Η δυσμενής πορεία του κυβερνητικού έργου, σε συνδυασμό με την πτωτική δημοσκοπική πορεία που ακολουθεί τόσο η ΝΔ όσο και προσωπικά η δημοφιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ενισχύει την κινητικότητα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Ο εσωκομματικός πόλεμος για τη διαδοχή στην ηγεσία της ΝΔ μαίνεται στο παρασκήνιο της ΝΔ, παρά τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης κορυφαίων στελεχών στο πρόσωπο του κ. Καραμανλή. Η αδράνεια και η αναβλητικότητα της κυβέρνησης δημιουργούν νέες ετερόκλητεςοριζόντιες- συμμαχίες στο «γαλάζιο» σύστημα και τροφοδοτούν τα σενάρια για τη «μετακαραμανλική εποχή».

Αυτό που επηρεάζει τις εσωκομματικές λειτουργίες της ΝΔ είναι το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα και αποτελεί τον κύριο παράγοντα να ανοίξει πριν από την ώρα της η συζήτηση για τη μελλοντική ηγεσία του κόμματος. Το σύνδρομο της ηττοπάθειας αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο που επηρεάζει τις εσωκομματικές εξελίξεις. Το «παιχνίδι» της διαδοχής ξεκίνησε για τα καλά, όπως φάνηκε και από την πρόταση-«φωτιά» που κατέθεσε προ ημερών ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος για εκλογή προέδρου του κόμματος από τη βάση της ΝΔ.

Το ερώτημα όμως το οποίο θέτουν και στελέχη που ανήκουν στον στενό καραμανλικό πυρήνα είναι πώς προεξοφλείται ότι ο Πρωθυπουργός, ακόμη και ύστερα από μια ενδεχόμενη ήττα στις εκλογές, θα εγκαταλείψει την ηγεσία της ΝΔ. «Είναι μια υπόθεση εργασίας για εκείνους που ενδιαφέρονται για το μέλλον με βάση τις προσωπικές τους στρατηγικές και δεν προκύπτει από καμία άμεση ή έστω έμμεση δέσμευση του Καραμανλή» λένε τα ίδια στελέχη και ορισμένοι εξ αυτών προειδοποιούν: «Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η πτώση του ΠαΣοΚ άρχισε από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για τη διαδοχή του τότε πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη».

Η ΚΟ της ΝΔ παρομοιάζεται με «κινούμενη άμμο» και παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να σταματήσει τη συζήτηση για τη διαδοχολογία αυτή ενισχύεται. Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος συμφώνησε χθες με την πρόταση του κ. Αβραμόπουλου, σε μια χρονική στιγμή που ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Ι.Τραγάκης χαρακτήρισε ανύπαρκτο το θέμα, «στα όρια του γελοίου» , όπως είπε. Αργά το απόγευμα ο «καραμανλικός» υπουργός Παιδείας κ. Ευρ.Στυλιανίδης έστειλε- από τη ΝΟΔΕ Βορείων Προαστίων- μήνυμα στήριξης προς τον Πρωθυπουργό.

Ηενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για τη διαδοχολογία έδωσε την ευκαιρία στους περισσότερους βουλευτές να δηλώσουν δημόσια τη στήριξή τους στον Πρωθυπουργό και να τον αποκαλέσουν «μεγάλο κεφάλαιο» της ΝΔ. Ετσι χθες οι κκ. Κ. Μαρκόπουλος, Γ.Κοντογιάννης και Γ. Σαλαγκούδης χαρακτήρισαν τη συζήτηση «άκαιρη», με τον δεύτερο να σημειώνει ότι η βάση της ΝΔ είναι οργισμένη, στρεφόμενοι ουσιαστικά κατά του κ. Αβραμόπουλου που έχασε έδαφος στο «καραμανλικό στρατόπεδο».

Η κυρία Φωτεινή Πιπιλή δήλωσε ότι «τα παιδία παίζει», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ κ. Στ. Νικηφοράκη (θεωρείται από τους «σκληροπυρηνικούς» εκφραστές των απόψεων της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ), ο οποίος είπε ότι ο Πρωθυπουργός είναι ο «μεγάλος άσος» για τη ΝΔ. Τη δική της σημασία για τις νεοδημοκρατικές εξελίξεις έχει και η χθεσινή στήριξη του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό.

ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ
Διαδοχή Αλογοσκούφη και πολιτικές ευθύνες
Τη στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης «ξορκίζουν» τη διαδοχολογία, εντείνονται τα σενάρια για μια άλλη διαδοχή, αυτήν του υπουργού Οικονομίας κ.Γ. Αλογοσκούφη, που βρίσκεται στο επίκεντρο αμφισβήτησης από μια σειρά υπουργών, όπως π.χ. η κυρία Μπακογιάννη και οι κκ. Γ. Σουφλιάς και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, αλλά και βουλευτών, όπως ο κ. Θ. Καράογλου, που επέκρινε χθες την επαναφορά των τεκμηρίων. «Δεν είναι αιώνιες αυτές οι θέσεις.Δεν είναι θέσεις μονιμότητας» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο Πρωθυπουργός «ασφαλώς στηρίζει» τον κ. Αλογοσκούφη.

Παράλληλα ένα βήμα πριν από την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και συγκεκριμένα μετά την έκδοση του πορίσματος. Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις- που κερδίζουν έδαφος- να μιλήσει ο ίδιος, γενικώς και αορίστως, για τις πολιτικές ευθύνες. Υπέρ της Προανακριτικής τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα χθες οι βουλευτές κκ. Θ. Καράογλου και Π. Αδρακτάς, ενώ η κυρία Μπακογιάννη με έμμεσο τρόπο συντάχθηκε με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, λέγοντας προχθές αργά το βράδυ στην εκπομπή «Ανατροπή» ότι πρέπει η κυβέρνηση να πει την αλήθεια και να κλείσει η υπόθεση με τον επιμερισμό των ευθυνών.