Επεκτείνονται σημαντικά τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σε βαθμό που να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από τις δύο εναλλακτικές λύσεις του επικαιροποιημένου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης που τέθηκαν προς διαβούλευση. Η λύση που θα επιλεγεί αναμένεται να θεσμοθετηθεί το 2010, οπότε και θα αλλάξουν ριζικά τα οικιστικά και αναπτυξιακά δεδομένα στη συμπρωτεύουσα και όχι μόνον. Οι προτεινόμενες λύσεις αναφέρονται σε νέα χωροταξική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής και σε νέα πολεοδομική δομή. Στο πλαίσιο αυτό καθορίζονται περιοχές κύριας και εξοχικής κατοικίας, βιομηχανικής ανάπτυξης, εμπορίου, προστασίας της φύσης, ενίσχυσης του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως πόλης-πύλης και ως περιφερειακού μητροπολιτικού πόλου της ΕΕ, με την προοπτική ότι το 2022 η Θεσσαλονίκη θα έχει πληθυσμό περίπου 1.200.000 κατοίκων. Στόχος είναι να αναδειχθεί ως βαλκανικός πόλος έρευνας και καινοτομίας, κόμβος μεταφορών και διαμετακόμισης, καθώς και κέντρο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών κυρίως παιδείας και υγείας. Ειδικότερα, με αφορμή την αναγκαιότητα επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΡΣΘ), το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1985 και θεωρείται ξεπερασμένο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς και όλους τους αρμόδιους φορείς επιστολή με την οποία τίθεται σε διαδικασία ευρείας διαβούλευσης ο καθορισμός της νέας Περιοχής Εφαρμογής του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει ο κ. Σουφλιάς στην επιστολή του, από την πρώτη φάση της μελέτης προκύπτει ότι η διεύρυνση των ορίων της περιοχής εφαρμογής είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι η δυναμική της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης έχει υπερβεί κατά πολύ τα θεσμοθετημένα όριά της.

Οι απόψεις και προτάσεις των υπουργείων και φορέων επί της πρώτης φάσης της μελέτης πρέπει να υποβληθούν ως τις 30 Ιανουαρίου 2009 στο ΥΠΕΧΩΔΕ, και συγκεκριμένα στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο της μελέτης του ΡΣΘ. Ολη η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2009, οπότε και θα ακολουθήσει η θεσμοθέτηση του ΡΣΘ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε, με το επικαιροποιημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο επιδιώκονται η μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, η ενθάρρυνση της αποκέντρωσης στους οικισμούς της περιαστικής ζώνης και της λοιπής περιοχής, η γεωγραφική ανακατανομή ορισμένων δραστηριοτήτων στον νομό και ο προγραμματισμός της Θεσσαλονίκης ως κέντρου περιφέρειας, με παράλληλη ενίσχυση του ιδιαίτερου εθνικού και διεθνούς ρόλου της. Οι προτάσεις προς διαβούλευση είναι δύο:

Η πρώτη πρόταση προβλέπει την ένταξη στην περιοχή ευθύνης του νέου ΡΣΘ του Νομού Θεσσαλονίκης των δήμων Γαλλικού, Πικρολίμνης, Αξιούπολης, Ευρωπού, Κιλκίς και Πολυκάστρου του Νομού Κιλκίς, του Δήμου Πέλλας του Νομού Πέλλας, του Δήμου Πλατέος του Νομού Ημαθίας, των δήμων Αιγινίου και Μεθώνης του Νομού Πιερίας και των δήμων Καλλικράτειας, Τρίγλιας, Μουδανιών, Ανθεμούντα, Ζερβοχωρίων, Πολυγύρου του Νομού Χαλκιδικής.

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει πέραν των όσων αναφέρονται στην πρώτη πρόταση την ένταξη και των δήμων Κασσάνδρας, Παλλήνης, Ορμύλιας, Σιθωνίας και Τορώνης του Νομού Χαλκιδικής. Μετέτρεψαν τα ρέματα σε χωματερές

Μπάζα και σκουπίδια φράζουν τις κοίτες των ρεμάτων της Θεσσαλονίκης και απειλούν περιοχές με πλημμύρες σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων. Οι εργαζόμενοι στην Ειδική Υπηρεσία Υδρευσης Αποχέτευσης της πόλης καθαρίζουν το πρωί τα ρέματα και το ίδιο βράδυ ασυνείδητοι ρίχνουν μπάζα, σκουπίδια και πάσης φύσεως απορρίμματα. Οπως τονίζει ο προϊστάμενος της ΕΥΥΕ κ. Χρήστος Τηλιγάδας δεν αρκούν οι προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά πρέπει να υπάρξει και κοινωνική ευθύνη εκ μέρους των πολιτών. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πλημμύρας που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας των μπαζωμένων ρεμάτων, οι δρόμοι προς Λαγκαδά και Καλοχώρι. Επίσης σημαντικό είναι το πρόβλημα στον ποταμό Ανθεμούντα που εκβάλλει στον Θερμαϊκό, κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Εκπρόσωποι των δασαρχείων επισημαίνουν ότι υπάρχουν κλεισμένα ρέματα στην περιοχή της Ασπροβάλτας και στον Ρήχειο ποταμό.

Πριν από λίγες ημέρες η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης εντόπισε νέο μπάζωμα σε ρέμα της περιοχής Δερβενίου, αλλά σύμφωνα με τους αρμοδίους αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ο κ. Τηλιγάδας αναφέρει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να αστυνομεύονται όλα τα ρέματα και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφορούνται τις αυθαιρεσίες κατόπιν εορτής.