Στη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων στην δεκαετή ιστορία της προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.

Συγκεκριμένα, το παρεμβατικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 0,75% σε 2,50%.

Τα επίπεδα αβεβαιότητας για την προοπτική της ευρωζώνης παραμένουν υψηλά, αλλά ο κίνδυνος για ύφεση σταδιακά υποχωρεί, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση του ΔΣ για μείωση επιτοκίων.

Ο Ζαν Κλόντ Τρισέ επισήμανε πως η τράπεζα αναμένει πως «η παγκόσμια οικονομική εξασθένηση και η πολύ νωθρή ζήτηση θα διατηρηθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως καθώς έχουν αυξηθεί οι ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις περιορίζονται περαιτέρω, τα ποσοστά του πληθωρισμού αναμένεται να είναι σε συμφωνία με τη σταθερότητα των τιμών στο σχετικό ορίζοντα της πολιτικής της ΕΚΤ, ενισχύοντας, όπως είπε, την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων και των καταθέσεων.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο κ. Τρισέ επισήμανε πως η μείωση του σε 2,1% το Νοέμβριο (από 3,2% τον Οκτώβριο και 4% τον Ιούλιο) οφείλεται στη μείωση των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός το 2008 θα κυμανθεί μεταξύ 3,2% και 3,4%, μεταξύ 1,1% και 1,7% το 2009, ενώ για το 2010 «βλέπουν» τη διακύμανση του πληθωρισμού μεταξύ του 1,5% και του 2,1%.

Βάσει των ίδιων προβλέψεων για την ευρωζώνη, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ θα κυμανθεί σε ετήσια βάση μεταξύ 0,8% και 1,2% το 2008, μεταξύ -1% και 0% το 2009 και μεταξύ 0,5% και 1,5% το 2010.

Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη του ΑΕΠ τόσο για το 2008 όσο και για το επόμενο έτος έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

Στο 1% αναμένεται να υποχωρήσει το επιτόκιο το 2009

Οιπερισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν ότι το βασικό ευρωεπιτόκιο θα υποχωρούσε κατά 0,5%, ωστόσο οι ασφυκτικές πιέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της αγοράς οδήγησαν την ΕΚΤ σε μεγαλύτερη μείωση.

«Αυτό είναι καλύτερο από το 0,50%, αλλά παρ΄όλα αυτά έχουν αργήσει» σχολίασε στο Bloomberg οικονομολόγος της Nomura International στο Λονδίνο.

«Η οικονομία είναι τώρα σε βαθιά ύφεση, έτσι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα» προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι σε έκθεσή της η JP Morgan προβλέπει ότι το βασικό ευρωεπιτόκιο θα υποχωρήσει στο 1% μέσα στο 2009, καθώς εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 1,6%.

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε ρίξει τα επιτόκια κατά 1% στο 2%, χαμηλότερο επίπεδο από το 1951.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας «έκοψε» τα επιτόκια της κατά 1,75%, ποσοστό-ρεκόρ.