Μεγάλη πτώση στα μεγέθη του τουρισμού το 2009 προεξοφλούν από τώρα οι εκπρόσωποι του τομέα αφού ήδη η τουριστική κίνηση το 2009 αναμένεται να μειωθεί τουλάχιστον κατά 10%, με τις απώλειες στα έσοδα να είναι ακόμη μεγαλύτερες, όπως και οι επιπτώσεις στην απασχόληση.

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του κλάδου αφού οι τουριστικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σύντομα το ενδεχόμενο θνησιμότητας ως αποτέλεσμα των αρνητικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, ενώ η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού είναι πλέον επιτακτική, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ν.Αγγελόπουλος μιλώντας χθες σε εκπροσώπους του Τύπου.

Σε αντίθετη περίπτωση άλλωστε οι επιπτώσεις θα φέρουν σε αδιέξοδο όχι μόνο «σοβαρότατες επιχειρήσεις του κλάδου» αλλά το σύνολο της εθνικής οικονομίας. Για την εξασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τη δημιουργία μιας «γέφυρας» από το τέλος της σεζόν του 2008 ως την αρχή της νέας χρειάζεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις στις τράπεζες τόσο από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος, έτσι ώστε να διαθέσουν ποσοστό από το πακέτο των 15 δισ. ευρώ που φέρουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου, το οποίο υπολογίζεται στο 10% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων για μία τριετία.

Εξάλλου, με αφορμή την εποχικότητα, μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα των μεσαίων και μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων από την «επιλεκτική συμπεριφορά» των τραπεζών, τη στιγμή που συναλλαγές του 2008, χρονιάς που κλείνει στα ίδια επίπεδα με την περυσινή, δεν έχουν εξοφληθεί από tour operators, ενώ και οι προκαταβολές δεν τηρούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, κάποια ξενοδοχεία αδυνατούν ήδη να πληρώσουν το προσωπικό καθώς έχει διακοπεί και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μείωση υπάρχει όμως και στις προκρατήσεις, παρά τις δεδομένες εκπτώσεις 10%-20% ή παροχές ως τον Φεβρουάριο- Μάρτιο του 2009, όπως σημείωσε ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Α.Ανδρεάδης.

Ωστόσο και η αποτελεσματική επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας της χώρας την οποία επηρέασαν αρνητικά τα πρόσφατα επεισόδια χαρακτηρίζεται αναγκαία, με τις ακυρώσεις να φθάνουν το 90% στην Αθήνα για τα Χριστούγεννα και τους επόμενους μήνες και το 50% στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αρ.Θωμόπουλος, αλλά και η αντιμετώπιση των ελλείψεων που υπάρχουν στις υποδομές και στον συντονισμό της πολιτικής για τον τουρισμό από τα συναρμόδια υπουργεία.

Από την άλλη πλευρά, ενισχυμένος κατά 5,7% για το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007 είναι ο δείκτης του κύκλου εργασιών στον τομέα τουρισμού με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έναντι και της αύξησης 3,7% το 2007 σε σχέση με το 2006. Σε σύγκριση, τέλος, με τον αντίστοιχο δείκτη για το δεύτερο τρίμηνο του 2008, ο οποίος ανέρχεται στο 55,2%, ο δείκτης παρουσιάζει μεταβολή +52,9%, έναντι αύξησης 48,5% το 2007.