ΛΟΝΔΙΝΟ Μια τραγική ιστορία συγκλονίζει την κοινή γνώμη της Βρετανίας: μητέρα ανακρίνεται ως ύποπτη για τη δολοφονία της 31χρονης άρρωστης κόρης της. Δολοφονία κατά την αστυνομία, ευθανασία κατά τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Στο επίκεντρο του δράματος βρίσκονται τόσο η 54χρονη μητέρα Κέι Γκίλντερντεϊλ όσο και η νεκρή πλέον κόρη της Λιν, η οποία ζούσε εδώ και 16 χρόνια τον δικό της γολγοθά κατάκοιτη, χτυπημένη από ανίατη μυαλγική εγκεφαλοπάθεια.

Ως την ηλικία των 14 ετών η Λιν ήταν «ένα παιδί σαν όλα τα άλλα», γεμάτο όνειρα για τη ζωή. Ισως και πιο χαρισματικό από τον μέσο όρο της ηλικίας της.

Λάτρευε τα σπορ ενώ ήταν προικισμένη μουσικός. Ολα αυτά ως τον Νοέμβριο του 1991, όταν αρρώστησε ύστερα από αντίδραση σε μοιραίο εμβόλιο κατά της φυματίωσης. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς διαγνώστηκε η συγκεκριμένη ασθένεια και ο γολγοθάς της ξεκίνησε. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία. Η κοπέλα κατέληξε να τρέφεται μέσα από σωλήνα, να κοιμάται 16 ώρες το 24ωρο και να κρατιέται στη ζωή μόνο χάρη σε δεκάδες διαφορετικά φάρμακα. Ηταν παράλυτη, δεν μπορούσε να μιλήσει, να φάει ή να πιει, ενώ πρόσφατα έχασε και τη μνήμη της. Μπορούσε να κουνήσει μόνο το μικρό της δάχτυλο, δεν αναγνώριζε κανέναν, είχε επώδυνους μυϊκούς σπασμούς. Δεν μπορούσε να ανεχθεί καθόλου φως, επαφή ή ήχο, ενώ καταλάβαινε μόνο όταν κάποιος της ψιθύριζε, χωρίς να υπάρχουν άλλοι ήχοι.

Υπέφερε από θρομβώσεις, οστεοπόρωση, άσθμα και εντερικά προβλήματα.

Προχθές Δευτέρα η αστυνομία του Ανατολικού Σάσεξ ανακοίνωσε ότι η Κέι, σύζυγος αστυνομικού με τον οποίο βρίσκεται σε διάσταση, συνελήφθη και ανακρίνεται ως ύποπτη για τον θάνατο της Λιν. Στο πλευρό της στάθηκε με ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια Γκίλντερντεϊλ, ανάμεσά της και ο πρώην σύζυγος της τραγικής μητέρας, εξαίροντας «το θάρρος και την αγάπη που έδινε τόσο απλόχερα ». Μαζί της βρίσκονται και οι γείτονές της από το Ανατολικό Σάσεξ, οι οποίοι την περιγράφουν ως « άγγελο ».

Το 2006 η Κέι Γκίλντερντεϊλ είχε μιλήσει για το αν θεωρεί σωστό να ζει η κόρη της μέσα στον πόνο. «Αν δεν πιστεύω και ούτε η ίδια πιστεύει ότι μια μέρα θα γίνει καλά, τότε δεν νομίζω ότι είναι σωστό να υποφέρει έτσι ως τα 70 ή τα 80 της χρόνια» είχε πει τότε.