Με το άνοιγμα των λογαριασμών που σχετίζονται με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου να παραμένει σε εκκρεμότητα, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε τις εργασίες της και στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραδώσει το πόρισμά της. Το να προκύψει κοινή στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης θεωρείται μάλλον απίθανο, έτσι όλα δείχνουν ότι θα επιβεβαιωθεί η… παράδοση, η οποία θέλει κάθε κόμμα να καταθέτει το δικό του πόρισμα.

Η πρόκληση ενώπιον της οποίας έχει βρεθεί η κυβερνητική πλειοψηφία είναι στο πώς θα καταλήξουν τα στελέχη της στο «διά ταύτα» του πορίσματος της Εξεταστικής στο οποίο θα καταλήξουν οι βουλευτές της ΝΔ. Πρόκειται για τον πιο δύσκολο «γρίφο» που καλούνται να επιλύσουν, καθώς τα «αλληλοκαρφώματα» και το «γαϊτανάκι» της μετάθεσης ευθυνών στο οποίο επιδόθηκαν τα νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη με τις καταθέσεις τους στην Επιτροπή περιόρισαν τα περιθώρια κινήσεων διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο ως προς τη δυνατότητα ελιγμών από τα «γαλάζια» μέλη της Εξεταστικής.

Η αντιπολίτευση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης και θεωρείται δεδομένο ότι το ΠαΣοΚ θα επαναφέρει την πρότασή του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, εμπλουτισμένη μάλιστα, όπως λένε στελέχη του, με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις καταθέσεις. Μάλιστα, πλην των τριών που περιείχε η αρχική τους πρόταση, δηλαδή τους κκ. Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα και Ευ. Μπασιάκο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προστεθούν στη νέα πρόταση ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντός και πιθανόν οι υφυπουργοί κκ. Αντ. Μπέζας και Κ. Κιλτίδης. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί καταγράφονται όσα καταμαρτυρήθηκαν στα έξι αυτά πρόσωπα και όσα απάντησαν οι ίδιοι στις καταθέσεις τους.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να ζητήσουν κάποιο ραντεβού μαζί σου»

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αθ. Ξυνίδη, του δημάρχου Βιστωνίδας κ.

Β.Τσολακίδη, του οδηγού του ηγουμένου Εφραίμκ.

Αποστολίδη , του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.

Ευ. Μπασιάκου, αλλά και του δημοσιογράφου κ.

Δ. Ρίζου , ενέπλεξαν το όνομα του κ.

Θ. Ρουσόπουλου στην υπόθεση.

Οι κκ. Ξυνίδης και Τσολακίδης κατέθεσαν ότι αποκλείστηκαν από τη συνάντηση που είχε ο τότε υπουργός Επικρατείας στις 6 Σεπτεμβρίου του 2004 στο γραφείο του με εκπροσώπους φορέων της Ξάνθης και τοπικούς «γαλάζιους» βουλευτές, καθώς δεν ανήκαν στον κυβερνητικό χώρο. Στη συνάντηση αυτή, στην οποία του ετέθη το πρόβλημα με τις ανταλλαγές ακινήτων, ο κ. Ρουσόπουλος εφέρετο κατά τους μάρτυρες να είπε παρουσία των βουλευτών κκ.

Αλ.ΚοντούκαιΦ.Τσαλίδη ότι το θέμα της ιδιοκτησίας είχε κλείσει υπέρ των συμφερόντων της Μονής, αλλά ότι εξαιτίας των καθολικών αντιδράσεων στην Ξάνθη η Μονή θα έπαιρνε αλλού τα ακίνητα.

Ο κ. Ρουσόπουλος κατέθεσε ότι στη συνάντηση που έγινε έπειτα από αίτημα του κ. Κοντού«άκουσα τους εκπροσώπους των φορέων, τους εδήλωσα αναρμοδιότητα και τους παρέπεμψα στους αρμόδιους υπουργούς» , διατυπώνοντας«τη λύπη μου διότι υπάρχει μια αντιδικία»(μεταξύ Μονής και κατοίκων).

Αμφισβήτησε δε ότι υπήρξε σκοπιμότητα αποκλεισμού από τη συνάντηση των κκ. Ξυνίδη και Τσολακίδη, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στον κ. Κοντό, ενώ όσον αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο κ. Εφραίμ μετά τη συνάντηση αυτή ο πρώην υπουργός Επικρατείας είπε ότι«τον παρέπεμψα στο αρμόδιο υπουργείο».

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μπασιάκο, όπως είχε ο ίδιος αναφέρει στην κατάθεσή του, για να του πει ότι«είναι πολύ πιθανόν, μπορεί να σου τηλεφωνήσουν και να ζητήσουν κάποιο ραντεβού μαζί σου», ενώ σχετικά με τις επαφές και τις επισκέψεις στο σπίτι του και στο Μέγαρο Μαξίμου των κκ. Εφραίμ και Αρσένιου, όπως έχει καταθέσει ο οδηγός τους, αν και αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία του, παραδέχθηκε ότι τον επισκέφθηκαν μία φορά στο Ψυχικό και δύο στο Μαξίμου για να του δώσουν «πρόσκληση για δημόσιες εκδηλώσεις που έκανε η Μονή Βατοπαιδίου στην Αθήνα». «Τίποτε άλλο περισσότερο», είπε, αρνούμενος ότι του ετέθη καθ΄ οιονδήποτε τρόπο το ζήτημα των ανταλλαγών ή ότι το έθεσε ποτέ ο ίδιος στους καθ΄ ύλην αρμόδιους υπουργούς.

Π. ΔΟΥΚΑΣ
«Ο,τι υπέγραψα ήταν επίσημες αποφάσεις»

Ο ΠΡΩΗΝ υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών μαρτυρικών καταθέσεων, τόσο υπηρεσιακών παραγόντων όσο και πολιτικών προσώπων, λόγω της υπογραφής του κάτω από τις καθοριστικές αποφάσεις αποδοχής των γνωμοδοτήσεων των κκ.

Γ.ΔρυκαιΑπ.Φωτιάδη για την κυριότητα της Μονής επί της λίμνης Βιστωνίδας και τις παραλίμνιες εκτάσεις, οι οποίες είχαν αναπεμφθεί από τον τελευταίο, και παραίτησης του Δημοσίου από τη δίκη με τη Μονή. Επιπλέον, ενεπλάκη για την από κοινού με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.

Ευ. Μπασιάκουπογραφή της απόφασης που ανέθετε στην ΚΕΔ τη διαδικασία των ανταλλαγών των επίμαχων ακινήτων.

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ.

Αθ.Ξυνίδηςκατέθεσε ότι ο κ. Δούκας, τον οποίο επισκέφθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων της Ξάνθης στις 5 Ιουλίου του 2004 με μεσολάβηση του κ. Κοντού, τους είχε πει ότι«αγνοεί το θέμα», ενώ όπως υποστήριξε είχε ήδη κάνει αποδεκτή την εισήγηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων η οποία επιβεβαίωνε τις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις. Είχε υπονοήσει δε ότι ο κ. Δούκας τους απέκρυψε ότι είχε αποδεχθεί την παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη…

Ο κ. Δούκας πάντως κατέθεσε ότι«δεν δήλωσα άγνοια για το θέμα»και ότι «δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να κοροϊδέψει κανείς τον κ. Ξυνίδη», ενώ όσον αφορά την ουσία είπε πως«ό,τι έχω υπογράψει ήταν επίσημες αποφάσεις και εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών,δηλαδή του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» και διερωτήθηκε «πώς μπορεί κανείς να ισχυριστεί ή να διανοηθεί ότι το να αποδεχτείς μια εισήγηση ή απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει παράνομη πράξη».

Οσον αφορά την υιοθέτηση των γνωμοδοτήσεων κατέθεσε ότι«δεν είχα κανένα λόγο να τις αμφισβητήσω» , καθώς«αποτελούσαν συνέχεια του κράτους» και ότι σε κάθε περίπτωση «ούτε τις ζήτησα, ούτε τις επηρέασα καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, ούτε τις προκάλεσα», αποδίδοντας όλες τις ευθύνες στον κ. Φωτιάδη. Για τη δίκη, ο κ. Δούκας επικαλέστηκε τη σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ για να πει ότι η παραίτηση του Δημοσίου από την αντιδικία με το Βατοπαίδι «ήταν επωφελής για το Δημόσιο»υιοθετώντας την άποψη ότι«η υπόθεση ήταν χαμένη για το Δημόσιο», παρά την αντίθετη αίσθηση που επικρατούσε ευρέως στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης και της Ροδόπης και η οποία εκ των υστέρων επιβεβαιώθηκε. ΑNT. ΜΠΕΖΑΣ
«Τον παρέπεμψα στον καθ΄ ύλην αρμόδιο κ. Δούκα»

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ κ. Γ. Βαγιωνάςείχε αναφέρει ότι επισκέφθηκε τον Ιούλιο του 2007 τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Αντ. Μπέζαγια να του θέσει το θέμα των ανταλλαγών ακινήτων με τη Μονή Βατοπαιδίου και τις σοβαρές αντιδράσεις των κατοίκων. Ο κ. Μπέζας κατέθεσε ότι «τον παρέπεμψα στον καθ΄ ύλην αρμόδιο υφυπουργό που ήταν τότε ο κ. Δούκας και του είπα ότι δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα» . Οπως κατέθεσε μάλιστα την αρμοδιότητα για τα θέματα δημόσιας περιουσίας την απέκτησε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007.

Ο κ. Μπέζας έχει βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας της ανάκλησης μόνο των παλαιοτέρων υπουργικών αποφάσεων των κκ. Γ. ΔρυκαιΑπ. Φωτιάδηκαι όχι των υπουργικών αποφάσεων των ανταλλαγών και της αποδοχής της γνωμοδοτήσεων περί μη προβολής δικαιωμάτων του Δημοσίου στη Βιστωνίδα που υπογράφηκαν από τον κ. Δούκα. Στην κατάθεσή του είπε σχετικά ότι εκείνες οι αποφάσεις«παρήγαγαν έννομες συνέπειες», ενώ του προκατόχου του«δεν παρήγαγε καμία έννομη συνέπεια και δεν δημιούργησε εμπράγματα δικαιώματα της Μονής».

Αναφορικά δε με το θέμα της εκμίσθωσης από το υπουργείο Οικονομίας των τριών κτιρίων του ομίλου Πάπιστα στη Θεσσαλονίκη για να στεγαστούν οι ΔΟΥ Καλαμαριάς και Νέας Ιωνίας, καθώς και η ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ), κατέθεσε ότι δεν γνώριζε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και παρέπεμψε στον περιφερειάρχη και στην Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης που είναι οι αρμόδιοι για τη διαδικασία μεταστέγασης.