Η τρομοκρατική επίθεση στη Βομβάη, η αδιαμφισβήτητη ευθύνη του Πακιστάν και, ως συνέπεια, η ένταση στις σχέσεις Ινδίας- Πακιστάν ανατρέπουν τα σχέδια τουΜπαράκ Ομπάμαγια την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εκτροχιάζουν την πολυδιαφημισμένη στρατηγική της«δημιουργίας ευρείας τοπικής συνεργασίας».

Αυτό φαίνεται ότι θα έχει διεθνείς συνέπειες επειδή σε περίπτωση ένοπλης ινδοπακιστανικής σύρραξης- η οποία δεν αποκλείεται- είναι πολύ πιθανόν να αναγκαστεί να αναμειχθεί η Αμερική, από φόβο μήπως η μία είτε η άλλη χώρα καταφύγει στα πυρηνικά όπλα τα οποία διαθέτει. Η κεντρική ιδέα την οποία έχει επεξεργαστεί από μηνών το επιτελείο του μέλλοντος προέδρου των ΗΠΑ έχει στόχο την προσέγγιση και τη συνεργασία του Πακιστάν με την Ινδία ώστε το Πακιστάν να μπορέσει να στρέψει όλη την προσοχή του στα δυτικά σύνορά του και να εμποδίσει τους Ταλιμπάν να βρίσκουν εντός του πακιστανικού εδάφους καταφύγιο και να ανεφοδιάζονται. Η επίθεση στην Βομβάη όχι απλώς τινάζει στον αέρα μια τέτοια στρατηγική, αλλά δημιούργησε καταστάσεις οι οποίες δεν αποκλείουν ακόμη και ινδο-πακιστανική σύρραξη. Αλλά και σύρραξη να μη γίνει, το Πακιστάν αναγκάζεται τώρα να στρέψει την προσοχή του προς τα ανατολικά σύνορά του με την Ινδία αντί να προσέχει τα δυτικά με το Αφγανιστάν, όπως ζητούν το ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον.

Πριν από επτά χρόνια, όταν μουσουλμάνοι «αντάρτες» επιτέθηκαν στο ινδικό κοινοβούλιο και σκόρπισαν τον θάνατο, η Ουάσιγκτον κατέφυγε σε απειλές και ανοικτούς εκβιασμούς για να συγκρατήσει την Ινδία και να αποτρέψει σύγκρουση. Σήμερα δεν μπορεί να προεξοφλεί κανένας κάτι παρόμοιο καθώς οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί. Η Ινδία έχει εκλογές σε λίγους μήνες και όλα τα κόμματα πλειοδοτούν σε φιλοπόλεμες, εκδικητικές αντιμουσουλμανικές κορόνες. Στο Πακιστάν υπάρχει διάχυτο μίσος και οργή εναντίον της Ινδίας, που εκμεταλλεύονται ο στρατός και τα εξτρεμιστικά στοιχεία. Οι προσπάθειες τηςΚοντολίζας Ράιςκαι του αρχηγού των ενόπλων αμερικανικών δυνάμεων Μάικ Μάλενπου έσπευσαν στην περιοχή δεν φαίνεται να ηρέμησαν τα πνεύματα.

Υπάρχουν τρεις πυριτιδαποθήκες στην περιοχή και μάλιστα είναι συνεχόμενες. Είναι η εθνολογικά διηρημένη Ινδία με τα 150 εκατομμύρια των μουσουλμάνων της σε διαρκή αναβρασμό και στα πρόθυρα«εκδικητικής στρατηγικής» , όπως διακηρύσσει ο ηγέτης τουςΦαχέμ Αχμέντ Ανσάρι . Είναι το Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν που κυριαρχούν στη χώρα και είναι και το Πακιστάν σε μόνιμη αστάθεια, με τους στρατιωτικούς να καραδοκούν για κάποια ευκαιρία ώστε να ανατρέψουν την πολιτική κυβέρνηση του προέδρουΑσίφ Αλί Ζαρντάρι . Μια τέτοια ευκαιρία δεν αποκλείεται να δοθεί, και ίσως σύντομα. Αμερικανικές πηγές φοβούνται ότι«σε περίπτωση που η Ινδία κάνει την παραμικρή κίνηση για στρατιωτική επέμβαση», ο στρατός στο Πακιστάν«θα αντιδράσει όπως αυτός ξέρει». Και ο πακιστανικός στρατός διαθέτει σήμερα πυρηνικά όπλα τα οποία ίσως δεν δυσκολευθεί να χρησιμοποιήσει. Στις ιστοσελίδες μουσουλμάνων εθνικιστών υπάρχουν«αυστηρές προειδοποιήσεις» προς την πολιτική κυβέρνηση ότι αν υποχωρήσει στις ινδικές«αξιώσεις», ο στρατός «θα αντιδράσει αμέσως». Υπάρχει πιθανότητα η Ινδία να κάνει«κάποια στρατιωτική κίνηση»;

Δεν το αποκλείουν ούτε στην Ουάσιγκτον ούτε στο ΝΑΤΟ επειδή γνωρίζουν ότι η ινδική κυβέρνηση«βρίσκεται σε πίεση να δράσει». Ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκκατηγορείται ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη επειδή«δεν αντιδρά σκληρά (…) δίνοντας ένα γερό μάθημα στο Πακιστάν» για την ανοχή και υποστήριξη που παρέχει στους μουσουλμάνους τρομοκράτες, γράφει ο βρετανικός «Guardian». Το Δελχί έχει τώρα στα χέρια του «αναμφισβήτητες αποδείξεις» ότι οι τρομοκράτες της Βομβάης είχαν εκπαιδευθεί σε στρατόπεδο του πακιστανικού Κασμίρ επί 12-18 μήνες. Το ομολόγησε ο Αγμαλ Κάσαντ, ο 20χρονος τρομοκράτης- ο μόνος που συνελήφθη τραυματισμένος στο ξενοδοχείο «Ταζ Μαχάλ». Ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Μαχμούντ Κουρεσίυποσχέθηκε «να συνεργαστεί με την Ινδία» και πρότεινε έρευνες από κοινού, αλλά δήλωσε αδυναμία να συλλάβει και να της παραδώσει μια εικοσάδα φυγόδικων τρομοκρατών που το Δελχί κατονόμασε και ζητεί την έκδοσή τους με αυστηρή διακοίνωση.

Το Δελχί γνωρίζει επίσης ότι ο Μπιν Λάντενσε συνεργασία με την πακιστανική ΚΥΠ δημιούργησε και εξόπλισε στο Κασμίρ την τρομοκρατική ομάδα Λάσκαρ-α-Ταλμπά, η οποία είναι υπεύθυνη για περισσότερες από δώδεκα επιθέσεις σε έναν χρόνο σε στόχους στην Ινδία που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 210 άτομα. Τέλος, υπάρχει σε ινδικά χέρια η τηλεφωνική επικοινωνία της ομάδας των τρομοκρατών της Βομβάης με τονΓιουσούφ Μουζαμίλ, τον επικεφαλής των «Μουσουλμάνων Εκδικητών», ο οποίος ζει και κινείται στο Πακιστάν, έχοντας την κάλυψη της τοπικής ΚΥΠ, όπως γράφει στο βιβλίο του «Βreaking more Νaam with Delhi» οΒruce Riedelκαι επιβεβαιώνουν επίσημες αμερικανικές πηγές.

Η Ινδία δεν θα έχει νομικό κώλυμα σε περίπτωση που προσφύγει στα όπλα. Η Αμερική, άθελά της, της έχει ανοίξει τον δρόμο. Βομβαρδίζοντας στόχους των Ταλιμπάν και εντός του Πακιστάν και δηλώνονταςότι«θα καταδιώξει τους Ταλιμπάν εντός και εκτός Αφγανιστάν»η Ουάσιγκτον δημιούργησε προηγούμενο- της μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δεν είχε απάντηση όταν, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ρωτήθηκε αν«το αμερικανικό προηγούμενο» υπάρχει ενδεχόμενο να βρει μιμητές στην κάτω Ασία. Αλλο ρεπορτάζ για την εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα στη σελ. Α34-35.