ΛΟΝΔΙΝΟ.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη ανέπτυξαν ένα νέο τεστ το οποίο προβλέπει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει μια γυναίκα να γεννήσει πρόωρα. Το τεστ βασίζεται στη μέτρηση του γαλακτικού οξέως στα κολπικά υγρά: σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος συνδέονται στενά με την έναρξη του τοκετού μέσα σε 48 ώρες.

Το τεστ, το οποίο ονομάζεται Lac-test, μελετήθηκε σε 86 γυναίκες που κυοφορούσαν ένα έμβρυο και βρίσκονταν από την 20ή ως την 36η εβδομάδα της κυήσεως. Οπως προέκυψε από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «ΒJΟG» για τη Μαιευτική και τη Γυναικολογία, μεταξύ των 23 γυναικών που φάνηκε ότι είχαν υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος το 87% είχε πρόωρο τοκετό μέσα σε 48 ώρες.

Σε 58 γυναίκες με χαμηλές συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος μόνο το 5% είχε πρόωρο τοκετό εντός 48 ωρών.

Το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ της εξέτασης και της έναρξης του τοκετού ήταν 13,6 ώρες για τις γυναίκες με υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος και 48 ημέρες για όσες είχαν χαμηλές συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων γαλακτικού οξέως στα κολπικά υγρά και ρήξης των μεμβρανών που οδηγούν σε πρόωρο τοκετό σε εγκυμοσύνες μετά την 34η εβδομάδα. Αυτή είναι, όμως, η πρώτη φορά που φαίνεται σύνδεση μεταξύ του γαλακτικού οξέος και του πρόωρου τοκετού πριν από την 34η εβδομάδα της κυήσεως, γεγονός σημαντικό αφού τα τόσο πρόωρα νεογνά είναι και τα πιο ευάλωτα. Ετσι η πρόβλεψη για έναν τόσον πρόωρο τοκετό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη κατάλληλη παρέμβαση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επιπλοκών στα πολύ πρόωρα βρέφη.