ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ Την παράδοση των 20 υπόπτων για τις επιθέσεις στη Βομβάη ζητεί η Ινδία από την κυβέρνηση του Πακιστάν, η οποία δηλώνει μεν διατεθειμένη να συνεργαστεί, αλλά «μόνον αν υπάρξουν αποδείξεις περί εμπλοκής Πακιστανών» στο μακελειό της Βομβάης, όπως τόνισε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη στο CΝΝ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι. Ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Πρανάμπ Μουχέρτζι δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να αναλάβει στρατιωτική δράση, εκτός αν απειληθεί το έδαφός της. «Κανείς δεν μίλησε για στρατιωτικές λύσεις.Αυτό που λέω είναι ότι κάθε κυρίαρχη χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και να αναλάβει ανάλογη δράση,όπως και όταν το κρίνει αναγκαίο » είπε ο Μουχέρτζι μιλώντας στο ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝDΤV.

Ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας εκτίμησε ότι θα ήταν δύσκολο να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε το 2004 με το γειτονικό Πακιστάν, αν το Ισλαμαμπάντ δεν αναλάβει δράση κατά των δραστών των πολύνεκρων επιθέσεων. «Δεν σκοπεύουμε να διακόψουμε την ειρηνευτική διαδικασία », είπε. Ομως, «αν αυτά τα γεγονότα…δεν αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο από την άλλη πλευράθα είναι δύσκολο να συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα ».

Το Πακιστάν πρότεινε χθες τη συγκρότηση κοινής ομάδας έρευνας για τις επιθέσεις της Βομβάης και δεσμεύτηκε να διαμορφώσει μια απάντηση στο αίτημα του Νέου Δελχί για την παράδοση 20 καταζητούμενων από την Ινδία κοινών κακοποιών και μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Ανάμεσά τους είναι ο διαβόητος γκάνγκστερ Νταούντ Ιμπραχίμ, ο αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζάις-ε-Μοχάμαντ Μαουλάνα Μασούντ Αζχάρ και ο Χαφίζ Σαΐντ, αρχηγός της οργάνωσης Λασκάρε-Τάιμπα. « Η κυβέρνηση του Πακιστάν πρότεινε τη συγκρότηση κοινού μηχανισμού έρευνας.Είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε μια τέτοια ομάδα για να συμβάλουμε στην έρευνα», δήλωσε στην πακιστανική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν.

Σύμφωνα με δήλωση του αστυνομικού διευθυντή της Βομβάης Χασάν Γκαφούρ, οι δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων βρίσκονταν σε « αποστολή αυτοκτονίας». Αποσκοπούσαν όπως είπε « σε μια θεαματική ενέργεια με όσο το δυνατόν περισσότερους νεκρούς». Ο ίδιος δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι, που συνολικά ήταν 10, είχαν ξεκινήσει από το πακιστανικό λιμάνι του Καράτσι με ινδικό ψαροκάικο και χωρίς σχέδια επιστροφής.