Για «φυγομαχία» κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, προκαλώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να δεχθεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των πρώην υφυπουργών του ΠαΣοΚ κκ. Γ.Δρυ και Απ.Φωτιάδη. Με τη χθεσινή συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζε ο κ. Καραμανλής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης πέταξαν το γάντι στην κυβέρνηση να αποδεχθεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων.
«Ανάληψη πολιτικών ευθυνών σημαίνει όχι φυγομαχία» τόνισε ο κ. Παπανδρέου με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού λίγες ώρες πριν στην ΚΟ του κόμματός του, ζητώντας «Προανακριτική για περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μετά προσφυγή στον ελληνικό λαό».
Με αφορμή μάλιστα την απουσία του Πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «φυγομάχησε για δεύτερη φορά και,όταν ένας πρωθυπουργός αρχίζει να φοβάται τη Βουλή, τότε έχει αρχίσει να φοβάται τον ίδιο τον λαό». Η πρώτη φορά ήταν, κατά τον κ. Παπανδρέου, όταν έμαθε για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου: «Γιατί δεν μας λέει πότε έμαθε για τις ανταλλαγές; Από το 2005, μέσω της επιστολής Ψωμιάδη; Αργότερα; Πότε;Και τι έκανε;Φυγομάχησε!» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας ότι, «όταν υπουργοί συντονίζουν τη δράση τους για να παράξουν ένα σκάνδαλο, τότε οι πολιτικές ευθύνες ανάγονται στο επίπεδο του πρωθυπουργού και όποιων λειτούργησαν αντ΄ αυτού».
Χαρακτήρισε δε το πόρισμα της πλειοψηφίας «πόρισμα συγκάλυψης», που στόχο έχει «να απαλλαγούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο υπουργοί της κυβέρνησης». Αναφερθείς εξάλλου στη θεωρία της ΝΔ περί «αντικειμενικών» και όχι «υποκειμενικών» πολιτικών ευθυνών, είπε ότι πρόκειται περί μιας «θεωρίας ατιμωρησίας και συγκάλυψης που εντείνει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών και ρίχνει λάδι στη φωτιά της κοινωνικής έκρηξης που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες».
«Μιλάτε γενικά και αόριστα για πολιτικές ευθύνες που δεν έχουν καμία επίπτωση» είπε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε να κάνουμε όχι με μεμονωμένα φαινόμενα διαφθοράςαλλά με μια διεφθαρμένη κυβέρνηση» και επεσήμανε ότι για το ΠαΣοΚ προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για εννέα νυν και πρώην υπουργούς της ΝΔ και ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών για πέντε από αυτούς (τους κκ. Θ.Ρουσόπουλο, Π.Δούκα , Ευ.Μπασιάκο, Αλ.Κοντό, Γ. Βουλγαράκη ).
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε και στους κκ. Δρυ και Φωτιάδη: «Δεν έχω διστάσει να αναλάβω τις ευθύνες μας ή και να αποδώσω ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν» είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στην περίπτωση του πρώτου δεν μπορεί να αγνοηθεί η δικαστική απόφαση που δικαίωσε το Δημόσιο για το σύνολο της έκτασης και για την παραχώρηση της νησίδας Αντά Μπουρού στη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ για τον δεύτερο σημείωσε ότι «δεν θα είχα τον παραμικρό ενδοιασμό να αναφερθώ σε βαρύτατες ευθύνες αν δεν είχε διορθώσει ο ίδιος το αρχικό λάθος του με την αναπομπή της απόφασης και τη σθεναρή υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου στη δίκη που εσείς καταργήσατε» .
Απαντώντας στον κ. Παπανδρέου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π.Παυλόπουλος τόνισε ότι «δεν μπορεί να διεκδικεί την υπευθυνότητα γιατί στηρίζεται στην ανευθυνότητα» και ότι το ΠαΣοΚ από την ημέρα που ξεκίνησε η έρευνα για το Βατοπαίδι προσπάθησε να κρύψει τις ευθύνες του.
Να δεσμευθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ότι «δεν θα φυγομαχήσει και δεν θα εγκαταλείψει και πάλι τη Βουλή δηλώνοντας έτσι ότι δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη» κάλεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Ευ.Βενιζέλος τη ΝΔ, ενώ σχολιάζοντας την ανάληψη πολιτικών ευθυνών από τον κ. Καραμανλή είπε ότι είναι «εικονική και υποκριτική». «Θα μπορούσε να τα πει στον πνευματικό του αυτά και όχι στον ελληνικό λαό» ανέφερε για τον Πρωθυπουργό.
Πυρ ομαδόν από Δεξιά και Αριστερά
«Είμαστε υποχρεωμένοι να συνηγορήσουμε υπέρ της Προανακριτικής Επιτροπής» δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνονται ότι πρόκειται περί ενός «διαχρονικού σκανδάλου» που διαπράχθηκε με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. «Εχουμε πολλά ράμματα για τη γούνα της κυβέρνησης» είπε, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι υποτίμησε το θέμα». «Δεν λέμε ότι δεν ήταν ειλικρινής» προσέθεσε, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «κανένας πρωθυπουργός σε οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν μπορεί να ψάχνει λεπτομερειακά στοιχεία». Εκτός από τα πέντε πορίσματα των κομμάτων υπάρχει και ένα έκτο, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος :«Είναι οι αγώνες αμφισβήτησης του τρόπου που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα» είπε, επισημαίνοντας ότι, «παρά τις πιέσεις και τις συκοφαντίες, θα στηρίξουμε και ελπίζουμε σε αυτό το μοναδικό κίνημα». Αναφορικά με όσα είπε ο Πρωθυπουργός περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο, τόνισε ότι «έρχεται με πέντε χρόνια καθυστέρηση» . «Ανεχθήκατε, συμμετείχατε,οργανώσατε» είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ενώ άσκησε κριτική και στο ΠαΣοΚ για τις ευθύνες του στην υπόθεση του Βατοπαιδίου και τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης.
«Οταν ακούμε “ανυποψίαστος” επί πέντε χρόνια από τον Πρωθυπουργό,τότε αυτό το οποίο θα έπρεπε να έχει κάνει θα ήταν να έχει αποκεφαλίσει κάποιους από το στενό περιβάλλον του που δεν του είχαν πει τα πραγματικά στοιχεία αυτής της κατάστασης» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης. «Εδώ όμως φτάσαμε. Να ακούγεται το “ανυποψίαστος” και όρθια η ΚΟ της ΝΔ να χειροκροτεί!» προσέθεσε, ενώ άφησε ανοιχτό ποια στάση τελικά θα κρατήσει το κόμμα του ως προς τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής: «Δεν είναι δεμένη καθόλου η υπόθεση γιατί πήγε με ρυθμούς “εξπρές του μεσονυκτίου”. Δεν γίναμε πλουσιότεροι σε αποδείξεις και στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά.