελείως διαφορετικό κλίμα και αναδείχθηκε το χάσμα που υπάρχει. «Εγινε αποδεκτήη προς τον πρόεδρο του κόμματος παραίτηση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ.Νίκου Καραχάλιου,τον οποίο και ευχαριστήσαμε για τη μακροχρόνια προσφορά του» δήλωσε ο κ. Ζαγορίτης, για να αναφέρει λίγο αργότερα ο κ. Καραχάλιος αδειάζοντας τον Γραμματέα της ΝΔ: «Μου ζητήθηκε από τον Γραμματέα του κόμματος η παραίτησή μου,την οποία και έδωσα».

Για μείζον εσωκομματικό πρόβλημα μιλάνε αρκετοί στη ΝΔ, ενώ από την ηγεσία του κόμματος επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να «χρυσώσουν το χάπι» στον κ. Καραχάλιο αφήνοντας να διαρρεύσει ότι θα αξιοποιηθεί σε θέση στον δημόσιο τομέα ή θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

Ο ιός της αναδόμησης
Στο κλίμα της εσωστρέφειας που επικρατεί στο κομματικό σύστημα η συζήτηση για τον αναμενόμενο ανασχηματισμό καλά κρατεί και οι υπουργοί είναι κυριολεκτικά «υπ΄ ατμόν», ενώ τίποτα δεν λειτουργεί σχεδόν στα περισσότερα υπουργεία. Ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος έκανε χθες στους συντάκτες του υπουργείου απολογισμό έργου και έστειλε το δικό του μήνυμα: «Εγώ βρίσκομαι εδώολοκληρώνοντας ένα έργο,επιτελώντας μια συγκεκριμένη αποστολή.Και πάντοτε στη διάθεση του Πρωθυπουργού για οποιονδήποτε ρόλο κρίνει ότι πρέπει να μου ανατεθεί». Παράλληλα τόνισε ότι έχει αναλάβει την υποχρέωση να ανταποκρίνεται σε οποιονδήποτε ρόλο. Στο εσωτερικό της ΚΟ πληθαίνουν οι φωνές των βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι μετά την προχθεσινή ομιλία του κ. Καραμανλή ζητούν την ανάληψη πιο γενναίων πρωτοβουλιών, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος μίλησε για «νέα αρχή».