Υψηλοί τόνοι και εντός του Κοινοβουλίου για τα όσα συμβαίνουν μετά τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου επικράτησαν κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας.

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο και την Αστυνομία ότι είναι παντελώς απούσα.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει τις δικές του.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως «ο πρωθυπουργός έδειξε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πολιτικό κόστος και το πώς θα μετακυλήσει τις ευθύνες στην Αντιπολίτευση».

«Αυτό, όμως, είναι μνημειώδης κολοσσιαία αφέλεια», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η κοινωνία ουσιαστικά κραυγάζει, γιατί έχει θιγεί η δημοκρατική της αξιοπρέπεια και πρέπει να δώσουμε ξανά στον πολίτη το αίσθημα ότι η πολιτεία και το πολιτικό σύστημα τον σέβεται. Αυτό θα κάνουμε ως ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης σημείωσε: «Έναν τίτλο που μπορώ να βάλω στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου είναι ΠΑΣΟΚ ante portas» αλλά του σύστησε: «μην προκαταλαμβάνετε την κρίση του λαού,γιατί είστε σε αναντιστοιχία με τη σιωπηλή πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θέλει να πρυτανεύσει η ομαλότητα».

Ανταπαντώντας ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Τώρα που ο ΛΑΟΣ βλέπει το ΠΑΣΟΚ ante portas έχει αναλάβει το ρόλο του θυρωρού της Νέας Δημοκρατίας».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος καταλόγισε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ευαγ.Βενιζέλο «κομματική και πολιτική σπέκουλα» και τον κατηγόρησε ότι «περιφρόνησε την κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν είπε ούτε μια λέξη για το νομοσχέδιο, έστω για τα μάτια του κόσμου, παρά υποκατέστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για εσωκομματική κατανάλωση».

Αφού ανέφερε τα μεγέθη της ανεργίας, του δημοσίου χρέους και των χρεών 1.700 εκατ. ευρώ της Τοπικής Αυτοδιοίκης, που κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στην σημερινή κυβέρνηση και τους απέδοσε ευθύνες και «για τον θάνατο του εμποράκου», ο Θ.Νάκος είπε πως αυτά τα ξέχασαν και εξαντλούνται τώρα σε κορώνες, που, όμως, δεν πείθουν κανέναν πολίτη.

Σε συλλογικές ευθύνες γιατί «αφήσαμε την κερκόπορτα της Δημοκρατίας μας ανοιχτή σε φαινόμενα τυφλής βίας και καταστροφής που θυμίζουν Ιταλία και Ευρώπη του Μεσοπολέμου», αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ζήτησε να τις αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να ανασυγκροτηθούν και να ξεκαθαρίσουν τι Αστυνομία και τι κοινωνία θέλουν.

Σχολιάζοντας τα περί εκλογών, ο Π.Παναγιωτόπουλος είπε πως δεν πάσχει απ’ αυτό ο ελληνικός λαός, αλλά «απαιτεί να του εξασφαλίσουμε το δημόσιο αγαθό, όπως το εγγυάται το Σύνταγμα, για ασφάλεια, για μια καλύτερη καθημερινότητα, απαιτεί ομόνοια, ψυχραιμία, νηφαλιότητα, συναίνεση, τα οποία εξασφαλίζει η κυβέρνηση και ζητεί την συναίνεση όλων των πλευρών του Κοινοβουλίου».

Επί της ουσίας του νομοσχέδιου, ο Θ.Νάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη την οποία προέβαλλαν όλοι οι Δήμοι, να «έχουμε μια δημοτική αστυνομία, η οποία να λειτουργεί συμπληρωματικά και επικουρικά, μια διοικητική Αστυνομία».

Και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα νομοθέτημα που προσπαθεί να βάλει τάξη σε μια κατάσταση που δεν απέδιδε.

Δεδομένου ότι το θέμα της οπλοφορίας της δημοτικής αστυνομίας έθεσε ο ΛΑΟΣ, ο κ. Νάκος ξεκαθάρισε και από βήματος ότι η δημοτική αστυνομία δεν θα οπλοφορεί.