Μαθητές και φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και, όπως όλα δείχνουν, θα βρίσκονται στους δρόμους τουλάχιστον ως το τέλος της εβδομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, περί τα 600 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη από τους μαθητές (σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι πολύ λιγότερα και μόλις που ξεπερνούν τα 100) και 120 σχολές και τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ από φοιτητές.
Ηδη τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) και Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) που συνεδρίασαν προχθές αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων με πορείες, καταλήψεις ή αποχές από τα σχολεία και κλείσιμο κεντρικών δρόμων σε δήμους. Αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων παίρνουν οι μαθητές σε κάθε σχολείο με γενικές συνελεύσεις που γίνονται κάθε πρωί προτού μπουν στις τάξεις τους.
Η μορφή των κινητοποιήσεων που φαίνεται να επιλέγουν οι μαθητές είναι η αποχή ή η κατάληψη ως το μεσημέρι. Στην Αττική οι μαθητές σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα όπως της Γκράβας επέλεξαν την αποχή, ενώ σε άλλα σχολεία, όπως το 1ο και 2ο Λύκειο Γέρακα, το Λύκειο και Γυμνάσιο Ραφήνας, το Λύκειο Αρτέμιδας, επέλεξαν την κατάληψη.
Σήμερα το πρωί σε πολλά σχολεία της Αθήνας οι μαθητές θα κάνουν γενικές συνελεύσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων.
* Αύριο στις 12 μ. θα πραγματοποιήσουν αποκλεισμό των δικαστηρίων της Ευελπίδων και στις 18.00 οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στην Ομόνοια μαζί με το ΠΑΜΕ.
* Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δύο συλλαλητήρια: από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς στα Προπύλαια στις 13.00 και από φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ στην Ομόνοια στις 12 μ. Στη Θεσσαλονίκη υπό κατάληψη βρίσκονται όλα σχεδόν τα τμήματα σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και μία σχολή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά τους οι μαθητές προγραμματίζουν για σήμερα πορεία στις 12 μ. από το άγαλμα Βενιζέλου με τη συμμετοχή φοιτητών. * Αύριο θα κλείσουν συμβολικά κεντρικές οδικές αρτηρίες, ενώ στις 18.30 θα συμμετάσχουν στην πορεία του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου μαζί με γονείς και εργαζομένους.
* Την Πέμπτη, στις 12 μ., διοργανώνουν συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα στο άγαλμα του Βενιζέλου. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το ΣΑΣΘ καταδίκασε όχι «μόνο τη βία και τη δολοφονία του μαθητή αλλά και την τρομοκρατία των κουκουλοφόρων», ενώ αποστασιοποιήθηκε από τα καταστροφικά επεισόδια συγκεκριμένων ομάδων.
Στα Χανιά υπό κατάληψη τελούν το 3ο Γυμνάσιο Χανίων, το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, το 2ο, 3ο και 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων, το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου, το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και τα Επαγγελματικά Λύκεια Ακρωτηρίου και Βάμου. Σε τμήματα των Γυμνασίων Βρυσών και Καντάνου μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους, ενώ κλειστές παραμένουν όλες οι σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Αντίθετα, στο παράρτημα Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης τα μαθήματα γίνονται κανονικά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλευρό των μαθητών που βγαίνουν στους δρόμους είναι και οι γονείς. Τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων γονέων διαφόρων σχολείων το ένα μετά το άλλο βγάζουν ανακοινώσεις συμπαράστασης στους διαδηλωτές μαθητές καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Ετσι χθες με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων του 6ου Λυκείου Ν. Σμύρνης χαρακτηρίζει τη δολοφονία του μαθητή αποτέλεσμα της ελλιπούς εκπαίδευσης αλλά και του προσανατολισμού της διαπαιδαγώγησης των σωμάτων ασφαλείας και δηλώνει τη συμπαράστασή του «στις κινητοποιήσεις μαθητών,φοιτητών και εκπαιδευτικών,καθώς και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου που διεκδικεί με ειρηνικό και οργανωμένο τρόπο τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα».
Επίσης ο σύλλογος καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας εκφράζει με ανακοίνωσή του τον «αποτροπιασμό» του για τη δολοφονία του 16 χρονου μαθητή, η οποία, όπως σημειώνεται, «καταδεικνύει τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο διαπαιδαγωγούνται τα μέλη της Αστυνομίας και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης,η οποία έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο ατιμωρησίας των αστυνομικών δυνάμεων όταν παρανομούν».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, «η δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών πρέπει να στρέφεται σε μορφές διαμαρτυρίας με χαρακτηριστικά μαζικού κινήματος», ενώ «μεμονωμένες άστοχες κατευθυνόμενες ή και αυθόρμητες ενέργειες που μετά τις διαδηλώσεις έγιναν στους δρόμους της Αθήνας είναι κατακριτέες αλλά δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των μεγάλων μαζικών κινητοποιήσεων για τον θάνατο του Αλέξη».