Πολιτική μοναξιά μπροστά στην τηλεόραση. Η είδηση από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες είναι ότι ο κ. Κ. Καραμανλής βλέπει τηλεόραση. Θυμίζω ότι παλαιότερα είχε πει ότι δεν παρακολουθεί καθόλου. Προχθές παραδέχθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες πέρασε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Προφανώς σε αυτό οφείλεται η ανεξήγητη ολιγωρία του στις αποφάσεις. Είχε απορροφηθεί από το θέαμα.

***
Επιτέλους, διάσημος στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά ξένοι δημοσιογράφοι έσπευσαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του κ. Καραμανλή. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται μήπως η κοινωνική αναταραχή εξαπλωθεί στις δικές τους πόλεις. Το κωμικοτραγικό για την Ευρώπη είναι ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι αναζητούν απαντήσεις στις εκτιμήσεις του κ. Καραμανλή. Αν είχαν ρωτήσει τους έλληνες συναδέλφους τους θα είχαν μικρότερες προσδοκίες. Εν τω μεταξύ τα σενάρια διαδοχής του κ. Καραμανλή εμφανίστηκαν στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «Le Soir». Ελπίζω οι ευρωπαίοι ηγέτες, φοβούμενοι ότι θα έρθει και η δική τους σειρά, να μη σπάσουν τα τηλέφωνα στη Ραφήνα ζητώντας συμβουλές. Θα αποσπάσουν τον Πρωθυπουργό από την τηλεόραση.

***
Oικονομική μαγεία από τον κ. Γ. Αλογοσκούφη. Μειώνει τον ΦΠΑ χωρίς να χάσει έσοδα! Συνεργάτης μου με ενημερώνει ότι προσφέρει τη μείωση σε επαγγελματίες που ασχολούνται με κατασκευές και επισκευές σε σπίτια, οι οποίοι ως γνωστόν δεν είναι πολύ φανατικοί των αποδείξεων. Αφού λοιπόν δεν κόβουν απόδειξη, ο ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος είναι ούτως ή άλλως 0%. Με τέτοιους τρόπους «βάφει αβγά» η κυβέρνηση με αποτέλεσμα όλα τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται μέσω της υπερχρέωσης του Δημοσίου.

***
«Δεν έχω λεφτά, ποιος είναι;» . Με αυτή τη φράση απαντά εδώ και λίγο καιρό στο τριψήφιο κυβερνητικό τηλέφωνό του ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου. Μαθαίνω ότι τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί τού έκλεισαν το τηλέφωνο με την απάντηση «αφού δεν έχεις, γεια σου» χωρίς να πουν το όνομά τους.

***
«Βήματα του Εστερναχ» είναι το περπάτημα με τρία βήματα μπροστά και δύο πίσω. Πρόκειται για τον «χορό της προόδου», όπως αυτός χορεύεται στην Ελλάδα. Είναι επίσης ο τίτλος του βιβλίου του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου που εξαντλήθηκε και επανατυπώνεται.

Μαθαίνω ότι ο πρώην υπουργός «βράζει» για την κατάσταση της οικονομίας και ότι σύντομα θα μιλήσει για «αλήθειες που αποσιωπούνται» (τις οποίες γνωρίζει λόγω των επαφών του στις Βρυξέλλες). Οπως είπε σε συνεργάτη μου, οι πολίτες βαρέθηκαν πλέον το εθνικό σπορ της υποκρισίας και της ανευθυνότητας. Προφανώς είναι αισιόδοξος (στο τελευταίο σκέλος του συλλογισμού).

***
Πού είναι ο Βλάχος; Αυτή η ερώτηση καίει τα χείλη των κυβερνητικών. Αναφέρονται στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ.Βλάχο, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν βγαίνει στον δρόμο για να κατατροπώσει την κερδοσκοπία. Φυσικά, υπάρχει και η άλλη άποψη. Το πρόβλημα της ακρίβειας λύθηκε. Η κυβέρνηση τη χτύπησε στη ρίζα της αφού χάρη στην πολιτική της μεγάλα καταστήματα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις παραμένουν κλειστά.

***
Η Αριστερά μπορεί να αρέσκεται στις ουτοπίες, διατηρεί όμως ρεαλιστική γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και των προοπτικών απασχόλησης που έχει η νέα γενιά. Δεν με εκπλήσσει λοιπόν που υιός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκε εσχάτως στο τιμ άλλου βουλευτή. Πού αλλού να δουλέψει; Τουλάχιστον όμως οι αριστεροί κρατούν τα προσχήματα και δεν διορίζουν τα δικά τους παιδιά στα δικά τους γραφεία.

***
«Πού είναι το κραχ τώρα;» ρώτησε συνεργάτη μου ο κ. Δ.Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι το θέμα με τις προμήθειες στα νοσοκομεία έχει λυθεί. Στο υπουργείο λένε ότι δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για μία ημέρα εξαιτίας προβλημάτων στην κυλιόμενη δανειοδότηση των προμηθευτών του ΕΣΥ από τις τράπεζες. Ελπίζω να έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις υπουργείου- προμηθευτών και να μη διαψεύσουν πάλι οι προμηθευτές το υπουργείο. Ευτυχώς πάντως που το θέμα δείχνει λυμένο αφού το τελευταίο που θα χρειαζόταν η κυβέρνηση είναι επεισόδια στην Αθήνα με κλειστά νοσοκομεία.

***
Προανακριτική για εννιά. Αυτό άκουσε συνεργάτης μου να λέει ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ντίνος Ρόβλιας σε συναδέλφους του. Γιατί δεν βάζουν δεκαεννιά ή πενήντα εννιά; Τζάμπα είναι. Ταυτόχρονα μαθαίνω ότι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συστήνουν στους δικούς τους που συμμετέχουν στην Εξεταστική να μην παραλείψουν να αναφέρουν τις πολιτικές ευθύνες στο πόρισμα για να σώσουν την τιμή του κόμματος. Τις έδρες τους πάντως λίγοι νεοδημοκράτες θα τις σώσουν.

***
Το άγαλμα της Κόρης της Καλύμνου που ανακαλύφθηκε από σφουγγαρά το 1997 βρήκε στέγη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Στην «πόλη-κράτος» της Καλύμνου έφτιαξαν δικό τους μουσείο και διεκδίκησαν το άγαλμα. Η επιστροφή της Κόρης όμως αργεί γιατί δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινή ημερομηνία για τη φιέστα οι βουλευτές Δωδεκανήσου. Μαθαίνω, τελικά, ότι θα τη συνοδεύει στο νησί ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αρ.Παυλίδης. Ελπίζω να το αντέξει αυτό η Κόρη και να μην επιχειρήσει να ξαναβρεθεί στον βυθό του Αιγαίου.

***
Νέες θεωρίες συνωμοσίας στο ΠαΣοΚ περί νέας διαμάχης ανάμεσα στον κ. Ευ.Βενιζέλο και στην κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Καχύποπτοι βουλευτές που πιστεύουν ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο στην πολιτική (ακόμη και όταν είναι) συζητούν ότι η οργίλη παρέμβαση Βενιζέλου στη Βουλή για τα σχολεία, τους μαθητές και τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα έγινε λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου της σκιώδους υπουργού Παιδείας κυρίας Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος «άδειασε» την Αννα και «κέρδισε το ακροατήριο» που ήθελε κάτι πιο σκληρό από τα «κεράκια» της Χ. Τρικούπη. Τόσο όμως η κυρία Διαμαντοπούλου όσο και ο κ. Βενιζέλος διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. «Ο Βαγγέλης βρισκόταν στη Βουλή και τοποθετήθηκε πολύ σωστά» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου σε συνεργάτη μου. Συμπέρασμα: Οταν πας καλά στις δημοσκοπήσεις έχεις ανοσία στην γκρίνια.

***
Παρά τις διαψεύσεις του κ. Κ. Τασούλα για ύπαρξη σχεδίου επέμβασης του στρατού στο κέντρο της Αθήνας, συνεργάτης μου ανακάλυψε ότι το εν λόγω σχέδιο όχι μόνο υπάρχει, αλλά άρχισε να εφαρμόζεται προχθές το πρωί από τον υφυπουργό Αμυνας αυτοπροσώπως. Ο κ. Τασούλας επισκέφθηκε τον υφυπουργό κ. Ν.Λέγκα στο γραφείο του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και του έκανε δώρο έναν χειμερινό υπνόσακο κομάντο Νο 2 για την περίπτωση που χρειαστεί να κοιμηθεί μέσα στο Γενικό Λογιστήριο.

Προτού αποχωρήσει από το γραφείο του συναδέλφου του ο κ. Τασούλας διαπίστωσε ότι το κτίριο πολιορκείται από μαθητές. Αποχώρησε τότε από την μυστική πόρτα της πλατείας Κλαυθμώνος και μάλιστα πέρασε μέσα από τα επεισόδια χωρίς να πάθει τίποτε! Εδώ υπάρχουν τρεις εξηγήσεις: είτε οι μαθητές δεν τον αναγνώρισαν αφού υποδύθηκε επιτυχώς τον γονέα που περιφρουρεί τη διαδήλωση· είτε τους παρότρυνε σε ακόμη μεγαλύτερη αναίδεια προς την εξουσία· είτε έπεσε επάνω σε παιδιά φίλων του που τον προστάτευσαν. Το πιθανότερο είναι να ισχύουν και τα τρία.

***
Μόνιμος υπουργός Δημόσιας Τάξης ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης . Μαθαίνω ότι ο κ. Στ. Μάνος εκθείασε την περίοδο Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο, ενώ αρκετοί βουλευτές και των δύο κομμάτων τον προτρέπουν μεταξύ σοβαρού και αστείου να δεχθεί να αντικαταστήσει τον κ. Πρ.Παυλόπουλο.

«Oπως ο Ομπάμα κράτησε τον Γκέιτς στο υπουργείο Αμυνας, έτσι και ο Καραμανλής πρέπει να φέρει τον Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη» είπε βουλευτής. Μου λένε ότι ο πρώην υπουργός διαθέτει «έκτη αίσθηση» σε θέματα δημόσιας τάξης και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Συχνά μάλιστα εκφράζει σε παρέες βουλευτών την ανησυχία του για την «έλλειψη σχεδίου» και για το ενδεχόμενο να χαθεί και πάλι ο έλεγχος αφού η κοινωνία δείχνει να διολισθαίνει σε μια επίφοβη κατάσταση «όλοι εναντίον όλων».

«Η πιο ξεκούδουνη κάρτα που έλαβα» είπε υπουργός σε συνεργάτη μου αναφερόμενος σε συγκεκριμένη χριστουγεννιάτικη κάρτα. Μέσα στο γενικότερο μπάχαλο αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και δημοσιογράφοι έλαβαν μια μεγάλη κόκκινη κάρτα από κάποιον Αρη, η οποία αναγράφει τα εξής: «Αγάπη,χαμόγελο,ευαισθησία, ειλικρίνεια,φιλία,ποιότητα,όλη η Ελλάδα μια αγκαλιά ευχές». Επειδή αποκλείεται να την έστειλε ο Αρης Βελουχιώτης, επειδή ο Αρης Θεσσαλονίκης έχει χρώμα το κίτρινο και όχι το κόκκινο και επειδή δεν πιστεύω να την έστειλε κάποιος Αρειανός από τη βίλα του στον Αρη, εικάζω ότι ο Αρης είναι ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος . Και πάλι όμως δεν είμαι σίγουρος, αφού οι εχθροί του λένε ότι και ο Αρης μπορεί να έρχεται από τον Αρη…