Δυσμενείς εξελίξεις αιφνιδίασαν τις αγορές
Σε ισχυρές πιέσεις και βίαιες ρευστοποιήσεις, σχεδόν για όλες τις αγορές του πλανήτη, κατέληξε την Παρασκευή η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα που ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς και σημαντικά κέρδη για τους περισσότερους δείκτες.

Την αφορμή έδωσε το αδιέξοδο για τη χρηματοδότηση των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ, εξέλιξη που προϊδεάζει για εκτόξευση της ανεργίας σε ένα εύλογο βάθος χρόνου, η οποία και πυροδότησε την άτακτη φυγή των επενδυτών από τις κεφαλαιαγορές.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ούτως ή άλλως είχε φανεί απρόθυμο να ακολουθήσει τους ανοδικούς ρυθμούς των διεθνών αγορών, πλην της Δευτέρας, όπου ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,21%. Συνεπώς βρέθηκε αθωράκιστο απέναντι στην πτωτική λαίλαπα που έπληξε και πάλι τις αγορές.

Με απώλειες πλέον του 5% για τους περισσότερους δείκτες στην Ευρώπη, η εγχώρια αγορά έδωσε σκληρή μάχη να διατηρήσει τις δυνάμεις της γύρω από την κρίσιμη, τεχνικά και ψυχολογικά, περιοχή των 1.800 μονάδων, την οποία όμως έχασε τελικά, καθώς οι πιέσεις εντάθηκαν στην εξέλιξη της ημέρας.

Η καθοδική εκτόνωση της συσσώρευσης των τιμών και των δεικτών που προηγήθηκε στο τετραήμερο έδωσε τεχνικά τη βραχυπρόθεσμη τάση, στην οποία, αν και ανεπιθύμητη, συνηγορούν και οι αρνητικές εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις.

CRΕDΙΤ SUΙSSΕ
Να αποφύγουν τον ευρωπαϊκό κλάδο των τραπεζών συνέστησε στους επενδυτές η Credit Suisse σε πρόσφατη έκθεσή της όπου αναφέρει ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης στο άμεσο μέλλον.Ο διεθνής οίκος υπενθυμίζει τους κινδύνους για περαιτέρω διαγραφές αξίας ενεργητικού, καθώς και τις ανάγκες που θα ανακύψουν για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ εκτιμά ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες θα ενισχυθούν στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων. Επισημαίνει όμως ότι στα τρέχοντα επίπεδα οι αποτιμήσεις των τραπεζών εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό το αρνητικό περιβάλλον έχοντας υποχωρήσει 60% κατά μέσο όρο.Ο διεθνής οίκος ξεχωρίζει ως κορυφαίες επιλογές από τον κλάδο τις Αlpha Βank, DnΒ ΝΟR, SocGen και Unicredit, ενώ οι λιγότερο προτιμώμενες μετοχές είναι αυτές των Βanco Ρopular, Βank of Ιreland και Lloyds ΤSΒ. ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε μείωση των τιμών -στόχων για επτά τράπεζες προχώρησε η ΗSΒC, ενώ υποβάθμισε τη σύσταση για τρεις από αυτές. Συγκεκριμένα, για την Αlpha Βank ο διεθνής οίκος περιόρισε την τιμήστόχο στα 8,80 ευρώ από 29 ευρώ νωρίτερα και υποβάθμισε τη σύσταση σε «neutral» από «overweight».

Για την Εθνική Τράπεζα διατηρήθηκε η σύσταση «οverweight» και η τιμήστόχος μειώθηκε σε 20 ευρώ από 51,40 ευρώ. Με την ίδια σύσταση «overweight» για την ΕFG Εurobank και για την Τράπεζα Κύπρου, o διεθνής οίκος μείωσε την τιμή-στόχο σε 9,50 ευρώ από 25,50 ευρώ και σε 4,50 ευρώ από 12,70 ευρώ αντίστοιχα.

Για την Τράπεζα Πειραιώς και τη Μarfin ΡΒ, η ΗSΒC υποβάθμισε τις συστάσεις σε «neutral» από «οverweight», μειώνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο σε 8,60 ευρώ από 30,30 ευρώ για την πρώτη και σε 2,20 ευρώ από 8 ευρώ για τη δεύτερη. Ουδέτερη σύσταση διατηρεί ο διεθνής οίκος για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τιμή-στόχο τα 6 ευρώ. ΕΘΝΙΚΗ Π&Κ
Εκθεση σε αγοραστικές ευκαιρίες στο ΧΑ
Ελκυστικές αποτιμήσεις και αγοραστικές ευκαιρίες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση διακρίνει η Εθνική Π&Κ προτείνοντας αγορές μετοχών σε έντονα πτωτικές συνεδριάσεις. Οπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, οι αποτιμήσεις αρκετών μετοχών είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς βρίσκονται κάτω από τη λογιστική αξία για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει αγοραστικές ευκαιρίες τις μετοχές ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΓΕΚ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΑΘ και Αutohellas.

Επίσης η Εθνική Π&Κ εκτιμά ότι οι αγορές μετοχών από βασικούς μετόχους εισηγμένων θα μπορούσαν να αποτελέσουν «σινιάλο για αγορά» σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι Τράπεζα Κύπρου, Ελλάκτωρ, S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά, Jumbo και Ιασώ. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι υπερτερούν σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, καθώς ακόμη και χωρίς το κρατικό σχέδιο στήριξης έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, με σχετικά υψηλούς δείκτες Τier Ι, και ότι από εκείνες για τις οποίες έχει το δικαίωμα να εκφέρει γνώμη προτιμά την Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο για το σύνολο της αγοράς ο εγχώριος οίκος συνιστά «ουδετερότητα», μολονότι εκτιμά πως σε βάθος δωδεκαμήνου ο δείκτης FΤSΕ 20 θα ενισχυθεί κατά 32,9% με την τιμή-στόχο στις 1.264 μονάδες.