ΠΑΡΙΣΙ.

Η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2007Σεγκολέν Ρουαγιάλ, καθώς και οι συνεργάτες της «αρνούνται να συνεργαστούν» με την ομάδα της νεοεκλεγείσας αρχηγού του Σοσιαλιστικού ΚόμματοςΜαρτίν Ομπρί. Οπως δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή του κόμματος, η εξέλιξη αυτή μαρτυρά ότι βαθαίνει το ρήγμα στο εσωτερικό των γάλλων Σοσιαλιστών. Κατά την κυρία Ρουαγιάλ, τόσο η ίδια όσο και οι συνεργάτες της αποτελούν την ομάδα των εκσυγχρονιστών μέσα στο κόμμα, ενώ η περί την Ομπρί ομάδα θεωρεί ότι είναι η εκπρόσωπος του παραδοσιακού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην ΚύπροΤαγέ Μπρουκ Ζεριχούνενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί. Ο κ. Ζεριχούν εμφανίστηκε συγκρατημένος για την πορεία των συνομιλιών στη Λευκωσία, όπως και οι αντιπρόσωποι των μελών του ΣΑ, οι οποίοι στις αναφορές τους κάλεσαν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να προχωρήσουν για την επίτευξη του τελικού στόχου, ζητώντας παράλληλα την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος με την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ.

Ο αμερικανός πρώην αθλητής του ποδοσφαίρουΟ. Τζ. Σίμσονκαταδικάστηκε σε φυλάκιση τουλάχιστον 15 ετών για απαγωγή και ένοπλη ληστεία- δύο από τις 12 κατηγορίες για τις οποίες έχει κριθεί ένοχος. Ο Σίμσον, 61 ετών, που έγινε διάσημος επειδή το δικαστήριο τον είχε απαλλάξει πριν από 13 χρόνια για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και ενός φίλου της στο Λος Αντζελες, μια ετυμηγορία πολύ αμφιλεγόμενη, δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση της ποινής του από τη δικαστήΤζάκι Γκλας.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.

Το «όχι» των Ιρλανδών στην ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας με το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου«πρέπει να γίνει σεβαστό», σύμφωνα με δήλωση του ιρλανδού επιτρόπουΤσάρλι Μακ Κρίβισε συνέντευξή του, στην οποία προσθέτει ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η πολιτική βούληση των υποστηρικτών του «όχι». Απόφαση για νέο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία δεν έχει πάντως ληφθεί.

ΤΟΥΡΙΝΟ.

Ολα τα εργοστάσια της Fiat στην Ιταλία θα κλείσουν στις 15 Δεκεμβρίου λόγω της κρίσης και θα ξαναρχίσουν την παραγωγή τους στις 12 Ιανουαρίου 2009, μια απόφαση που αφορά 48.000 εργαζομένους του ομίλου. Ο όμιλος κοινοποίησε την απόφασή του αυτή τις τελευταίες εβδομάδες στους εκπροσώπους των συνδικάτων σε κάθε εργοστάσιό του. Η Fiat είχε ήδη ανακοινώσει ότι ορισμένες μονάδες της θα κλείσουν κατά την περίοδο των εορτών στο τέλος του έτους, το κλείσιμο γενικεύθηκε όμως και επεκτάθηκε.