Ο κ. Καραμανλής ανακοινώνει τα μέτρα

Την πρώτη δέσμη μέτρων στήριξης των οικονομικά αδυνάτων και των Ελλήνων που έχει ήδη πλήξει η διεθνής οικονομική κρίση θα ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η κοινωνική σταθερότητα στη χώρα και να δημιουργηθούν αναχώματα στην ύφεση και στις τάσεις αύξησης της ανεργίας. Ο κ. Κ.Καραμανλής αποφάσισε τελικώς να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, τις οποίες αρχικώς προγραμμάτιζε να εξαγγείλει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της ερχόμενης Παρασκευής.

Ο κ. Καραμανλής ανακοινώνει τα μέτρα | tovima.gr

Την πρώτη δέσμη μέτρων στήριξης των οικονομικά αδυνάτων και των Ελλήνων που έχει ήδη πλήξει η διεθνής οικονομική κρίση θα ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η κοινωνική σταθερότητα στη χώρα και να δημιουργηθούν αναχώματα στην ύφεση και στις τάσεις αύξησης της ανεργίας. Ο κ. Κ.Καραμανλής αποφάσισε τελικώς να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, τις οποίες αρχικώς προγραμμάτιζε να εξαγγείλει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της ερχόμενης Παρασκευής. Μετά όμως τις χθεσινές ανακοινώσεις του γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί και του βρετανού πρωθυπουργού κ. Γκόρντον Μπράουν (ρεπορτάζ στο Βήμα Οικονομία σελ. 6-7), ο κ. Καραμανλής πείστηκε τελικώς να επισπεύσει και τις δικές του ρυθμίσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σε τρεις δόσεις, σήμερα, σε μια εβδομάδα στις Βρυξέλλες και στις 21 Δεκεμβρίου, κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή. Η καθυστέρηση όμως της ανακοίνωσης ρυθμίσεων που έχουν προετοιμαστεί από τον περασμένο μήνα στερεί από τον Πρωθυπουργό τη δυνατότητα επικοινωνιακής αντεπίθεσης, αφού τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι ήδη γνωστά από διαρροές και έχουν μηδαμινές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη του εισοδήματος των πολιτών, αφού στοχεύουν κυρίως στην τόνωση της απασχόλησης, αλλά και της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Μεταξύ των ρυθμίσεων που προτείνονται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Απασχόλησης και Ανάπτυξης είναι:

▅ Η αναστολή καταβολής των δόσεων από δανειολήπτες που έμειναν άνεργοι μετά τον Σεπτέμβριο ή για συνταξιούχους που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια που έλαβαν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. ▅ Η μείωση του κεντρικού φορολογικού συντελεστή για το 2009, κάτω από το ποσοστό του 25% που κανονικά προβλέπεται για το 2010. ▅ Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας από 430 ευρώ που είναι σήμερα στα 470 ευρώ και η επιμήκυνση χορήγησής τους από τους δώδεκα στους δεκαοκτώ ή στους είκοσι τέσσερις μήνες.

▅ Η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ 200.000 νέων θέσεων εργασίας για ανέργους νεαρής ηλικίας.

▅ Η αξιοποίηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2008-2013. ▅ Η απαλλαγή των νέων δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την εισφορά 0,6% του νόμου 128. ▅ Η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης από 200-300 ευρώ σε δύο δόσεις.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει σήμερα τις ρυθμίσεις του υπουργείου Απασχόλησης και Ανάπτυξης ενώ θα κρατήσει τις ρυθμίσεις οικονομικής ενίσχυσης για τη Σύνοδο Κορυφής και τη συζήτηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να έχει εξασφαλίσει και το πράσινο φως της ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk