Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αυτή των ΗΠΑ, αποτελούσε για πολλά χρόνια την «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας. Καθώς όμως τα τελευταία χρόνια άρχισε να επιβραδύνει, τον ρόλο αυτόν ανέλαβαν τέσσερις οικονομίες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) που έγιναν γνωστές απο τα ακρωνύμιά τους ως «ΒRΙC».

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες αυτές ήταν εξάλλου τέσσερις φορές υψηλότερος των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη (G7), με την Κίνα μάλιστα να ξεπερνά πέρυσι για πρώτη φορά τη συνεισφορά των ΗΠΑ στον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι μετοχές των χωρών ΒRΙC από τον Νοέμβριο του 2001 και ως τον Νοέμβριο του 2007 σημείωσαν τεράστια άνοδο, με τη Βραζιλία να κερδίζει 370%, την Ινδία 500%, τη Ρωσία 630% και την τοπική αγορά της Κίνας 820% αντικατοπτρίζοντας τις εξελίξεις αυτές.

Καθώς όμως πλέον στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν γίνεται λόγος για την ύφεση αλλά για το βάθος αυτής, τα πράγματα άλλαξαν, αφού οι οικονομίες αυτές δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία και οι μετοχές τους σημειώνουν εφέτος απώλειες 58%. Αν και η Goldman Sachs εκτίμησε πρόσφατα ότι η αυξανόμενη κατανάλωση των περίπου 2,8 δισ. ανθρώπων στις χώρες αυτές πιθανόν να ισορροπήσει τη ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά σώζοντας και τον υπόλοιπο κόσμο, η αλήθεια είναι ότι η κρίση αγγίζει και αυτές τις οικονομίες.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η μέση ανάπτυξη κυμαινόταν στο 8,5%, σήμερα οι προσδοκίες για το 2009 έχουν υποχωρήσει στο 5,7%. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στη Βραζιλία αναμένεται να κυμανθεί στο 3%, στη Ρωσία στο 2,5%, στην Ινδία στο 5,8% και στην Κίνα να υποχωρήσει στο 7,2%. Ειδικά για την τελευταία οι οικονομολόγοι της Deutsche Βank προβλέπουν ότι το 2009 οι εξαγωγές της θα σημειώσουν αρνητική μεταβολή (-4%), με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να μην υπερβεί το 7%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Με βάση τα παραπάνω ο κόσμος λοιπόν δείχνει να στερείται «ατμομηχανής», με αποτέλεσμα η συγχρονισμένη επιβράδυνση να παραπέμπει σε βαθιά ύφεση, το βάθος της οποίας δεν μπορεί να αξιολογηθεί ακόμη, με ό,τι αυτό σημαίνει και για το συνολικότερο επενδυτικό περιβάλλον.

mantik@dolnet.gr